Hatósági intézkedés indul a békéscsabai kórház szülészeti osztályán elterjedt gyakorlatok miatt. A szülészeten a Békés Szülésért Támogatókör szerint "sajnos továbbra is él az a gyakorlat, hogy a reggeli nagyvizitkor a terminustúllépéssel benn fekvő, vagy már éppen szülő nőket a teljes osztály előtt vizsgálják meg, vagy végeznek rajtuk beavatkozásokat. Mindezek mellett bugyi nélkül kell a folyosón a sorukra várni ezeknek a nőknek".

Hatósági intézkedés kezdődik a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának szülész-nőgyógyászati osztályán, miután egy helyi érdekérvényesítő civil csoport tavaly szeptemberben panasszal fordult az ombudsmanhoz egy sor, károsnak tartott kórházi gyakorlattal kapcsolatban – írta meg pénteken a 444.

A fejleményről elsőként az ügyet elindító szervezet, a Békés Szülésért Támogatókör számolt be Facebook-oldalán.

Ebből kiderül, milyen gyakorlatokat kifogásoltak beadványukban:

A főorvosi bemutatás során a nőket az osztály orvosi és szakdolgozói plénuma előtt nyilvánosan vizsgálják, és végeznek rajtuk beavatkozásokat  (például burokleválasztás, burokrepesztés, méhszájtágítás stb), amire a folyosón bugyi nélkül kellett várakozniuk.

A kórházban sok harc után is csak úgy engedélyezik az újszülöttek és édesanyjuk együttes elhelyezését (rooming-in), hogy a baba az anya mellett csak akkor lehet éjszaka, ha erről az anya egy külön dokumentumot aláír, és a vizsgálatok, vizit, fürdetés idejére kötelezően „beadja” az újszülöttet a többi újszülött osztályon fekvő baba mellé.

A kismamák panaszait ITT olvashatja el bővebben.

Az alapvető jogok biztosa a panasz nyomán a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordult, ami a szülészet-nőgyógyászat szakterület országos szakfelügyelő főorvosa, Bálint Balázs bevonásával megvizsgálta a beadványt, és „számos szabálytalanságot állapított meg”, olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma központi ügyfélszolgálati irodájától a panaszt tevő szervezetnek érkezett levélben.

Azt írják, 4 hónap után az ombudsmani vizsgálatot most zárták le, és a mai napon kaptuk kézhez a tájékoztató levelet az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

Habár a levélből több részlet nem derül ki, a Békés Szülésért Támogatókör azt írja,

„a «számos szabálytalanság» reményeink szerint azt jelenti, hogy a vizsgálat is azt állapította meg, hogy az általunk felvázolt problémák valóban szakmai és jogi szabályokba ütköznek. Ezáltal reméljük, hogy a hatósági intézkedések ezeket az állapotokat, gyakorlatokat egyértelműen megszüntetik, megtiltják”

Hozzáteszik:

Ha a 0-24 rooming-in ezentúl tényleg megvalósulhat és nem csak elviselik, megengedik, hanem valóban támogatni is fogják az osztály dolgozói, azzal 3 éves munkánk gyümölcse érik be. Nagyon örülünk, és biztosak vagyunk abban, hogy azok a nők, akik a közeljövőben fognak szülni az osztályon, ezáltal még elégedettebbek lesznek a békéscsabai szülészet működésével.

Forrás: 444

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lemming
"Kásler Miklós évértékelője: 70 éves lemaradást kellett behozni"
Szerintem inkább 70 évre visszavetették az egészségügyet, ahogy az egész országot minden téren, és ennyi időre el is adósították az oroszoknak meg a Kínaiaknak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ittott
@szép új világ: @szép új világ:két ütemben zajlott a dolog. kifutott az első, aztán 10 évre rá befutott a második. a köztes idő volt életem legszebb időszaka.
namihami
@ittott: Ha jól értem a beírásod, akkor Te másodszor is megházasodtál.
Erre mondtuk az egyik sokévtizedes barátunknak amikor újranősült, hogy (ne sértődj, csak poén, de annak jó):: Hogy haver, te nem vagy százas, nem is érdemelted meg, hogy megszabadultál az elsőtől.
Egyébiránt, hidd el, ha egynél húzol le 37+1,5 bejáratási évet, hát az se jobb.
ittott
@namihami: @namihami: Sajnos igazad van. igen. csőbe húztak. de most leválok a csőszerelőről. már nem kötnek a gyerekek. felnőttek, és önállók lettek. új kihívásokra készülök.
namihami
@ittott: Az, hogy Te készülsz, az egy dolog. De a többi alkatrészed is tudja és készen áll az új kihívásokra? Mert a réginek (38,5 év) már mondhatom, hogy ::""Anyukám, ez van, oszd be!"" vagy ahogy baráti körben szintén közszájon forog:: ""Bizony előfordul, hogy a második az első!"", de ez új környezetben már/még igencsak ciki. Mert ne hagyd magad becsapni, az a mondás, hogy:: ""Ha jó az alany, akkor jó az állítmány is!"" , ez bizony csak részleges eredmények mellett válik igazzá.
ittott
@namihami: hála istennek. jó vagyok. a családban a férfiak 100 körül hallnak, és 60 fölött még mind újranősült. 30-asokra hangolódtak. genetika.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.