Február 1-jéig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket, a középiskolákban is marad az online oktatás – jelentette be Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az operatív törzs döntését. A miniszterelnök hangsúlyozta: nem egyszerűen el akarja hárítani a válságot, hanem azt akarja, hogy 2021 egy kiemelkedően jó éve legyen a magyaroknak.

A kormányfő ismertette: eddig 42 549 egészségügyi dolgozót oltottak be, és bár kezdetben a fenntartás nagyobb volt, ez most változni látszik. Megkezdték az idősotthonok lakóinak oltását is, és a hétvégén minden olyan intézményben oltanak, amelyben 150-nél több idős él. Hozzátette: a jelenlegi adatok szerint az idősotthonok lakóinak mintegy 80 százaléka, a dolgozóknak viszont csak 50 százaléka vállalja az oltást.

Közölte:

szeretne mindenkit megnyugtatni, az oltások biztonságosak és szükségesek, és ha sor kerül rá az oltási tervben, ő is beoltatja magát.

Eddig 80 ezer embernek elegendő vakcina érkezett az országba, ami kevés, ezért is döntött az operatív törzs a fennálló korlátozások hosszabbításáról – mondta Orbán Viktor, úgy fogalmazva: a járvány még erős, és bár most úgy érzi, megfékezték, még mindig komoly veszélyt jelent.

Megjegyezte: a magyar válságkezelés más, mint Nyugaton, ahol folyamatosan változtatnak az intézkedéseken.

Magyarország a kiszámíthatóság miatt nem szeretné "rángatni" a szabályokat, és egészen addig, amíg nincs elengedő vakcina, a korlátozási rendet fenn kell tartani, és erre az életre kell berendezkedni

- fejtette ki, egyúttal elismerésre méltónak nevezte az ország küzdelmét.

A kormányfő arról is tájékoztatott, hogy a péntek reggeli adatok szerint 5297 koronavírus-megbetegedett van kórházban, lélegeztetőgépen 372-en vannak, az új fertőzöttek száma 2907, az elhunytaké pedig 115.

A magyarországi koronavírus-áldozatok számát érintően nemzetközi összevetésben azt mondta, hogy a magyar egészségügy olyan országoknál bizonyult eredményesebbnek, mint például Belgium, Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Hollandia, Svédország, Franciaország.

De ebben az összefüggésben a siker szót nem szabad említeni – tette hozzá.

Úgy fogalmazott,

a győzelem, a vakcina már csak karnyújtásnyira van, de nem várni kell rá, hanem szerezni, ezért tárgyal a kormány a nyugatiakon kívül Izraellel, Kínával, Oroszországgal.

Az EU-ban Brüsszel tárgyal, és "várjuk, hogy jöjjön az oltóanyag", ami sok mindenkit frusztrál – mondta Orbán Viktor, megjegyezve:

Magyarország 8,5 millió ember beoltásához elegendő megrendelést adott le.

Gratulált egyúttal az EU-ból kilépett briteknek, akik maguk tárgyaltak vakcinaügyben, és "jobb állapotban vannak, mint mi, akik egyébként Brüsszelen keresztül védekezünk".

A miniszterelnök arra számít, mindez vissza fog vezetni ahhoz a kérdéshez, hogy Brüsszelnek csak azokat a jogköröket kelljen átadni, amelyeket biztosan jobban kezel a tagállamoknál.

A mostaninál sokkal több mindent kellene nemzeti alapon intézni, a jogkörök egy részét vissza kellene adni a nemzetállamoknak – közölte.

A munkanélküliségi adatokról Orbán Viktor azt mondta: a válság előtti állapotnál 26 ezerrel dolgoznak kevesebben, ennyi az elveszített munkahelyek száma – kevés ilyen ország van a világon –, ráadásul "ezt is vissza fogjuk nyerni". Hangsúlyozta: nem egyszerűen csak visszaállítják a korábbi munkahelyek számát, meg is növelik.

Nem egyszerűen el akarom hárítani ezt a válságot, hanem azt akarom, hogy egy kiemelkedően jó éve legyen a magyaroknak a 2021-es. Az első egy-két hónap még döcögni fog, de utána be kell gyújtani a rakétákat

- fogalmazott, kiemelve: úgy kellene kijönni a válságból, hogy versenyképesség és teljesítmény szempontjából Magyarország megelőz korábban előtte lévő államokat. Ennek esélyét valóságosnak nevezte.

