Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) delegációvezetője és Kónya Imre, a Boross-kormány volt belügyminisztere vehette át pénteken a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, valamint a Mol Nyrt. által közösen alapította Petőfi-díjakat a Terror Háza Múzeumban.

Petőfi-díjjal tüntették ki Deutsch Tamást
Fotó: Facebook/Deutsch Tamás

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a díjazottakról szólva kiemelte,

a Deutsch Tamás személye körüli jelenlegi viták kórképet adnak arról az európai közéletről, amelyben egy börtönt megjárt rendszerváltót akarnak szabadságról és demokráciáról oktatni "olyanok, akik életükben egy fűszálat sem tettek keresztbe azért, hogy akár ők, akár más szabadon vagy szabadabban élhessen".

A miniszter úgy fogalmazott, hogy bár Kónya Imre élete nagy részét a kommunista diktatúra alatt töltötte, ő maga mindig is szabad volt és sokat tett azért, hogy Magyarország is szabad legyen. Kulcsszerepe volt a rendszerváltoztatás előtti ellenzéki kerekasztal létrehozásában, amely kizárta a kommunista szalámitaktika alkalmazásának lehetőségét – mondta.

Kónya Imre beszédében úgy fogalmazott, politikai nemzedékének tagjai nem hősök, de amikor a sors teret nyitott előttük, akkor hajlandók voltak elfogadni a kihívást és felül tudtak emelkedni az egymás közötti zsigeri ellentéteken, hogy összefogva a hazájukért cselekedjenek.

Václav Klaus korábbi cseh államfő, a Petőfi-díj 2018-as kitüntetettje

igazi közép-európainak nevezte Deutsch Tamást, akinek "bátor és sikeres tevékenysége történelmet alkotott".

Felidézte: a kormánypárti politikus 1989-ben, Prágában részt vett egy engedély nélkül tartott tüntetésen, amelyen egy "Virággal jöttünk, nem tankkal" feliratú táblát tartott a magasba és bocsánatot kért, amiért 1968-ben magyarok is részt vettek a prágai tavasz leverésében.

Deutsch Tamás azt mondta, 2020 szavának a szabadságnak kell lennie, a koronavírus-járvány ugyanis bebizonyította, milyen borzalmas az élet szabadság nélkül. Hangsúlyozta, Magyarországnak idén nemzetként a politika és a diplomácia mezein is meg kellett küzdeni a szabadságáért. "Nem hagyhattuk, hogy mások érdekei gúzsba kössenek minket, nem hagyhattuk, hogy mások mondják meg, hogy mit gondolhatunk és mondhatunk" – fogalmazott. Kiemelte, "szabadság mindig és mindenben, erre az igazságra döbbentett rá minket ez az ólomnehéz esztendő". Deutsch Tamás szólt arról is, 1956 óta nem volt olyan nehéz karácsonya Magyarországnak, mint az idei. "Sokat kell még dolgoznunk a szabadságunkért, az egészségünkért és a közös boldogságunkért" – jelentette ki.

(MTI)

76 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Ha olyan szomszédom lenne mint Deutsch, a házam csak féláron tudnám eladni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
legott
El foglak pusztítani @Pegero: Kurvára csúnyán!
legott
A taktikai kesztyűm a legkevesebb - az egész családod kiiktatom!

Így foglak elpusztítani!
legott
Az összes fideszest listázni kell - és az érdemei mentén kiiktatni !!!
jesz
Petőfi 20 éves korában "írta" a Helység kalapácsa c. hősköltményét...
Aztán halála előtt fejezte be az Apostol.című elbeszélő költeményét..
Elegendő e kettőt elolvasni, és leszűrhető, hogy a Petőfi díj bizony némelyek részére túlzás...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.