Kiderült, a csatornába került szennyező anyag főként motorolajat, kisebb mennyiségben gázolajat tartalmaz.

Ismét olajszerű anyagot észleltek a vízügy munkatársai Szigetszentmiklóson, a korábbi szennyezés helyszínén – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A káros anyag eltávolítását a legmagasabb, III. fokú kárelhárítási készültség elrendelése mellett azonnal megkezdték. A szennyeződés pontos forrását ipari búvárok segítségével igyekeznek felderíteni.

Ismét olaj került a szigetszentmiklósi csapadékelvezető csatornába

Közleményük szerint a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság figyelőszolgálata szerda dél körül észlelte az olajszerű anyagot Szigetszentmiklóson, a Tebe sori csapadékelvezető csatorna torkolatánál, a korábbi szennyezés helyszínén.

Megállapították, hogy

a csatornában jelentős mennyiségű olajszármazék van, ez mintegy 7-8 kilométer hosszan látható az aknákban. A

szakemberek úgynevezett Sanol-hurkával elzárták a szennyeződés útját a Dunától, a csatorna kifolyójánál pedig homokzsákkal képeztek akadályt. A korábban kiépített, ideiglenes csapadékvíz-kivezetést mindkét irányból elzárták. A szennyező anyagot szivattyúval, valamint kézi erővel elkezdték eltávolítani a víz felszínéről, eddig mintegy 150 litert gyűjtöttek össze.

A vízügy mellett az illetékes vízvédelmi hatóság (a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság), a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság, valamint a település önkormányzatának munkatársai is részt vesznek a kárelhárításban.

A vízügyi szakemberek folyamatosan ellenőrzik, hogy ne jusson ki szennyeződés az élővízbe, és ezt sikerült is biztosítani

– írta az OVF.

December 12-én telefonos lakossági bejelentés nyomán értesült a vízügy arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Dunába torkollik.

Kiderült, hogy

a csatornába került szennyező anyag főként motorolajat, kisebb mennyiségben gázolajat tartalmaz. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

A legsürgősebb kárelhárítási munkák december 22-éig tartottak, de az OVF többször hangsúlyozta, hogy a teljes kármentesítés és a helyreállítás évekig is eltarthat.

Cikk- és címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Sajnos a csatorna az egyetlen dolog az országban ami olajozottan működik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
12 milla nyomravezetői díj? Ezekután már el sem hiszem, hogy ez igaz...most ki a lófasz engedte oda az olajat, vagy mit? Mert szippantós kosiból nem..akkor?

Fábry mondta egyszer, hogy ezek a hóesésben sem találják meg a havat.
lampa laz
@Béla333: 'Majd mindjárt jön a Pintér Sanya és rögtön rend lesz itt!" ...dehogyis, majd kiszőkíti.
Béla333
@lampa laz: 14.42
Bízzuk rá, ő ért hozzá...
lampa laz
Az még nem jutott eszükbe, h lefúrjanak, lehet h egy egész olajmező van alattuk. Ezek meg bűnöst keresnek.
Lepényleső
Az olajszennyezés kiderítése ha arról van szó;nem csak követni kell Ariedné fonalát?
Netán kínos lenne megtalálni annak pontos kiindulópontját? Itt az ember bár merre jár,
az utóbbi években hihetetlennek tűnő környezetszennyezéseket lát?
Pokróc
Nem lehet hogy feltört az olaj szigetszentmiklós alatt ? Ki az az überbarom aki odaenged ennyi olajat ? Most komolyan . Hadtuggyuk má meg

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.