A polgárok bíznak az ügyészségben, az ügyészség döntéseiben és elfogadják azokat – mondta Polt Péter legfőbb ügyész szerdán a Kossuth rádió A nap kérdése című műsorában.

Polt Péter: a polgárok bíznak az ügyészségben

Arra reagálva, hogy ellenzéki politikusok megkérdőjelezték az ügyészség függetlenségét, Polt Péter kijelentette:

"Ha összehasonlítjuk a magyar szabályozást és gyakorlatot bármelyik külföldi szabályozással és gyakorlattal, azt állapíthatjuk meg, hogy a magyar ügyészség független és ennek a függetlenségnek rendkívül szigorúan körbehatárolt jogszabályi feltételei és követelményei vannak."

Az alaptörvény külön fejezetben szabályozza az ügyészséget és kimondja azt is, hogy az ügyészség az igazságszolgáltatás közreműködőjeként érvényesíti az állam büntetőigényét, és egyetlen szervezet alá sincs rendelve, egyedül a törvényeknek van alávetve – emelte ki.

Az őt érő támadásokról szólva azt mondta: csak a törvényt és az ügyészségre vonatkozó szabályokat kell szem előtt tartania. Az ügyészség szakmai szervezet, ezek a támadások pedig politikai jellegűek – jelentette ki, felhívva a figyelmet arra: az Alkotmánybíróság már 2004-ben kimondta egy nagyon fontos döntésében, hogy a legfőbb ügyész politikai felelősséget senki iránt nem visel.

A bíróság értékelheti az ügyészség szakmai munkáját, amit a váderedményesség mutat – közölte a legfőbb ügyész.

"Jogállamot jogállam ellenében megvalósítani nem lehet"

- hangsúlyozta, emlékeztetve arra, hogy ezt korábban a Sólyom László vezette Alkotmánybíróság mondta ki. Ehhez mindenkinek tartania kell, vagy tartania kellene magát – reagált arra a felvetésre, hogy az ellenzék részéről a törvényi felhatalmazás nélküli elmozdítása is felmerült.

A legfőbb ügyész ismertette: 2019-ben 1 millió 32 ezer iratot kezeltek, míg ez a szám két évvel korábban 634 ezer körül volt. Az ügyészség határozataival és intézkedéseivel szemben ugyanakkor 2017-ben 6403 panasz érkezett, míg a múlt évben csak 3003.

Beszámolt arról is, hogy 2019-ben tovább csökkent a bűncselekmények száma, míg 2017-ben 226 452-t regisztráltak, tavaly 165 648-at. Változott a bűncselekmények struktúrája is, csökkent az erőszakos bűncselekmények száma, ami Polt Péter szerint a közbiztonság növekedését jelzi.

Az ügyészség váderedményessége 2013 óta emelkedik, a múlt évben ez a szám 98,3 százalékos volt. Ezen belül 85,1 százalékban az ügyészség indítványával egyezően állapította meg a bíróság a vádlottak büntetőjogi felelősségét – mondta a főügyész, aki szerint ez az arány európai szinten is jó eredménynek számít.

Az elmúlt években egyre gyorsabbak és hatékonyabbak lettek a vádemelést követő ügyintézések, több mint 58 százalékban büntetővégzés meghozatalára tettek indítványt – amelyet a bíróság tárgyalás nélkül meghozhat –, ezek száma idén tovább nőtt, 70 százalékra.

A tavalyi évről szólva elmondta:

a 2018-as új büntetőeljárási törvénnyel a büntetőpolitikai hangsúlyok áttevődtek a hagyományos vádemelésről az ügyek tárgyalás nélküli rendezésére és a sértetti jóvátételre azért, hogy kevesebb költségvetési ráfordítással, rövidebb idő alatt történjen meg a felelősségrevonás.

A főügyész helyesnek nevezte, hogy a törvény két szakaszra osztotta a korábban egységes nyomozást. Míg a felderítésnél a nyomozó hatóság önállóan jár el és az ügyészség csak törvényességi szempontból felügyeli a munkáját, a vizsgálatnál már az ügyészség vezeti a nyomozást. Így mindenkinek megvan a jogköre és a felelőssége is az ügyek sikerre viteléért, a változtatás pedig bevált – hangsúlyozta.