Arról is beszélt, hogy a fő irány – miközben a bértámogatást sem hanyagolják el – a beruházástámogatás, mert ebből van munkahely.

Kiemelte: a kormány nem adta fel egyetlen tervét sem, így például sem a 13. havi nyugdíj visszavezetését, sem az otthonteremtési támogatásokra vonatkozót, és a sok száz beruházás is meghozza majd az eredményét.

A magyar válságkezelésnek (...) rendkívül jó esélyei vannak arra, hogy a jól sikerültek, az eredményesek közé soroljuk majd 2021 végén

- mondta.

Az eredményesség mértékét természetesen befolyásolja, hogy mikor, márciusban, áprilisban vagy csak májusban tudják feloldani a korlátozásokat. Vagyis a vakcina az idei év gazdasági eredményességét is döntően befolyásolja – fejtette ki.

Vakcinaügyben úgy összegzett: "ha csak a nyugati vakcinákra támaszkodunk, akkor még sokáig, több hónapig kell a korlátozásokat fenntartani". Ám ha találni máshol biztonságos és bevált oltóanyagot, akkor felgyorsítható a folyamat – mondta.

A héten a Capitoliumban történt erőszakos cselekményekről szólva Orbán Viktor egyrészt részvétét nyilvánította az elhunytak családtagjainak, másrészt úgy fogalmazott: "nem szeretjük, ha bennünket minősítgetnek, következésképpen mi sem minősítgetünk más országokat".

"Nem szólunk bele abba sem, ami most Amerikában történik, ez az amerikaiaknak a dolga. Szurkolunk nekik, és bízunk abban, hogy sikeresen meg fogják oldani a saját problémáikat" – közölte.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a baloldal Magyarországon is próbálkozott erőszakkal, "megostromolták az Országgyűlés épületét", rendőrsorfallal kellett megvédeni a Parlamentet az erőszakos baloldali tömegtől, amelyben ott voltak ellenzéki politikusok.

Van olyan pártvezető, akinek azért kellett bíróság állnia, mert egy ilyen alkalommal füstgránátot dobott rendőrökre – tette hozzá, jelezve:

a magyar rendőrök kiválóan teljesítettek.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Még ennél is jobban be kell gyujtani a rakétákat?? Mi következik az egyetemek után? Mi maradt még ki???
Elhordjátok a hegyeket??
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
No komment!! Ennyi lózungra már nem lehet reagálni!!!
Qqberci
"be kell gyújtani a rakétákat"

A seggedbe, te mocsok!...
Nyírfa
Nyugodjatok le, Orbán személyes ellenőrizte a vakcinák biztonságosságát, egyenként, külön-külön, a még fel nem találtakét is, gyorstalpalón elvégezte az össze szüksége tanulmányt, ledoktorált vegyészetből, biológiából, fizikából, kémiából, orvostudományból, gyógyszerészetből, és gyorsan hozzá dobta a történelemdiplomát is, hogy követni tudja a tiszteletreméltó Kásler doktort és Matolcsy György múltfürkészeket.

És tényleg jó évünk lesz, csak nem úgy, ahogy a mi géniuszunk tervezi.
Nyírfa
Asszus kulcs, most látom, maradtak le s betűk. A gép a hibás! :))
RonaGyuri
@Qqberci: félreértetted; ő a lopásaikat akarja erősíteni! =))
ómió
Pedig az efftársak a "Krekó doktrinát" várják!
nezelodo
Természetes a rakétabegyújtás, hiszen már padlóra vittük a vírust, és egy hétvégén leoltottunk az országot, a szavazóhelyiségekben, (közben meg csak be), ráadásul nagy a baj, az amerikai zavargásokat a bal oldal csinálja, mint itthon a focidrukkerekkel a Kubatov, 2006-ban, mondá' a Menczer, ezzel az állítással tökéletes lett az eü.
kokopelli
...majd a hazánkban ideiglesen álllomásozó külföldi cégek meghatározzák az időt! Volt már hasonló,de nem
cégekkel,csak azok "gépeivel!?
kereső
Még ennél is jobban be kell gyujtani a rakétákat?? Mi következik az egyetemek után? Mi maradt még ki???
Elhordjátok a hegyeket??
kereső
Miért nem ismerhető meg az oltási terv?? Mert nincs, csak ahogy-esik úgy puffan?? Nem 80 ezer vakcina érkezett be, hanem 119 ezer. Kinek szánjátok a 39 ezret???
Peller Anikó
"Magyarország a kiszámíthatóság miatt nem szeretné rángatni a szabályokat."

