Nagy volt a zsúfoltság.

Ez az igazi ok, amiért felfüggesztették az idősek vásárlási idősávját

A zsúfoltság elkerülését és a megfelelő távolságtartást segíti az idősek vásárlási idősávjának felfüggesztése – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) járványügyi főosztályvezetője szombaton a közmédiának.

Galgóczi Ágnes közölte, a szombattól érvényes intézkedés azt jelenti, hogy a gyógyszertárakban, élelmiszerboltokban és drogériákban a nyitva tartási idő alatt bármikor bárki vásárolhat.

Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy a járványügyi szabályokat továbbra is be kell tartani.

Az idősáv felfüggesztésével együtt arra kérte az időseket, hogy lehetőség szerint akkor menjenek boltba, amikor kisebb a zsúfoltság, vagy vásárlásaikhoz kérjenek segítséget családjuktól.

A szakember emlékeztetett, hogy péntektől a posta megkezdte a nyugdíjasok számára annak az adatlapnak a kiszállítását, amellyel jelezhetik a koronavírus elleni védőoltásra vonatkozó igényüket. Ezen kívül az interneten bárki regisztrálhat a vakcinainfo.gov.hu oldalon – tette hozzá Galgóczi Ágnes.

Magyarország felkészült az oltóanyagok szállítására, fogadására, és kijelölték az oltópontokat. Az oltási terv elkészült, először azok kapják meg a vakcinát, akik a járványügyi védekezésben részt vesznek – jegyezte meg.

Galgóczi Ágnes hozzátette: Magyarország folyamatosan figyelemmel kíséri a vakcinafejlesztéseket, -kutatásokat.

Több olyan vakcina is van, amelynek dokumentációját az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) benyújtották törzskönyvezésre – tette hozzá.

Hozzátette: tudomása szerint a Pfizer/BioNTech gyógyszercég által kifejlesztett vakcina áll legközelebb az európai engedélyeztetéshez, már beadták az EMA-hoz a szükséges dokumentációt, így várhatóan december végén az oltóanyag megkaphatja a törzskönyvet.

Forrás: MTI

Kép: Pixbay

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@Giovanni Alba: Nem kellett volna mar az elejetol sem kulon savra kotelezni az idoseket, tiltani a fiatalokat es vica versa.
Nalunk egy pillanatig sem volt ilyen, de az biztos, hogy azonnal letiltottak a csalados vasarlast, egy csaladbol csak egy ember mehetett be a kozertbe, a tobbinek a kocsiban kellett varakoznia. Nem pakolhattuk szatyorba az arut az uzleten belul, hanem a gyorsabb kiszolgalas miatt a vasarolt arut, egy bolti dolgozo azonnal atrakta egy masik kocsiba, es nekunk kellett a parkoloban berakni a bevasarloszatyrokba. Igy tetemes idovel felgyorsult a vasarlas, anyuka nem 4 kiskolokkel jott be, csak egyedul, mindenkinek javasoltak a bevasarlolistas shoppingot, csak kartyaval lehetett fizetni, es a fertotlenites minden egyes vasarlo utan megtortent: egy bolti dolgozo lefertotlenitette a kocsi fogantyujat. Egy masik dolgozo meg az ajtonal figyelte a benti letszamot, es amikor egy bizonyos szamu vevo volt a boltban, akkor varni kellett kint a sorunkra, 2 m-es tavolsagban egymastol. Sosem volt kotelezo maszk, vagy kesztyu, de mindenkinek le kellett a kezet fertotleniteni az ajtoban az ingyenes fertotletnitovel. Preventiv teszteles, TOMEGES, a fertozottek azonnali karantenja, es AZONNALI KONTAKTKUTATAS! Nalunk az elso hullamban kevesebben betegedtek meg, mint 2000 fo, es osszesen 22-en hunytak el, ebbol a legtobben osszesen ket idosotthonban. MASODIK HULLAM NEM VOLT es nem is varhato, az orszagbol ki lehet utazni barhova, de aki BARHONNAN jon vissza, azt tesztelik, es akar negativ, akar pozitiv a tesztje, 14 nap karanten, sajat koltsegen.
5 millio lakosu orszagban.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@bencemacska: A Pfizer igenyli a -78 fokost, de en mar nem ertem a fagyasztom -28 fokos (Celsiusban!) hutesi hofokat sem , szoval ezek azert megsem az igaziak. Ami sokkal jobb - es egyenlore ennek a kiprobalaskor nem volt mellekhatasa sem, az az Angliaban kifejlesztett gyogyszer, amit penteken adtak be eloszor egy 90 eves neninek, es szuperul van tole egyenlore.
Ha valaha beoltatnam magam, akkor csak ez lehetne a vakcina!
Ennek az angol vakcinanak a papirmunkaja kb. 90-95 %-os, ezen a heten csinaljak a torzskonyvi bejegyzeset - a hirekben erre nem emlitettek semmifele homersekletet a tarolasaval kapcsolatban.
Neked is bekes es foleg covid nelkuli karacsonyt kivanok, a Szeretteiddel egyutt !...:o))))
division
Ennek a mostani idősávnak azért nem volt értelme, mert a nyugdíjasok zöme lepte el akár délutánonként is az áruházakat, ezért volt tömeg. Szegények már reggel ötkor felkelnek, de nincs idejük 9-11 között bevásárolni.
kissé felnőttem
@division: tökéletesen igy igaz ezért irtam korábban én is hogy...pontosan a fiatalokkal van kiszurva mert zöme családanya is és 14,00 kor meg futás a munkahelyre. de vásároljon is főzzőn is: Hát varázspálcát sehol nem árulnak orbánék sem (szép napot )
jesz
@division: voltál már nyugdíjas? nem? akkor ne gúnyolódj. szegények reggel ötkor felkelnek(amelyiknek sikerül) és azon tűnődik, hogy éli túl a napot..főleg, hogy boltba is kellene menni..
amúgy szar ám öregnek lenni... (na jó, a reklámok olyan vidámak, hogy szinte élményszámba megy megöregedni.)
division
@jesz: Nem akartam gúnyolódni, távol állt tőlem. Tényeket írtam le, meg tapasztalatokat a környezetemből.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.