Az ügyészségi nyomozószervek összevonásáról azt mondta: megváltozott az ügyészség nyomozati hatásköre, például a hivatali vesztegetési ügyekben az ügyészség önállóan nyomoz, míg az igazságszolgáltatás rendje elleni bűncselekményekben már nem az ügyészség, hanem más nyomozóhatóság végzi a nyomozást. A struktúra megváltoztatásánál hozott döntésnél a hatékonyságra is tekintettel voltak.

A korrupcióról azt mondta: az úgynevezett korrupcióérzékelési mutató és a bűnügyi statisztika között Magyarországon széles a szakadék. Hozzátette: a nyáron az Európai Bizottság közvélemény-kutató szervezete, az Eurobarométer és a Transparency International közös felmérése azt mutatta, hogy a magyar lakosság szerint a leginkább – 13 százalékban – az egészségügyben jelent problémát a korrupció, ezt követte 3 százalékkal a gazdaság, a hivatali életben pedig mindössze 1-2 százalék volt ez az arány.

Polt Péter szerint tény, hogy a korrupciós bűncselekményeket nehezebb felderíteni, de – mint mondta – ebben is jelentős eredményeket sikerült elérni, a nyomozások, a felderítések és az eredményes vádemelések száma is nőtt ebben a bűncselekménytípusnál.

Szerinte "vannak még tartalékok" a korrupciós bűncselekményekkel szembeni fellépésben, erre példaként említette a versenyszférában a verseny tisztaságát sértő cselekmények büntethetőségének áttekintését és a készpénz forgalmának visszaszorítását. Az a javaslatuk már megvalósult – fűzte hozzá –, hogy a rendvédelmi szerveknél alkalmazott megbízhatósági vizsgálatokat ki kell terjeszteni a köz- és magánszféra "találkozási pontjaira".

Polt Péter kiválónak nevezte az együttműködést az Európai Csalás Elleni Hivatallal (OLAF), azt mondta, az OLAF ajánlásaira minden esetben nyomozást rendelnek el, vagy azt a már meglévő nyomozáshoz csatolják. Ennek az olajozott együttműködésnek az eredménye, hogy az OLAF-ajánlások 47 százalékában emeltek vádat az elmúlt évek átlagában, ami jóval magasabb az uniós átlag 39 százalékánál – tette hozzá, kiemelve: a jó együttműködést mutatja az is, hogy évről évre csökken az OLAF-ajánlások száma.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
A főcímen jót nevettem . Pont.
Tovább nem olvastam.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
A főcímen jót nevettem . Pont.
Tovább nem olvastam.
Nessy
@Gazella: Ha hiszi is amit mond, komoly önértékelési zavarra utal.
bence
@Gazella: ! Elég csak ránézni erre a figurára és nem lehet abbahagyni a nevetést ! Amiket meg mond azon csak kifeküdni lehet !
simmering73
A főszügyész megkacagtatja a népet. A képen látszik, hogy ő is majd szét durran a röhögéstől ekkora hazugság hallatán.
Gazella
@bence: semmi kedvem nézegetni a gennyfaszú narancsugatót.
nezelodo
Ezek a sarlatánok mind azt hiszik, beszélhetnek a nevünkben, marhaságokat.
Sámannus
Biztos nagy a javulás sokkal kevesebb a kerékpárlopás, és kevesebb a lámpa nélküli kerékpár is , hála a tömeges szívatásoknak. Csak a nagykutyák dobják le a nyomkövetőt,és vezetnek jogosítvány nélkül, mert amúgy jóemberek.
Meg hozunk törvényt is ezzel sok ragacsos kezű hiszi veled együtt nagyokos, hogy az törvényes. azt te csak hiszed, hogy nem végzed rács mögött.
csipetke
Ez az ürge el is hiszi,amit mond?Mert akkor nagy a baj, Mert ezt a süket rizsát csak egy ember hiszi el.- maga poltpéter
Madácsi Pali
Ha a fideSS szokása szerint csak a NER tagok a polgárok.
legott
Polt Péternek van gerince. Ezt onnan lehet tudni, hogy rossz. Valami el van ferdülve benne. Csúnyán.
Polt Pétert az Isten sem menti meg a bűneitől - és a bűneinek a következményétől!

