Ha most vasárnap tartanának népszavazást az uniós tagságról, akkor 67 százalék a belépésre voksolna, 24 százalék ellene.

Magyarország már inkább nem jogállam – így látja a magyarok 54 százaléka a Publicus Intézet felmérése szerint. A Népszava által megrendelt felmérésből az is kiderült, hogy a lakosság negyede szerint a kormány az EU-ból való kilépést készíti elő.

Az azonban nem derül ki, hogy az, aki így véli, az támogatja vagy ellenzi ezt a vélt törekvést: az EU-tagságot ugyanis épp 24 százalék ellenzi, 67 százalék támogatja.

A magyarok többsége szerint nincs jogállam hazánkban

Meglepő, hogy a jogállami mechanizmust, a Fideszre szavazók 25 százaléka is támogatja, noha a kormány ellenzi, mert az EU azt összekötné az EU-s forrásokhoz való hozzáféréssel. A kormány szerint ez csak újabb politikai fegyver lenne Brüsszel kezében a migránsok befogadását ellenző országokkal szemben. A fidesz szavazóinak negyede – és az összes megkérdezett 63 százaléka – szerint azonban a jogállami mechanizmus révén a hazai intézmények is jobban működnének.

Ezekkel szemben ugyanis már bizalmatlanok a polgárok: a kétharmad körüli többség szerint politikai befolyás alatt áll a közmédia, nem függetlenek a bíróságok – beleértve az Alkotmánybíróságot –, elfogult az ügyészség, és a közbeszerzéseket sem a legjobb ajánlattal nyerik.

Cikk- és címlapkép: MTI/Illyés Tibor

(nepszava.hu)

236 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.