A pénteki sajtótájékoztatón Müller Cecília elmondta, hogy ő is beoltatja magát a koronavírus ellen. Az országos tisztifőorvos kérte, hogy senki ne akadályozza azokat, akik védekezni akarnak. Magyarországon már közel 50 ezer embert beoltottak, de ez a szám még nagyon távol van attól, hogy egyáltalán elgondolkodjunk a korlátozások megszüntetésén – hangsúlyozta Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos ismertette a péntek reggel közzétett, legfrissebb járványügyi adatokat. E szerint itthon 2907 újabb megbetegedést regisztráltak a hatóságok, amivel 337 743 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az halottak száma 10 440 főre emelkedett. Azt is kiemelte, hogy 186 449-en már meggyógyultak, és 140 854 aktív fertőzöttet tartanak számon. Jelenleg 5297 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 372-en vannak lélegeztetőgépen.

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos azt is elmondta, hogy folyamatosan zajlik az egészségügyi dolgozók beoltása Magyarországon, és már közel 50 ezer embert beoltottak, de

ez a szám még nagyon távol van attól, hogy egyáltalán elgondolkodjunk a korlátozások megszüntetésén.

Elmondása szerint azt csak akkor lehet megtenni, ha sokan beoltották magukat. Beszélt továbbá a 19 millió lekötött vakcina gyártók szerinti megoszlásáról és az beoltás utáni teendőkről.

Elmondása szerint részletes adatai vannak, hiszen az EU tagállamai előre lekötik az igényeiket, és amelyik cég előbb tud engedélyt szerezni, és szállítani tud, akkor történik meg a szállítás. Több mint 19 millió vakcinát lekötöttünk, ennek fele jelenti az oltható személyek számát, mert minden oltásból 2 kell.

- A Pfizer vakcinából 3,3 millió személy részére elegendő vakcinát kötöttünk le,

- a Modernából 870 ezer,

- AstraZeneca 3 millió 270 ezer,

- Janssen vakcinából 2,8 millió személy részére elegendőt kötöttünk le.

Nem kérdés, hogy beoltatom-e magam

- válaszolta a kérdésre Müller. Elmondása szerint első körben annak kell megkapnia az oltást, aki a betegágy mellett áll, de nem kérdés, hogy beoltatja-e magát.

Elmondása szerint fontos, hogy regisztráljanak az oltást igénylők a weboldalon, mert így tudni lehet előzetesen, hogy mennyien fogják kérni a védőoltást.

Továbbá ismét arra kért mindenkit, hogy oltassák be magukat.

Müller Cecília elmondta, hogy a környező országokban is romlik a járványhelyzet, a védelmi intézkedések fenntartására ezért szükség van. 

Forrás: Portfolio, Index, Origo

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.