Ő már beoltotta magát, és szerinte az a jó vakcina, ami itthon elérhető. A főorvos úgy látja, egyelőre nincs még elegendő mennyiségű vakcina a tömeges oltáshoz, addig a szigorítások lassítják a járvány terjedését.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa volt a vendége Sváby Andrásnak a vasárnap esti ATV-s Heti Naplóban, a téma a koronavírus elleni vakcina volt. 

Szlávik: más oltás kell az időseknek, fiataloknak, allergiásoknak

Szlávik János infektológus főorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án

Fotó, címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Szlávik szerint Magyarországon nagy az oltásellenesség, még az egészségügyi dolgozók körében is, így ez is lehet a hátterében annak, hogy eddig mindössze 5 ezer egészségügyi dolgozó oltatta be magát. 

A főorvos szerint az oltási kapacitás megvan a tömeges oltáshoz, és kérdésre válaszolva (hogy az egészségügyi dolgozók után miért a szociális rendszer dolgozóit oltják be, és miért nem az időseket) azt is elmondta, hogy a 60 év felettiek száma Magyarországon kétmillió fő, az ő vakcinával ellátásuk komoly feladat. Ráadásul nagyságrendileg is több oltóanyag kellene az idősek beoltásához, mint az egészségügyi vagy szociális dolgozók estén.

Szlávik János elárulta, ő már korábban beoltatta magát. Arra a kérdésre, hogy melyik vakcinát tartja a legjobbnak, elmondta, hogy az a jó vakcina, ami elérhető, és mivel itthon a Pfizer vakcinája érhető el, így azzal oltatta be magát. Ugyanakkor hozzátette, hogy örülne, ha többfajta vakcina lenne elérhető az országban, mivel más oltás jó az időseknek, más a fiataloknak, megint már az allergiásoknak – de egyelőre nincs ilyen választék. 

A tömeges oltások megszervezése kapcsán a főorvos Izrael példáját hozta fel, de mivel itthon egyelőre nincs kellő mennyiségű oltóanyag ehhez, így egyelőre a szigorítások akadályozzák meg, hogy a járvány begyorsuljon.

Szlávik elmondta, a Dél-pesti Centrumkórházban az elmúlt hetekben csökkent a bent fekvő betegek száma, de sajnos az intenzíven fekvők száma egyelőre nem csökkent, ők a második hullám csúcsán, hetekkel ezelőtt betegedtek meg, akkor kerültek oda.

Kitért az először Nagy-Britanniában, azóta a világ számos országában észlelt új koronavírus-mutánsra, mint mondta, Magyarországon egyelőre nem figyeltek fel az új verzióra, de eléggé úgy tűnik, hogy elkerülehetetlen az új mutáns világszerte elterjedése.

Hozzátette, úgy tűnik, hogy a mostani vakcina képes ezt az új mutánst megfogni, de hogy a későbbi variánsokkal kapcsolatban ez igaz lesz-e, azt nem lehet ma még tudni. A gyártók mindenesetre azt ígérték, hogy 4-6 hét alatt tudnak az új mutánsokra reagálni – mondta el a főorvos.

Szlávik János azt is elmondta, a fertőzésnek sok utókövetkezménye van, ezért a legjobb megakadályozni azt, hogy megfertőződjünk. 

A megoldás az lesz, hogy minél többen beoltatják magukat

– emelte ki a főrovos.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Miközben a fél világ döntött már arról, hogy épp milyen vakcinából és mennyit szeretnének, valamint ezek megérkezésével hol és milyen körülmények között oltanak majd, addig Magyarország kormánya épp 6000 ampullányi orosz vakcinát kapott, amelyet tudósaink tovább vizsgálnak majd, hogy eldöntsék, megfelelő-e. Hála az Uniónak, Magyarország is kapott pár ezer darabot az első vakcinákból, de ennek inkább volt jelzés értéke, mintsem valódi hatása. Jó lenne tehát, ha így, az év végeztével tájékoztatnák arról az embereket, hogy miből is választhatnak, és majd hol jelentkezhetnek az oltásért. Máskülönben ismételten káosz fog kialakulni, és az emberek kormányba vetett bizalma – ami egy járvány alkalmával borzasztóan fontos – tovább fog romlani. A magyar kormányba vetett bizalom jelenleg kb. a bányászbéka feneke alatt lehet. Vagy titkolóznak, vagy hazudoznak, míg máshol a járványt próbálják megfékezni...Már csak 3000 önkéntes kisérleti nyúl kell. Gondolom, majd befenyítik a közszolgákat, hogy ha nem vállalják ki lesznek rúgva. Az oroszok ezt csinálták, és a csutkány' bírja az ilyen ocsmány dolgokat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
“Magyarországon 2 millió 60 év feletti él, éppen ezért az ő oltásuknak nekifogni idő- és anyagigényesebb feladat, logisztikailag is nehezebb lenne.”
nofene...eddig azt ugatták hogy egy hétvége alatt be tudnának oltani mindenkit...szlávik...,nem egyeztettél a mangalicával??? lehet repülsz az állásodból!!!
kereső
Nincs ebben az országban egyetlen hiteles!!! orvos, biológus kutató sem aki tényleg úgy tudna tájékoztatni, hogy a laikusok is megértsék az oltás- a vakcina lényegét, és nem celebként, csak a szereplés kedvéért mondani valamit- ráadásul olyan dolgokat, amelyek nem igazán segitik elő a bizalom növelését.
Gazella
@kereső: de van sak az nem narancsos!
ómió
És a kínálat is majd eszerint oszlik meg?
Nessy
@jesz: Ennek eredményeképp még inkább teret nyer a félelem az oltástól, és így nem derül ki, hogy kevés a vakcina! A kormány meg mossa mocskos mancsait! Hiszen ők ingyen adják az oltást! Ja, hogy kevesen kérik, ami nincs??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.