Öt éve haladta meg az addigi 225 fős csúcsot az állami vezetők száma, ami azóta sem csökkent, sőt. Egyre többe is kerülnek az adófizetőknek.

A Blikk összesítése szerint 2020 végén – dacára a koronavírus-járványnak és az azt követő gazdasági visszaesésnek - 297 állami vezetője (miniszter, államtitkár, helyettes államtitkár, miniszteri és egyéb biztosok) van az országnak. 

Lassan eléri a háromszázat az állami vezetők száma

Orbán Viktor miniszterelnök, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (j-b) az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 15-én

Fotó, címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

A cikk szerint 2010-ben, a második Orbán-kormány megalakulásakor még 42 államtitkár, 54 helyettes államtitkár elég volt, ehhez képest mostanra körülbelül megduplázódott a számuk (78 államtitkár és 122 helyettes államtitkár), holott már több bürokráciacsökkentő programot is meghirdettek korábban.

Ráadásul nemcsak hogy többen vannak, de többe is kerülnek az adóizetőknek a jelentős illetményemelések miatt: a Blikk három éve még úgy számolta, hogy havi 160 milliót tesz ki a miniszterek, államtitkárok, helyettes államtitkárok illetménye – ez mára 350 millió forint körül lehet. 

A cikk szerint a legtöbb vezető a Miniszterelnökségen található, a miniszteri biztosokkal együtt 41-en vannak a decemberi adatok szerint. Eggyel kevesebb vezető van a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM), de az ottani 21 helyettes államtitkár így is csúcsdöntő. Az Emberi Erőforrások Minisztériumában 35 vezető található (ők a harmadikok). 

A lap szerint nem mindenhol ilyen túlsúlyos a vezetői gárda, a Honvédelmi Minisztériumban mindössze nyolcan vannak, a belügyi tárcánál pedig 14-en. 

A kormány célja továbbra is a kisebb bürokrácia, kevesebb, de anyagilag jobban megbecsült kormánytisztviselőkkel, csak annyian dolgozzanak az államnak amennyi feltétlenül szükséges

– válaszolt a lap kérdésére a Miniszterelnökségi Sajtóiroda.

A szakszervezeti vezető szerint ugyanakkor érthetetlen a helyzet.

Ehhez a létszámemelkedéshez nem társult semmilyen feladatnövekedés, így semmiféle közigazgatási-szakmai oka nincs

– mondta el a Blikknek Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Az alsóbb szinteken ezzel ellentétes tendencia figyelhető meg, sok státuszt megszüntettek, és azóta lasszóval kell fogni az ügyfelekkel foglalkozó, ügyintézői munkakörökre az embereket

– tette hozzá.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
"A kormány célja továbbra is a kisebb bürokrácia, kevesebb, de anyagilag jobban megbecsült kormánytisztviselőkkel, csak annyian dolgozzanak az államnak amennyi feltétlenül szükséges"

Az ilyen hazug válaszok miatt mindenegyes alkalommal pofán kellene vágni őket. Ezek azt hiszik, h az emberek teljesen hülyék, h mindenki analfabéta krumplis szavazó. Nehéz másfél év lesz, de remélem megvilágosodnak az emberek és elzavarják őket a redvás picsába.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lampa laz
@cikicakk55: igen, amiket leírtál azokkal számolni kell, mert ez a tróger banda sem fogja békésen átadni a hatalmat, (ha egyáltalán erre sorkerülne) főleg így az amerikai cécót látva és 2006-ot is megélve lesz igaz ez. Ezzel a vakcina regisztrációval is erős adatgyűjtésbe kezdett rogánon keresztül kubatov. Kíváncsi vagyok, h ebből is mi fog kisülni, mert ez nagyon nem tisztességes dolog, h politikus és nem egészségügyi szerv gyűjti a regisztrált adatokat.
RonaGyuri
"túlsúlyos a vezetői gárda" igen még ráadásul ez is! =))
egyébként - bár nem könnyű mert nagyon igyekeztek, hogy ne derüljenek ki - kiszámolható, hogy valószínűleg az átlagfizetésük emelkedése meghaladja a 100%-ot!!!
Aki Én
@ómió: Figyelj balfasz! Karácsonynak fele annyi ,,tanácsadója" sincs, mint Tarlósank volt.
A gazdád kisebb apparátust, kevesebb vezetőt, államtitkárt..., puritán kormányzást ígért.
Ebben is hazudott, ahogy mindenben. Te meg egy félkegyelmű bolsi vagy, ezért ez nem is számít a buta fejednek, csak hazudozol.
ómió
@Aki Én: Ne "szerénykedj", bolsi fajkretén! A tetves bolsiságod másrahazudása mellé hazudj néki még kevesebbet! Vagy bolsi tetvességed hazudni mindig csak többet tud? Még mindig a "tervteljesítés késztetése" motivál, fajgörény!? Látszik, hogy tetü bolsi vagy! A Tarlós-hagyaték 200 milliárdot biztos a "túl kevés tanácsadóra meg helyettesre" tapsolja el rövidesen! Ugye?
Aki Én
@ómió: Megint hülye vagy? Megint hazudozol, hogy védd a bolsi hazaárulóidat, te félkegyelmű bolsi csicska?
ómió
@Aki Én: Még mindig a tetübolsi egódat hazudnád rám, tetüfi!? Szedáltságodban másra nem "fussa"?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.