Már 31 500 egészségügy dolgozó kapta meg az oltást és az idősotthonokban is elkezdődött a dolgozók és a lakók beoltása – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília: ekkor jöhet a magyar gyártású vakcina

Müller Cecília közlése szerint Budapesten a Pesti úti és egy újpalotai, továbbá Miskolcon és Pécsett egy-egy idősotthonban kezdték el az oltást: összesen 1226-an jelentkeztek, 779 gondozott és 447 dolgozó. Ilyen hatalmas volumenű oltási program még nem volt Magyarországon. Ez részben a magas kockázati csoporthoz tartozók miatt fontos, részben pedig a logisztikai feladatok megoldásából adódó tapasztalatok miatt – mondta a tisztifőorvos.

Az egészségügyi dolgozók oltása a tervek szerint folytatódik, szerda estig 31 500-an kapták meg a koronavírus elleni vakcinát.

A 25 oltóponton túl már városi kórházakban is oltják az egészségügyi dolgozókat, ahogy érkeznek az újabb oltóanyag-szállítmányok, a kör fokozatosan bővül a szakellátókkal és a háziorvosokkal

- mondta Müller Cecília.

Továbbra is arra kérte az oltakozni akaró egészségügyi dolgozókat, hogy a koronavírus-honlapon és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján elérhető online felületen regisztráljanak.

Müller Cecília közölte: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte az amerikai Moderna cég koronavírus ellen kifejlesztett vakcinájának alkalmazását. Ebből a vakcinából az Európai Unió tagállamai 80-80 millió adagot kötöttek le, Magyarországra 1 millió 744 ezer adagot szállítanak majd, ami 872 ezer ember oltására elég – ismertette.

Ezzel a készítménnyel is bővül a vakcinaellátás és dinamikusabbá válhat az oltásbeadás – fogalmazott.

A szakember megismételte:

a háziorvosi rendelők alkalmasak az oltások tömeges beadására, hiszen minden feltétel adott; tudják hűteni az oltóanyagot és a sürgősségi ellátásra is fel vannak készülve.

Megerősítette azt is, hogy a rendelkezésre álló oltóanyagot a gyártó cég alkalmazási leiratának megfelelően használják fel. Ettől Magyarország nem kíván eltérni – hangsúlyozta –, hozzátéve, hogy a gyártó akkor garantálja a megfelelő hatást, ha az alkalmazási feltételek szerint használják fel a készítményt.

Az adagolás kapcsán elmondta, minden ország ugyanolyan kiszerelésben kapja meg az oltóanyagot: egy ampullában öt ember részére elegendő oltóanyag van.

Hozzátette: körlevelet írt minden oltópontnak, hogy nem maradhat eloltatlan adag vakcina a nap végére. Az előjegyzési rendszer is azt szolgálja, hogy oltóanyag ne menjen kárba, így az időpontra hívás szisztémájával kiszámítható a vakcinafelhasználás – mondta.

Müller Cecília kérdés kapcsán beszélt arról is, hogy aki kér, még kaphat influenza elleni védőoltást. A felnőtteknek adható háromkomponensű oltás 1 millió 357 ezer adagjából még van kétszázezer, a négykomponensű készítményből 103 495 adagot osztottak ki a háziorvosoknak és még 54 ezer adag rendelkezésre áll. Ezen kívül újabb gyártási tétel is rendelkezésre fog állni influenza elleni oltásból, tehát aki szeretne ilyen védőoltást kapni, még kaphat – emelte ki.

A magyar vakcinafejlesztésre irányuló kérdésre elmondta, a Debreceni Egyetem az NNK-val közösen fejleszt koronavírus elleni vakcinát. Ennek az elve az influenzavakcinához hasonló, elölt vírust használnak. Jelenleg az inaktiválás, az élő vírus ártalmatlanítása zajlik, ami egy bonyolult folyamat – ismertette.

Müller Cecília bizakodó, ugyanakkor nem kívánt jóslásokba bocsátkozni a magyar vakcinát illetően. Azonban szerinte

fél-egy éven belül gyártani lehet majd ezt a vakcinát.

Mint korábban beszámoltunk róla, a kormány 1,63 milliárd forintot adott a Debreceni Egyetemnek vakcinafejlesztésre.

