Hibahatáron túl mérik a párt népszerűségvesztését, amibe a járvány kezelése is belejátszik. 

Interjút adott a Népszavának a népszerű politológus, amelyben arról beszélt, hogy az egységesülő ellenzék miatt nem lesz egyszerű a kormánypártnak a 2022-es választás.

Török Gábor szerint kezdhet aggódni a Fidesz

Fotó, címlapkép: Illusztráció/Facebook/Orbán Viktor/videórészlet

Arra is kitért a lap kérdésére, hogy a fogyasztói bizalmi index – a kormányok megítélése az elmúlt évtizedben jellemzően az emberek szubjektív gazdasági helyzetmegítélésével mozgott együtt Török szerint – lefelé tendál, és bár egyelőre nem tudni, hogy a kormányt hibáztatják-e az emberek, vagy a világjárványt, azért van ok az aggódásra a Fidesznél. 

A politológus úgy látja, rossz volt a járványhelyzet kommunikációja, mint például az, hogy a halálozáshoz kell mérni a védekezés sikerességét. Szerinte tíz év kormányzás után egyre nehezebb érzékelni a hétköznapi életet (elefántcsonttorony-effektus), és mivel a vírus nem kiszámítható "ellenség", ezért az "ellene" való kommunikáció nem sikeres.

Ráadásul egysíkúvá, kiszámíthatóvá is vált a Fidesz kommunikációja, ez még a saját táborában is okoz egyfajta unalmat, közönyt

- mondta el a lapnak a politikai elemző.

A Népszava erre válaszul vetette föl, hogy az utóbbi időben egyre több olyan ügy van (mint Szájer József brüsszeli kalandja, vagy Deutsch Tamásnak az Európai Néppártból való kizáratásának lehetősége), amit a Fidesz nem tud jól kommunikálni. Török szerint valóban látszik ez, hogy nem a Fidesz alakítja a közbeszédet, hanem elszenvedi azt. Ennek 

a legfőbb oka, hogy a járvánnyal megváltozott a tematikai tér, és hiába volt a Fidesznek terve korábban arra, milyen ügyeket építsen fel, ezeket leradírozta a vírus. Ez azonban megváltozhat, ha a következő évben a járványkezelés győzelmet hoz a kormánynak, és lesz elég idejük, valamint terük arra, hogy elővegyék a korábbi terveket.

A Szájer-ügyre kitérve a politikai elemző elmondta, annak brutális átütő ereje volt még a kormánypártiak sorában is, a Fidesz itt csak kármentésre tudott játszani, de a kormánypárton belül ez nagy sebet ejtett.

És bár a genderezés továbbra is kedvenc témája a Fidesznek, Török szerint a Szájer-ügy nyomán már nehezebben tudják "hitelesen" a konzervatív álláspontot képviselni a fideszes politikusok.

Az uniós jogállmi mechanizmus kapcsán a politológus arról beszélt, hogy Orbán rövid távon nem került veszélybe a vétózással, sikerült a számára veszélyhelyzetnek számító ügyet elhárítania. 

Arra a kérdésre, hogy mekkora esélye van annak, hogy esetleges kormányváltás után is megtatrják-e egyes állami vezetők, gazdasági szereplők az Orbánhoz való kötődésüket, Török Gábor így felelt:

Tény, hogy Orbán Viktor a háttérintézmények vezetőin keresztül még ellenzékbe kerülve is jelentős befolyást tudna gyakorolni, de ez a befolyás azért minden egyes hatalomtól távol töltött nappal csökkenne. Tizenkét év kormányzás után nyilván sokaknak óriási trauma lenne egy váltás.

Azt feltételezem, az érintettek még egy Fidesz-vereség esetén is úgy gondolnák 2022-ben, hogy ez csak átmeneti állapot lesz, és legkésőbb 2026-ban, de inkább már korábban hatalomra kerül a párt, mert az ellenzéki koalíció nem lehet életképes.

Vagyis továbbra is lojálisak maradnának, de ha az új koalíció szilárdan a helyén maradna, akkor ez is változhatna. Az ellenzék számára a közös lista kialakítása és a közös jelöltek megtalálása csak az első és a legkönnyebb akadályt jelenti. A legfontosabb az lehet majd, hogy ezek a pártok bebizonyítsák: tartósan képesek kormányozni.

