Valójában éppen olyan hasznos életjelenség a stressz, mint a táplálkozás vagy a légzés! A European Heart Journal című lapban megjelent tanulmány szerint ha így gondolunk rá, kevésbé lesz káros az egészségünkre.

Tudta? Ha a stresszt jól kezeljük, még hasznukra is lehet

Fotó: Pixabay

Napjainkban gyakran tévesen értelmezzük a stresszt, ami eredetileg alkalmazkodást jelent az élet kihívásaihoz, a környezet változásaihoz. Ennél fogva ősidők óta túlélésünk záloga. Ami életben van, időről időre elkerülhetetlenül stresszállapotba kerül. Akkor miért hangsúlyozzák mégis olyan sokan, hogy a stressz káros? Bach Éva alternatív mozgásterapeuta segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Fajtától függ a hatása

Meglepő módon a szervezet szempontjából teljesen mindegy, hogy pozitív vagy negatív stressz ér bennünket. A hirtelen öröm ugyanolyan hatású, mint az ijedelem. A valódi különbséget „egészséges” és „egészségtelen” feszültség között az jelenti, hogy az egészséges stresszállapotnak világosan meghatározható kezdete és vége van, míg a káros stressz elhúzódik. Olyan, mintha sohasem szűnne meg. Ilyenkor beszélünk krónikus stresszről.

Változtassunk a hozzáállásunkon

A krónikus stressz egészségkárosító hatásaitól úgy is védelemre tehetünk szert, ha megváltoztatjuk a stresszel szembeni hozzáállásunkat. Ha aggodalmaskodunk miatta, azzal sokkal rosszabbat teszünk, mintha erőforrást csinálnánk belőle az életünkben, és meglovagolnánk, amíg lehet, hogy azután visszatérhessünk a nyugalmi állapotba. A stressztől való félelmünkkel legkönnyebben úgy számolhatunk le, ha merünk cselekedni, és felelősséget tudunk vállalni tetteink következményeiért. Az életbátorság és a jó szándék, a mások iránti bizalom csodákat tehet.

Milyen előnyökkel járhat?

A stressz több szempontból is hasznunkra válhat. Íme néhány példa erre.

► Ösztönzőleg hat: például egy feladat közeli határideje segíthet az összpontosításban.

► Javítja a teljesítményt: nagyobb elvárások esetén hajlamosabbak vagyunk túlszárnyalni önmagunkat.

► Növeli az önbizalmat: a stressz problémamegoldásra késztet, ez pedig erősíti az önmagunkba vetett hitet.

► Elősegítheti a kötődést: a stressz képes javítani az emberi kapcsolatokon, nehéz helyzetekben nagyobb hangsúlyt kap az együttműködés, a kölcsönös segítségnyújtás.

Hogyan nyugtassuk magunkat?

A stressz levezetésében néhány gyorsan ható gyakorlat is segíthet. Íme egy ezek közül lépésről lépésre:

1. Ha váratlan stressz ér, vonuljunk vissza egy kicsit! Találjunk egy olyan helyet, ahol egyedül lehetünk!

2. Helyezkedjünk el álló helyzetben és lélegezzünk be mélyen. A levegőt bent tartva feszítsük meg az összes izmunkat!

3. Maradjunk így, amíg bent tudjuk tartani a levegőt!

4. Lassú kilégzéssel kísérve engedjük ellazulni izmainkat!

5. Rövid pihenés után ismételjük meg a gyakorlatot háromszor, majd folyamatos, lassú, mély légzés mellett lazítsunk még pár percet, és csak ezután térjünk vissza a nehéz helyzetbe!

Gondolkodjunk hosszú távon

A stressz megfelelő kezeléséhez javítani kell a feszültséggel szembeni ellenálló-képességünket. Ehhez életmódváltásra is szükség lehet, amely kiterjed az alvásra, a rendszeres testmozgásra, a helyes táplálkozásra, a munka és a magánélet egyensúlyára, kapcsolatainkra és egyes relaxációs technikák elsajátítására, rendszeres gyakorlására.

Blikk

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.