Arra a kérdésre, hogy indokolt-e még a közterületen elrendelt maszkhasználat, azt mondta, feltétlenül. "A járvány továbbra is velünk van", így a maszkhasználat és az egyéb, higiéniai szabályok betartása is fontos a vírussal szemben – fogalmazott.

Mint mondta, messze nem vagyunk a járvány végén, az elmúlt napon 3068 új fertőzöttet regisztráltak, és 127 beteg meghalt. Magyarországon 144 977 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és a gyógyultak száma is növekszik. Jelezte, technikai okok miatt nem került átvezetésre csütörtökön a gyógyultak száma, de ezt a nap folyamán pótolni fogják.

Kórházban 5387 embert ápolnak a vírus szövődményei miatt, közülük 367-en szorulnak lélegeztetésre.

(MTI)

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Jaj, inkabb ne. Hagyjuk mar ezeket a vakcina mutyikat vegre a jo budos francba. Sikerult az embereket jol megfelemliteni a kinai meg ruszki vakcinaval, ezt most tetozzuk a magyarral. A Pfizer es a Moderna amerikai cegek elegendo vakcinat tudnak gyartani, es velhetoleg fel ev alatt atolthato a lakossag 70%-a ha a kormanyzat is igy akarja, nem pedig folytatni a nepirtast.
Inkabb azon agyaljon a cecil es a fuhrer, hogy hogyan lehet visszaszerezni az emberek bizalmat vakcina ugyben, mert ha nem lesz meg a nyaj-immunitas, akkor ez a szar evekre a nyakunkon marad,, amig meg nem hal mindenki aki rizikofaktoros. Az pedig tobb szazezer embert jelent. Persze lehet hogy ez a naci fideSS celja.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
"fél-egy éven belül gyártani lehet majd ezt a vakcinát."

