Orbán Viktor a kóser vágás-ítéletről: Európa biztosítsa a vallásszabadságot és álljon ki a zsidó-keresztény örökségéért!

A vallásszabadság, a zsidó-keresztény örökség valamint az Európában élő zsidó közösségek elleni támadásnak minősítette Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Bíróságnak a kóser vágás megtiltásáról szóló decemberi döntését abban a levélben, amelyet Jichák Herzognak, a Zsidó Ügynökség elnökének küldött Jeruzsálembe

- tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden.

Ennek előzménye, hogy az Ügynökség vezetője december 31-én levélben fordult Orbán Viktorhoz, melyben felhívta a figyelmét erre az európai zsidó közösségek számára kiemelten fontos témára.

Válaszában Orbán Viktor úgy fogalmazott: az elmúlt évtizedben kormánya arra törekedett, hogy biztosítsa a magyar zsidó közösség biztonságát és jólétét.

Erőfeszítéseinknek köszönhetően megtapasztaltuk a zsidó élet és a zsidó kultúra reneszánszát Magyarországon, amelyet olyan figyelemreméltó események jellemeztek, mint a Maccabi Játékok és az évente megrendezett Zsidó Kulturális Fesztivál

- írta.

Orbán Viktor szerint ennek szellemében mélységes csalódás volt az Európai Bíróság nemrégiben hozott ítélete, amely lehetővé tette a tagállamok számára, hogy fenntartsák a kóser vágások tilalmát.

"Úgy gondolom, hogy ez a döntés nemcsak a vallásszabadság elleni támadás, hanem zsidó-keresztény örökségünk és az Európában élő zsidó közösségek elleni támadás"

Következésképpen kormányom gyorsan elítélte ezt a káros döntést, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy az összes lehetséges nemzetközi fórumon felemeljük a szavunkat ellene

- fogalmazott Orbán Viktor.

Hozzátette: hisz egy olyan Európában, amely nemcsak biztosítja a vallásszabadságot, hanem büszkén kiáll a zsidó-keresztény örökség, hagyományok és értékek mellett, amelyeken országaink és társadalmaink alapulnak.

Az Európai Bíróság tavaly december 17-én hozta meg döntését, amely fenntartotta a kóser rituális vágás betiltását Belgiumban.

A 444 emlékeztet,

Belgiumban egy 2017-ben elfogadott törvény értelmében tilos rituális módon, kábítás nélkül levágni az állatokat, mert a flamand és a vallon törvényhozás szerint ez állatkínzás.

Zsidó és muszlim szervezetek az Európai Bírósághoz fordultak, mert álláspontjuk szerint az intézkedés sérti a vallásgyakorláshoz fűződő jogaikat, ám nem jártak sikerrel.

A decemberben nyilvánosságra hozott ítélet szerint a kábítást előíró törvény megfelelő egyensúlyt biztosít az állatok jólléte, valamint a zsidó és muszlim hívők szabad vallásgyakorlása között

- írja a Jerusalem Post. A bíróság kiemelte, hogy a szabályozás nem magát a vágást, hanem a rítus egyetlen elemét érinti, így nem avatkozik be a vallásos gyakorlatba.

Forrás: MTI, 444

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Giovanni Alba
@fidem: Vehemenciádból úgy sejtem, harcos vega vagy, tiszteljünk minden életet, meg minden. Ezen most nem akarok gúnyolódni, csak felvet néhány kérdést. Te ezek szerint élénken ellenzed, mint mondod "antibiotikumokkal és nyugtatókkal tömik őket". Szerintem nem ördögtől való gondolat az állatgyógyászat, igen, baktérium fertőzés esetén antibiotikumokkal, gyakori betegségek ellen védőoltásokkal.
Az ember enni akar, illetve nem akar éhezni. Eleve vegyes táplálkozású, tehát növényi és állati eredetű táplálékra is szüksége van. A halászó-vadászó életmód nem megoldható, a háztáji zöldség, gyümölcs termelés nem elegendő, a haszonállattartás nem kifizetődő, kockázatos. Az ipari méretnek vannak árnyoldalai. Itt merül fel a kérdés, az állatokat tekintsük hús és tejtermelő gépeknek, vagy pedig állítsunk elő mesterséges proteineket, tegyünk hozzá ezt-azt a biokémia boszorkánykonyhájából, és együk ezt a tápot? Vagy csak az maradjon meg, aki meg tudja művelni kis földecskéjét, tud tartani egy tehenet, meg három disznót, a tyúkok elkapirgálnak az udvaron, a libák, kacsák között? Akkor viszont kell egy új Noé és egy új özönvíz, mert ehhez a falusi idillhez kicsit sokan vagyunk.
Még egy megjegyzés, mi a terved a vadonélő ragadozókkal? Az oroszlán is egyen füvet? Vagy ő vadászhat gazellára, mert ott a gazellák, szép, teljes életet élnek, napfényben, füves réten?
Giovanni Alba
@fidem: Nem ködösítek. Idéztél egy cikket, mert a címe kellően sokkoló, én pedig idéztem magából a cikkből olyasmit, ami jelentősen árnyalja a képet. Vagy arra célzol, hogy te a vágóhidak környékét gettónak tartod, ahol tombol az erőszak, már a levegő is mérgező? Bűn és fertő mindenütt. Szerintem vedd fel az alufólia sisakod, csak azt edd, amit magad termeltél. És tényleg, ne ragozd tovább.
Nem ide tartozik, de érdekel. Mi a véleményed a hivatásos katonákról, akiket arra képeznek ki, hogy szükség esetén embert öljenek, bármiféle eszközzel, akár puszta kézzel? Mi a véleményed a kiképző tábor környékéről?
ómió
Akkor, hogy is állunk a "jogállamisággal", efftársak!?
magyar1
@kissé felnőttem: Nálunk csak bűzmirigy ügy volt és emlékezett az előzőre mert nem jó csinálta egy másik. Nem elaltatás.
magyar1
@Giovanni Alba: Kösz, remélem minden tagország magára kötelezővé teszi és ellenőrzi. Nem értem, hogy a zsidók miért csinálnak ezzel ellentétesen, eddig intelligens embereknek tartottam őket míg ezt meg nem tudtam, most már inkább barbárnak.
Giovanni Alba
@magyar1: Mindenütt vannak olyanok (politikusok) akik a vallási buzgalmat napi politikai célok eléréséhez használják fel. Úgy tudom, Izraelben is voltak már, magukat hagyománytisztelőnek nevezők, akik tüntettek ilyen-olyan okokból. Volt is belőle balhé, mert nem a zsidók, úgy általában hangoskodnak, hanem egy kisebbség lép fel erőszakosan. Ne feledkezzünk el a muzulmán szálról sem, ebben most ők is benne vannak. Azért is az a megfogalmazás, hogy a kóser és a halal vágás. Nemzetvesztőnk a zsidók mellett áll ki, mert most oda dörgölőzik, lazán kihagyva a muszlimokat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.