A kínai Fudan Egyetem budapesti elhelyezéséhez a kormány komoly segítséget nyújt, ugyanis egy 800 milliót érő épületet ad nekik a kezdéshez.

800 milliós ingatlant kaphat Magyarországon egy kínai egyetem

A Fudan Egyetem sanghaji campusza – Fotó: Getty Images

Kicsit kacifántosan fogalmazták meg azt a kormányhatározatot, amely az eddig csak Kínában működő Fudan Egyetem első külföldi kampuszának létrehozását szolgálja. Azt írták ugyanis, hogy "a Kormány egyetért a Fudan Egyetem elhelyezéséhez és a Budapest és az agglomeráció fejlesztésével összefüggő állami feladatokról, valamint egyes fejlesztések megvalósításáról, továbbá egyes törvényeknek a Magyarország filmszakmai támogatási programjáról szóló SA.50768 számú Európai Bizottsági határozattal összefüggő módosításáról szóló 2018. évi XLIX. törvény 1. melléklet 4. pontjában meghatározott létesítményfejlesztés megvalósításához szükséges ingatlanok tulajdonjogának – legfeljebb a független szakértő által meghatározott forgalmi értéken, per-, teher- és igénymentesen – az állam javára történő megszerzésével".

A rendelet további szövege ugyan nem konkretizálja az ingatlant, ám vélhetőleg már megtalálhatták, hogy hol helyezik majd el a kampuszt, amire az utal, hogy "forintra pontosan" meghatározták, hogy a 2021-es költségvetés terhére mekkora kötelezettséget lehet vállalni. Ez egyébként 821 492 000 forint.

A kínai egyetem magyarországi megjelenése korábban politikai vitákat váltott ki, hiszen miközben az ázsiai intézmény útját erősen egyengeti a kormány, addig a számos mutató alapján a legjobb itteni felsőoktatási intézménynek számító CEU-t elüldözte. Az is polémiával járt, hogy a CEU kapcsán támadott két diploma kiadása lesz a hírek szerint a Fudan Egyetem egyik fő vonzereje is.

2024-re készülhet el a sanghaji Fudan Egyetem első Kínán kívüli campusa Budapesten, ahol négy-öt karon kezdődne meg az oktatás a tervek szerint, írta korábban a Magyar Hírlap. Horváth Levente, az MNB elnöki főtanácsadója a lapnak azt mondta, várhatóan gazdasági, nemzetközi kapcsolatok, orvosi, műszaki tudományok területeken tanulhatnak majd a jelentkezők. Öt-hatezres lesz a hallgatói létszám, 500 fős az oktatói gárda – tette hozzá.

Mfor.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr Beviz Elek
2022-ben már Kína mondja meg, ki nyer itt választást!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
fideszék köpködnek a komcsikra a szocikra,közben a komcsi kínának 800 milliós ajándék!? gondolom, nem a kóbor ebek fölzabálása miatt jönnek majd a fidesz-kdnp elvtársai kínából...
ómió
@Clavigo: Ha büdös bocskor kell, bolsifi, szagold bmeg a lábadat! Ne a másikra hazudd!
Eladott Ország
Kb száz évvel ezelőtt is így volt a magyar vezetés felfogása, aztán a franciák megüzenték, hogy kevesebb terület vesztés mellett is le lehet zárni a háborút de NEM. Kell a 2/3-ad ország rész elvesztése mert mi az, hogy ami a franciák meg briteknek szabad egy magyarnak nem? USA már készíti elő a marhavágó bárdot a kommunistáknak mire ez a törpe elmebeteg elkezd beengedni ide kínai kommunistákat... kurvaokos. Eljött az ideje a Lomonoszov Egyetem budapesti kampusza megnyitásának is.
Eladott Ország
@csak úgy...: A mi pénzünkből építünk Kínának vasutat, most meg egyetemet. Értem én de miért kínai hitelből ha kínai áruk szállítása a cél. Mi ebből jó nekünk. ?! Ehhez totál hülyének kell lenni.
solidedge
A magyar állam és a kínai maffia közel állhatnak egymáshoz. Így fordulhat elő, hogy egy frekventált kínai plázában a boltban még pénztárgép sem volt ottlétem alatt. A nő egy kis számológépen adta össze a tételeket, majd fizetés után így természetesen blokk sem járt. Ezt csak úgy lehet elkövetni, hogy a kínaiak lezsirozták a csalást az ellenőrző szerveknél.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.