Honnantól számítva, nyunyóka? A szabadalmat, technológiát megvette már Magyarprszág? Vagy legalább tárgyal róla?...
Clavigo
@Qqberci: A Vejkó majd beletanul addigra...
nezelodo
Na meg a szavazóhelyiségek is alkalmassá válnak az oltásra, (és a hűtésre is, mínusz 70 fokra), hogy minél több oltási pont működhessen. Amúgy senki nem mer szólni, hogy mekkora marhaságot mondott a szavazóhelyiségekkel?
voltmárjobbis
A Pfizer és a BioNTech vakcinához további gyártókat keresnek
24.hu/tudomany/2021/01/01/a-pfizer-biontech-vakcina-gyartok/
A Richternek ott van a debreceni biotechnológiai gyára:miért nem jelentkezett?
Ja, mert állami többségű tulajdonban van, és orbánnak nem érdeke a vírus megfékezése Mo-on - még több nyuggernek kéne meghalni - , hanem érdeke a veszélyhezet fenntartása, egyszemélyű hatalmának, diktátorkénti fenntartása.
Lepényleső
Mióta dátum a feltételes mód? Nem ez a mottója a szerencsejátékoknak is,hiszen akár bárki is nyerhet,bármikor?
Létezik még valaki aki felül a valamikor majd lehet valaminek? Talán irigyelni,esetlegesen szánni kell az ilyeneket?
Gyanítható mindennek summája ahogy egykor volt való;- Sem pénz nem lesz,sem posztó?
Clavigo
Vazzze,,ezt a nőt nem tudom egy percnél tovább hallgatni, ha neki áll vartyogni.. ( rángógörcs,sikitófrászt kapok rögtön ) Ez egy kretén...
volvós
Cilimama nyunyoka " oltakozni " akar...Kérdés, hogy honnan vette ezt a magyar kifejezést
Sajnos ekkora müveletlen vénasszony jutott a pult mögé ...
division
@Qqberci: @voltmárjobbis: @sgl: @Clavigo: @Szeparepa2: Hihetetlen mennyire buták és laikusok vagytok oltás ügyben, de ez van, aki nem ért valamihez, az Orbánt szidja. Elképesztő azért ez valahol ilyen esetben.
division
@Horizont: Az oltás veszélytelen most is, olyan tudományos okfejtést tudnék leíratni két ezzel foglalkozó rokonommal hogy mindenki csak keresné melyik szó mit jelentene. Ne Orbán vagy nem Orbán legyen most a mérvadó a témában.
Gazella
@division: te tudod hogy milyen összetételü a vakcina?? Nem.
Amúgy nagyon sok orvos se adatja be magának.
Gazella
Hurrá!! Esik a hó!!!
Amúgy lehet sokat hazudni.
Quasimudo
@Qqberci: Desztillált vízre?! Mióta van szabadalom?
TollerBela
Nagy kamu ez az egész ! Lassan az eü dolgozók ötöde be lesz oltva a soha nem láétott kampány eredményeként, néhánym idősotthont is lerohannak a brigádok, na és aztán ? Ez a ceci tökéletsen nyugodt, az idióták nyugalmával bír. Ebben az ütemben a kongói köztársaságban is előbb végeznek a járvánnyal, mint nálunk ! Oltópont, oltakozás ...szavak a levegőben !
Yoda69
Jaj, inkabb ne. Hagyjuk mar ezeket a vakcina mutyikat vegre a jo budos francba. Sikerult az embereket jol megfelemliteni a kinai meg ruszki vakcinaval, ezt most tetozzuk a magyarral. A Pfizer es a Moderna amerikai cegek elegendo vakcinat tudnak gyartani, es velhetoleg fel ev alatt atolthato a lakossag 70%-a ha a kormanyzat is igy akarja, nem pedig folytatni a nepirtast.
Inkabb azon agyaljon a cecil es a fuhrer, hogy hogyan lehet visszaszerezni az emberek bizalmat vakcina ugyben, mert ha nem lesz meg a nyaj-immunitas, akkor ez a szar evekre a nyakunkon marad,, amig meg nem hal mindenki aki rizikofaktoros. Az pedig tobb szazezer embert jelent. Persze lehet hogy ez a naci fideSS celja.
Jozefina
A sok hülyeséget már abba kéne hagyni!!!
Jozefina
@Jozefina: ja ennyi erővel hozzátehetné, hogy kipcsak vérből készül!!! Mindjárt jobban hangzana!!!
Qqberci
@division: Téged se oltottak be kiskorodban hülyeség ellen...
Sámannus
Volt már ilyen de akkor a pohosék mint egy szaros gyerek verték magukat földhöz, és még orvos is kampányolt ellene, pedig még occó is vót. De szíp is vót még röhögtünk is kínunkba rajtuk.
division
@Qqberci: Ami ellen kellett beoltottak, ahogy én is beoltattam a saját gyerekeimet. Arról nem tehetek, hogy nem sok közöd lehet a virológiához.
division
@sgl: Nem neveztelek hülyének, de a buta és laikus a legtöbb oltásellenes ember esetében helytálló.
gina
Hát te vagy Cecilia a legnagyobb vakcina ( ami bolondgombát tartalmaz)
division
@Horizont: Tudom hogy az vagy, a fertőzésen is átestél már, nem is véletlen írtam neked külön:-)
kokopelli
@gina: (22:06) a Ceciliát "vakciná"-nak nevezni egy helyesírási hiba ! A középső mássalhangzó az "p"! ;-))
division
@Horizont: Igaz, de ha jobban belegondolsz pont ezek a dolgok vezettek el idáig. Le kell állni már egy kicsit, ez egy figyelmeztetés a lassításra.
division
@Horizont: Ez így van. Sógornőmet ma oltották, és él. Egy immunológusnak, na meg egy virológusnak általában több esze van mint egy...na inkább nem írok semmit.
division
@sgl: A leglényegesebb dolgot még le sem írtam neked: Az elölt vagy inaktív vírus nem ugyanaz mint a gyengített, persze honnan is tudhatnád, biztosan nem vagy virológus, vagy nincs a családban aki ezzel foglalkozna. Mai napig van olyan oltás, pl. az MMR, amely gyengített vírusokat tartalmaz, de némi kis bőrpír, nátha alakul ki rendkívül ritkán miatta, ami köszönőviszonyban nincs mondjuk a kanyaró által okozott tényleges megbetegedéssel.
division
@sgl: Akkor legközelebb olvass mielőtt írnál. Nekem ehhez olvasnom sem kellett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.