Állásfoglalást adott ki Donáth László ügyében a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének vezetése.

A jelenleg lelkészként tevékenykedő Donáthot a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház takarítónője jelentette fel, azért, mert

állítása szerint bántalmazta őt.

Az egyház közleménye szerint a vezetést már 2019 őszén többen is közvetlenül megkeresték azzal, hogy

évtizedekkel korábban Donáth László olyan módon közeledett hozzájuk, ami számukra elfogadhatatlan és zaklató volt.

Az elnökség 2019 ősze és 2020 tavasza között személyes, szakembereket is bevonó beszélgetésekkel tárta fel a bejelentések tartalmát.

Közzétette: Donáth László – 2010. március 8., hétfő

Mindezek alapján számunkra az elbeszélések életszerűnek és hitelesnek bizonyultak. Ezt követően az elnökség (természetesen megtartva a bejelentők anonimitását) testvéri beszélgetések, majd a tényfeltárás keretében rákérdezett Donáth Lászlónál a jelenség valóságtartalmára, azonban kitérő, illetve a panaszokban megfogalmazottakat elhárító válaszokat kaptunk

– írták.

Az egyház közleményében hangsúlyozta, hogy elítéli és elfogadhatatlannak tartja, ha egy lelkész visszaél a hivatásából és pozíciójából adódó bizalommal.

A gyülekezet presbitériuma és Donáth László is élni kívántak azzal a joggal, hogy a feljelentett lelkész további két évig aktív lelkészként szolgáljon, az egyházkerület püspöke azonban ehhez nem járult hozzá.

A korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő Donáth László (aki a Momentum EP-képviselőjének, Donáth Annának az édesapja) jelenleg a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház lelkészeként dolgozik.

A férfit az intézmény egy takarítónője jelentette fel, mert állítása szerint

Donáth bántalmazta, két kézzel fojtogatta őt, mivel egy szentkép előtt hagyta a takarítókocsiját.

Vallomást tett arról is, hogy a lelkész korábban sem bánt vele megfelelően:

állítása szerint fogdosta, szexuális ajánlatot tett neki. A sértettről később igazságügyi pszichológusi szakvélemény készült, amely az ügyészség akkori tájékoztatása szerint erősítette a megalapozott gyanút.

A Donáthtot feljelentő nő a hvg.hu-nak nyilatkozva azt mondta: a lelkész másokat is molesztált, de neki esze ágában sem volt ezzel a médiához fordulni, a TV2 kereste meg, majd dagasztotta botránnyá a történeteket.

Címlapkép: Facebook/Donáth László

(hvg.hu)

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Ha igaz a vád, át kellene igazolnia abba a szektába, amelyikben a Borkai, R.falvy, Szájer, Meggyes, a Vak komondoros, a Tompika, a pispek úr, a londoni trubadúr, a cigányégető polgi és az asszonyverők stb gyakorolják a mély keresztény hitüket.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
@Shikari: ma 12:36. "az ellenérdekű féllel szembeni rossz indulat manapság alap a politikai életben! :-)"
Hát ha nem mondod, a büdös életben ki nem találtam volna! Ezer hála a felvilágosításért! Ezt a Donáth papának, meg az Orbán család eskető és keresztelő papjának nem üzennéd meg, hátha nem tudja?
Eladott Ország
@Gyurka80: december 17., 23:27 ◘ Hát még a fideszes polgármesterek milyen "szoptatós" gazemberek! "Magyarország szopóágon. Milyen ország az olyan, ahol egy alföldi településen élő édesanyának nincs annyi pénze, hogy kiváltsa a beteg gyerekének a gyógyszerét? Milyen az az ország, ahol ez az édesanya a (fideszes) polgármesterhez fordul segítségért és kölcsönért, mire a (fideszes) polgármester, akit az emberek azért választottak meg a település első emberének, hogy az ott élők életét segítse és jobbá tegye, azt válaszolja, akkor ad neki pénzt ha a nő orális szexben részesíti. Ne kerteljünk, magyarul ezt úgy mondják, hogy leszopja."
kanadaihirlap.com/2019/04/11/magyarorszag-szopoagon/
Eladott Ország
@Gyurka80:Kevés nagyobb aljasság van amikor az egyház támogatja a maffiát. Egyformák mind a ketten csak pofáznak, hazudnak, lopnak, csalnak és a sok hülye hívő meg megeszi és Isten mindent megbocsájt. Erre apellálnak. Szégyen és gyalázat. Majd meggyónom és minden el lesz felejtve.
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/70675300_683481715465072_7594046854195576832_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=jQZaz_Yg6m4AX_mbkrX&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=9cd2fb3049548c9f77446e466d522523&oe=5FED7B2D
Gyurka80
@Eladott Ország: Az amerikai népszava mellet kanadait is olvasol? Rossz lehet neked!Hol laksz te?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.