Az interjúban Gyurcsány Ferenc is előkerült, Török szerint a volt miniszterelnök az ellenzéki együttműködés szürke eminenciása akar lenni, és nem zavarja, ha a Fidesz azt kommunikálja róla, hogy ő mozgatja a háttérben a szálakat. A Demokratikus Koalíció egyre inkább az ellenzék vezető politikai ereje, még a Momentum támogatottsága sem emelkedik láthatóan, de a többi párté sem – vélekedett Török, aki szerint akár nyer, akár veszít az ellenzék 2022-ben, Gyurcsánnyal számolni kell a poltika világában, de az üzleti életben is. 

Talán lehetett volna másképp, de a helyzet most az, hogy Gyurcsány Ferenc rehabilitációja nélkül jelenleg nincs esélye a kormányváltásnak, ezt egyértelműen ki lehet jelenteni

- tette hozzá.

A Népszava arra is rákérdezett, hogy ha esetleg Karácsony Gergely főpolgármesternek lenne mégis titokban miniszterelnök-jelölti álma, mekkora lehet a mozgástere. Török Gábor szerint a kérdés inkább az mára, hogy lesz-e Gyurcsánynak jelentős ellensúlya az ellenzéki térfélen. Úgy fogalmazott, hogy ebben azon politikusoknak lehet szerepe, akik nem a gyurcsányi stratégia mentén gondolkodnak – és ide sorolta a Momentum vezetőit, de néhány jobbikos és szocialista vezetőt, erős polgármestereket, és Karácsonyt is. Utóbbi viszont, ha belép ebbe az erőtérbe, akkor annyit érhet el a politikai ellemző szerint, hogy Gyurcsánnyal "társbérletben" irányíthatja az ellenzéket. 

Azt sem tartom kizártnak, hogy a miniszterelnök-jelölti előválasztáson – bármilyen formában is valósuljon meg – lesz a DK részéről új jelölt, olyan, akivel Gyurcsány Ferenc Karácsony Gergely karakterét próbálja helyettesíteni

- tette hozzá.

Utolsó kérdésként egy nemrég megjelent magyar könyv kapcsán arról elmélkedett Török Gábor, hogy az Orbán-rendszernél egy "példátlanul sikeres politikus, politikai vállalkozó" van, akinek újszerű a hatalomgyakorlási technikája és tidatosan, következetesen van felépítve a hatalomgyára. Ez viszont nem örökíthető tovább, mert Orbán személyéhez kötődik. Török szerint rendszertanilag nem érdemes vizsgálni a rendszert, annál sokkal izgalmasabb a konkrét személyes kapcsolati hálót feltárni,

mert minden ezeken keresztül működik.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gazella
Félhet! A narancs egyedül Gyurcsánytól fél! S van is rá ok!
simmering73
Családbarát kormányotoktól még egy szeretetcsomag, ha nem lett volna elég a múlt heti. Az ünnepre való tekintettel a benzint még 2ft-tal a gázolajat 4ft-tal emeli. Tegyétek a karifa alá.
Gazella
Amúgy a narancsot pont a sajátszócsóve fogja pofon vágni!
ómió
Bizony! A népzsebi iránti igény már tömeges! A gázáremeléshiány szindróma meg már jobban arat, mint a vírus!
karma1
Ez egy ketlabon jaro majom! Aki annyira nem el a jelenben, es annyira nem tudja megitelni a kormany helyzetet, az miert nyilatkozik hulyesegeket>? MErt fizetnek a baromsagaiert?
Amennyiben megtortenik a kormanyvaltas, a fidesz NEM ellenzekbe, hanem a birosag ele majd onnan rovid uton a bortonbe kell kerulnie - szerencsesebb esetben o mehet a dilihazba - szoval toroknek ENNYIRE "FUSSA" csak...
A fidesz-szel azt kell csinalni, mint annakidejen Karthagoval: felszantani, es bevetni soval, hogy meg fu se nojon a helyen, nem hogy azzal kelljen szamolni az uj miniszterelnoknek, hogy mit fog csinalni az ellenzekben a fidesz? SEMMIT! Megy a lecsoba, te nagyon idiota!
luiz
Én a családtagjaik helyében aggódnék, mert ők is fel lesznek aggatva az első villanyoszlopra

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.