Nabazmeg, itt aztán nemráng atyák ki vagytoka mennyekbe. Vagy ne.

Ja, és Magyarország nem szeretné. Érted, Magyarország nem szeretné hogy rángassam, de én rángatom ahogy a kedvem szottyanik, azt hazudok bele a pofátokba amit akarok buzi kis köcsögök, ráadásul ez kiszámítható, előre látható, tudható. Ne azt nézd amit mondok (mert az színtiszta hazugság mind, bruhaha).
kereső
@sgl: Akkor amikor semmijenre rájön a rángathatnék???!
tudode
Ha lehántjuk a rakétájáról a képes meghatározást, akkor folytatja a választási hadjáratot, vagy az ország SS vezetése helyett próbálkozik megforgatni az új állama kormánykereket!
gina
Igen rakéta kell hogy téged és mocskos bandád az ürbe löjjék örökre / one way/
Pálinkás Pál
a felsorolt országokkal kb pariban vagyunk...és említett országokban a legmagasabb lakosságarányosan a !halálozás..,valóban remekül állunk...ja ..és persze hazudik is a mangalica...Hollandia..Svédország jobban áll mint mi!
simmering73
Ez kb olyan lesz, mikor felül az ember a Robi-55-re és azt mondja: na akkor száguldjunk.
namihami
Ezeket az ""Orbán-rakétákat"" és sikereiket már megtapasztalhattuk. Ha ezt is a szokott eredménnyel sikerül neki abszolválnia, akkor a Kárpát medence lakossága gyorsan elérheti a 7-7.5 milliót. És akkor jöhetnek a további FIZETŐmigráncsok. Hasznuk továbbra se lesz, de a Fidesz-kötvény ismét komoly hangerővel válik indokolhatóvá.
És, mint eddig, most is csupán a pénz a cél. Ami ebből a vírusoltásból csak sokkal kisebb mértékben kivehető.
luiz
Én a páncsó stadiont gyújtanám fel, nem azért mert piromániás vagyok, hanem mert bűn ronda és bántja a szemem
csak úgy....
egyre nedvesebb a kanócod rakétás viktor és egyre többet hazudozol!
a híveiden kívül nem mindenki hülye,te csak azt szeretnéd!
kokopelli
@sgl: Mikor arra jártunk volt "kamerádok",azon godolkoztunk,hogy vajon a zsaruk a stadiont,a Lölö gépparkját,vagy
az ő budiját védték! A határon túlra "szakadtak" eldobták magukat a röhögéstől!!! (;-))
Gauntlet
őt kéne rárakni egyre, aztán irány a Hold, a Vénusz vagy a Plútó !
justhpeter
@Gauntlet: Felőlem bárhová kilőhetik.
csak úgy....
orbán milliárdokat toszott a fociba,nekik a rongylábú jól keresö migráncsoknak mikor köll ,azokat a rakétákat indítani,mint azt tölük a kedves és bökezü nemzetvezetö elvtárs elvárhatná?
Sámannus
Ha kicsit gyorsabban fogyunk még exportálni is fogtok belüle.
kolnidre
@gina: Úgy érzem a te hozzászóllásaid a legértékelhetőbbek.Üdv.
kissé felnőttem
@lemming: megnéztem találó , csak a gazdasághoz a rakétája kevés lesz
Sámannus
@bakcsubakka: A jelentkezés a vakcina oltáshoz azzal végződik, hogy akar e magyar kormánnyal kapcsolatban lenni?
Oda egy x kéne, de ha nem akarsz akkor nuku vakcina, vagy ez éppenséggel azt jelenti, hogy fölösleges neked kitölteni, és elküldeni. Viszket a maffiának a tenyere, de az unó megelőzi őket a befogadott vakcinák pót-tpót-pót rendeléseivel is. A többire meg hiába költenének a faxomnak se kell
Szalay Miklós
Amit a gazdasági válságokról tudni kell:

egyvilag.hu/temakep/099.shtml

+ Egy összefoglaló a gazdasági növekedésről (és fejlődésről):

egyvilag.hu/temakep/097.shtml

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.