Mi értelme az életnek lepukkanva, bénán, ostobán - egy hányadékként élni?
Nyírfa
Engem nem kérdeztek. Ezt az öndicshimnuszt pedig mentálisan egészséges ember nem fogja végig olvasni.
Sámannus
@Nyírfa: Én bízok a többi ügyészben, aki majd megvasalja. Kizárt hogy nincs olyan.
verőce21
A mai napig úgy tűnik, ebben az országban csak a kiabálás megy, de tenni valami érdemlegeset csak a fidesz hajlandó...
verőce21
@fideszes gyökér: Akkora hülyeségeket írsz, hogy annak még az ellenkezője sem igaz!
Bár amilyen értelmi szinten vagy, neked úgyis tökmindegy.
tudode
Kibújik a szög a zsákból!
.
Miközben tekergeti Petya bá az ellenzéket, behunyja két "szemét" afelett, hogy a kegyeltje kiteljesítette a diktaTÚRÁT egy közjogilag nem is haver, a miniszterelnöki bársonyfotel bitorLÓ
.
----- Magyarországon befejeződött a diktatúra kiépítése - Vörös Imre a Klubrádióban (2020.08.11.)
www.youtube.com/watch?v=Jt6vTh3as5U&t=556s
------------------------------
.
Hol van az igazság, és a gazság határa, bemagyarázva magának, hogy bíznak azokban, akik eküszegők, az átlagállampolgárok tájékozatlanságában bízva!
Lepényleső
Valószínű hogy igaza van,de az az ügyészség biztosan nem a magyar?
( Egyébként pl. a haláltáborok lakó is elfogadták pl. a náci házirendet,
ám ez jelenthette azt,hogy azzal értettek is egyet?)
dr. prédikátor
polt pot!!! A pofádra van írva hogy HAZUDSZ!!!egy suny geci vagy!!!
Ludmilla
pont nem... ilyen aljas tetű ,rohadék társaság nem volt soha az állam élén... Ha csak az oltási mizériát nézzük,akkor is jól látható a hatalmas bizalo... rohadék
szép új világ
Ezt nem az esti kabaréban kellett volna leadni?
szegfue
Ezt a "bizalmat" mégis honnan vette Polt?! Netán a reggeli vizeletéből jött rá?
Macskaszem
Ez csak a fidesz polgárokra vonatkozik, mert ők aztán nagyon bíznak abban, hogy a legfőbb ügyész elvtársúr elkeni az összes mocskukat.
Dr.Doktorovics trinitron dr.
Hát ezt meg honnan az anyád 3,14csájából veszed?
Jozefina
2022-ben ezt az idiótát kell legelőször eltávolítani!!!
kissé felnőttem
Vajon melyik országok polgáraira gondolhatott. fidesz hungarikusz az lassan 1,3 milla ha van ingatag biz az alom.
fidem
Eszembe jut az Onedin család sorozat, abból is egy jelenet. Nem sokra emlékszem már, de erre talán holtomig.
Szóval a hajós társaságoknak kiszabtak egy törvényt, hogy az áruk szállításakor ne legyen túlsúly, ne kockáztassanak elsüllyedést, mégpedig azt a bizonyos merülésvonalat kellett minden hajóra felfesteni.
Be is tartotta minden hajótulajdonos, mivel törvénytisztelők voltak és mivel volt egy lehetőségük: mindegyik maga dönthette el, hogy hova fesse a merülésvonalat.
Nem is tudom, miért jutott ez eszembe... :O
Béla333
Ugyanúgy, ahogy annak idején bíztak az emberek Ali babában és a 40 rablójában...
justhpeter
@Horizont: Minek nyomozni egy olyan ügyben amiről már mindent tudnak. Jó is nézne ki a világ, ha már az elkövetők sem tudnák hogy mit csináltak.
Csizmás Kond
Na de mi ebben a hülyeség ?...mit kellett volna mondjon, hogy nem bíznak, hogy nem fogadják el a törvényeket ?...hol ki mondott volna ilyent ?
...BUÉK !
Gazella
@Csizmás Kond: na mi van te narancs seggnyaló.. ma még senki nem vágott orrba téged??
namihami
Maximálisan bízik benne---ugyanaz az 1.000 megkérdezett, akiknek a neve szerepel a szokott listán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.