Manfred Weber csatlakozott a baloldali elitklubhoz, ahol a jobboldalnak csak széle, a baloldalnak pedig csak közepe van – írta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP) frakcióvezetőjének válaszolva szerdán. A levélről a Miniszterelnöki Sajtóiroda közleményben tájékoztatta az MTI-t.

A kormányfő azt követően válaszolt Manfred Webernek, hogy a brüsszeli politikus a Welt am Sonntag című konzervatív német hetilapban reagált Orbán Viktor egy héttel azelőtti, ugyanott közölt interjújára.

A magyar miniszterelnök "Szamizdat Nro.5." című írásában emlékeztetett,

Manfred Weber a németországi nyilvánosságban tévútnak minősítette Magyarország politikáját, amely "tíz éve irányítja az országot".

A koronavírus-járvány kezdetéig a 12 százalékos munkanélküliséget 4 százalék alá, "az államadósságot 84 százalékról 66 százalék alá csökkentettük, a minimálbért több mint kétszeresére emeltük, az átlagbért pedig közel megdupláztuk, miközben a háztartások pénzügyi vagyona közel háromszorosára nőtt" – sorolta Orbán Viktor, hangsúlyozva, a "GDP 2014 óta 2-3 százalékkal gyorsabban nő, mint az európai átlag, és mi költjük arányosan a legtöbb pénzt egész Európában családtámogatásra, kultúrára és sportra, a magyar gyerekek számára bölcsődét, óvodát és ingyenes iskolai étkezést és tankönyveket biztosítunk".

Ez lenne a tévút?

- tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Kiemelte, "közismert tény", hogy Manfred Weber neheztel Magyarországra. Úgy fogalmazott:

Bennünket okol, amiért nem teljesültek az Európai Bizottság elnöki székét megcélzó ambíciói

Orbán Viktor hozzátette: ez igaz, de még ha emberileg érthető is, nem helyes, hogy egy európai pártcsalád vezetőjének tisztánlátását így eltorzítsa a személyes indulat, sőt gyűlölet.

Mi azt várjuk a vezetőinktől, hogy erősítsék a pártcsaládunkat, növeljék súlyát és befolyását, hogy együtt erősebbek legyünk, mint szimpla matematikai összeadással lennénk

- közölte a kormányfő.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, a baloldali elitklubban egy képtelen európai politikai geometria a divat.

E szerint a jobboldalnak csak széle van, ezért már létezése önmagában folyamatos veszélyt jelent: fasizmust, nácizmust, nacionalizmust, antiszemitizmust és homofóbiát. A baloldalnak viszont csak közepe van, ezért innen nem fenyegetheti veszély a néppárti eszményeket, se a szabadságot, se a demokráciát, se a piacgazdaságot – fejtette ki Orbán Viktor.

Ezért Weberék jobbra zárnak

- írta Orbán Viktor, aki szerint "először az EPP-ből, aztán az unióból is kiebrudalták a briteket, a PiS vezette konzervatív frakció nem lehet partner, és a Fidesz-féle gyanús kereszténykonzervatívoktól is jobb megszabadulni".

A kapukat balra kell kitárni: jöjjenek a szociáldemokraták, aztán a baloldali liberálisok, hamarosan a zöldek, és ki tudja, hol a vége – írta Orbán Viktor, hozzátéve:

hiába, a lejtőn nincs megállás

Hangsúlyozta, a "brüsszelieknek is meg kell érteniük, hogy Közép-Európában Marx, Lenin és a kommunizmus iránt érzett megvetésünk nem kisebb, mint amit a nácik és a nemzetiszocializmus iránt érzünk".

Brüsszeli hivatalra vágyó politikusoknak meg kell érteniük, hogy Közép-Európa sohasem fogja feladni se a keresztyén értékrendjét, se a nemzet kultúráját, se a hagyományos és számunkra egyetlen családmodellbe vetett meggyőződését – fejtette ki.

A kormányfő szerint a brüsszeli vezetői posztra vágyakozóknak azt is meg kell érteniük, hogy a cél nem Európa kulturális, liberális homogenizálása, hanem a szabad nemzetek szövetségének építése.

Egy brüsszeli pozícióra jelentkező politikus útja sohasem könnyű, ha német

- írta.

Orbán Viktor szerint egy brüsszeli vezető szerepet ambicionáló politikus rosszul teszi, ha a "kulturális és történeti különbségek elfogadása helyett migránsokat akar ránk erőltetni, szankciókkal, pénzelvonással, kiéheztetéssel és egyéb válogatott tortúrákkal fenyegetőzik".

"Rosszul teszi, ha a nemzeti szuverenitás létét is tagadja, ahogy Weber teszi" – emelte ki a kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta, rosszul teszi azt is, ha – mint Weber javasolja – az Európai Parlamentet a nemzeti parlamentek fölé akarja helyezni, és az Európai Unió alapszerződésben biztosított egyhangú döntések helyett a jövőt a többségi döntéshozatalban, vagyis a kisebb országok elnyomásában látja.

Nem könnyű, de át lehet menni azon a bizonyos tű fokán, állítólag mindenkinek sikerülhet

- zárta írását Orbán Viktor.

A miniszterelnök a Welt am Sonntag december 20-i számában úgy nyilatkozott, hogy Manfred Weber megsértette a magyar népet, amire válaszul a német politikus egy héttel később ugyanott kijelentette, Orbán Viktor politikája téves út.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

73 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sgl
Hogy mekkora rohadék aljas gazember a miniszterálnokunk, arra tényleg nincs magyar kifejezés.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csipetke
Bizony,bizony,orbán már a lejtőn van, még egy kis lökés,és lent lesz a gödörben,ahova az országot sikerült lekormányoznia 11 év alatt. Pampoghat orbán akármilyen növekedésről,statisztikáról,Európa majd' utolsó országa lettünk. Egy Európában szegény-országként elkönyvelt hely vagyunk. Ezen semmiféle statisztikával nem tud szépíteni.
csipetke
@csipetke: Ja,és az a leggusztustalanabb,hogy folyton Magyarországgal takarózik. Se Webernek,se másnak nem az országgal van bajuk,hanem a magukat politikusnak nevező/ gondoló maffiózók bandájával. De már sok helyen,sokszor elmondták,hogy orbán viktor nem egyenlő Magyarországgal!
kokopelli
Mivel az Orbán "ellenfele" a bajor CSU tagja,és akiktől a csuti géniusz a "F.J. Strauß díj"-at kapta,eljött az idő,hogy
visszavegyék tőle! Igaz,hogy 2001-ben még ragadt a Weber CSU pártjához! Az a párt még soha nem "váltott lépést",
mint az Orbán Viktor elvtárs úr! Nagy úr nála is lehet a politikai "dement"!
ómió
Aki - mint Weber kriptoefftárs - felszáll a neokomcsi vonatra, annak már majd csak a kommunizmusban lesz kiszállás!
evacica
@durbincs: Született hülye, erre nincs orvosság!
gina
@durbincs: Te tünj el a Demokrata oldalra, itt nincs helye az ilyen seggnyaló undoroknak, a lejtön csak a szarevő OV és bandája csúszik meg a meleg társaik az ereszen-- te is köztük vagy !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.