A római kort idéző játszóteret, fűszerkertet építenek a Paks melletti Lussoniumnál, a bölcskei Szent András kastély területén kelta emlékhely épül, és felújították a 19. századi műemlék kápolnáját is egy térségi turisztikai fejlesztés részeként.

327 millió forintból építenek római játszóteret és kelta emlékhelyet Paks közelében

A projekt paksi elemeinek megépítéséről a héten kötött szerződést a város önkormányzata a Soltút Kft.-vel.

Kiszli László ügyvezető igazgató az MTI-nek elmondta: a Dunakömlődön található Lussonium területén egy római őrtoronyra emlékeztető játszóteret, mászóoszlopot, római harci szekérre hasonlító építményt, mérleghintát készítenek, emellett az ókorban is ismert növényekből fűszerkertet telepítenek. A dunai limes vonalán hajdan álló római őrtornyot bemutató helyen sétányt is kialakítanak közvilágítással, térburkolattal.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával, 327 millió forintból megvalósítandó projekt egyik fő célja a kerékpáros turizmus fellendítése, ezért több helyen, így a Lussonium közelében kerékpártároló is épül. A paksi elemek ez év nyarára készülnek el.

A programban résztvevő Madocsán a Duna-partot fejlesztik, Bölcskén sonkaérlelőt és bormúzeumot hoz létre a helyi Bölcskei Haladás Alapítvány.

A Bölcskéhez közeli Szentandráspusztán – szintén az európai uniós projekt támogatásával – már felújították a kastély kápolnáját. Belasics Edit, a kastély tulajdonosa elmondta: a romantikus stílusú Jézus Szíve kápolnát a kastély akkori tulajdonosa, a Nagy család építtette az 1890-es években. A most kicserélt ólomüvegablakokat Kegyes János üvegfestő készítette.

Az 1830-as években klasszicista stílusban épült kastély területén 2015-ben tártak fel három kelta lakóházat, amelyeket a dokumentálás után visszatemettek. A régészeti lelőhelyet emlékhely jelzi majd: mivel a kelta kultúra fontos elemei a fémek és a tűz, egy nagy méretű, fém tűztálat állítanak fel a kastély kertjében – mondta a tulajdonos.

(MTI)

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
A római korban aligha volt játszótér vagy ha igen azt csatatérnek hívták. Engem inkább az érdekelne, hogy ténylegesen mennyibe került ez az igazán hiánypótló beruházás.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
A római korban aligha volt játszótér vagy ha igen azt csatatérnek hívták. Engem inkább az érdekelne, hogy ténylegesen mennyibe került ez az igazán hiánypótló beruházás.
silber13
Remélm a kelta lakóóházkat hiántalan leletekkel egyetemben temetik vissz, bár ismerve a fidezsnyikek enyves kezét, nem vagyok abban bizos!:-) Igaz, Ómió???
kereső
És most már tényleg: a jó qrva anyátokat!!!
csipetke
Ez most olyan qrvára fontos..Nem is értem,hogy a paksiak hogy élhettek enélkül. Az önkormányzatokat meg ezerrel próbálja kinyiffantani orbán anyagilag
kereső
"Kelta emlékhely". Akkor most már ir gyökereink lesznek? A türkökkel mi lesz??, meg az egész honfoglalással? Vagy ez csak egy újabb trükk a lopásra?
ómió
Pedig az efftársak de szívesen lenyulnák...!
Nessy
Na, ettől elmúlik a járvány veszély, és minden csődbe ment vállalkozás talpra áll!
Erre tényleg nincs mit mondani!
namihami
Ami kell, arra van pénz.
És ugyebár, római játszótér, kelta emlékhely vagy valamelyik havernak sonkarothasztó, na ez mind nélkülözhetetlen. A bormúzeum is biztos a zemberek jobb életkörülményeihez fog kelleni. Egyetlen fideszes borász sincs azon a környéken. Így, vírus idején pedig pláne fontossá válik ez az összes népjobbléthez feltétlenül szükséges beruházás. Hiszen ezek a beruházások (amik persze mind becsületesen fognak elkészülni és főleg elszámolódni), mint egy falat kenyér. Ehhez is jól jött a ""dicsőséges 133" korlátlan hatalommal való felhatalmazása.
Clavigo
@ómió: Ne aggódj Gyagyás..! Az efftársaid le fogják nyúlni.,kipcsak tradiciók alapján..
Gazella
@Horizont: nyújtsd be vétó jogodat.
Többit nem írom le!
Gazella
Elfelejtitek, hogy a kormánypárti önkormányzatok asztal alatt kapnak pénzt.
Az ellenzéki önkormányzatokat lehetetleniti el a dagadék s sleppjei.
lusta
Mennyibe kerül? Boldog István köreiből tudjuk, hogy az ilyen jellegű beruházásoknál 50% visszaosztódik alkotmányos költség címén.
cikicakk55
Még oda is csalogatják a gyerekeket? Nem elég,hogy még az unokáink is a Paks II adósságát fogják nyögni az Oroszoknak( Budapest - Belgrád vasútvonalat most nem számítom) de az oly méltán megbízható Oroszok építette erőmű mellé feltétlen játszótér kell. Van 300.000 munkanélküli,vagy rengeteg gyászoló család, még nem vagyunk túl a víruson,még jühet egy harmadik hullám is,de Orbánék már szórják szét a még meg lévő pénzt. Undormány amit ez a kormány művel 10. éve.
Clavigo
@lusta: Mengyi Voldemort 50-90%-ot követelt fénykorában,alkotmányos költségekre..
Gazella
@Horizont: a dagadéknak ! És higgadj le!!
balos
Kell a lóvé a saját lábon álló fidelitaSS csemeték iskoláztatására4Még nem elég nemzethy-hülyék!
kereső
Mind eközben a gödöllői egyetem alapitványá-é lett a gödöllői kastély.
lusta
@Clavigo: Elkövetett egy nagy hibát. Azalkotmányos költségből a növekvő százalékok ellenére csak fix összeget jattolt. A Soros-bérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk nem szereti csak a saját zsebre dolgozókat
silber13
@ómió: Pakson lenyúlni az "efftásknak"-???!!! Te nagyon hülye iidesz az igen, az lenyúlja!Azt sem rtudjátok milyen lehetett eg római játszótér, mert bunkó népspg vagytok!
Giovanni Alba
@cikicakk55: kormany.hu/hirek/bolgar-kulturalis-kozpont-epul-budapesten
Körülbelül három milliárd forint. Nekünk minden élet számít, a prioritások egyértelműek.
Qqberci
Építhetnének már egy O1G mauzóleumot...
Lepényleső
Ne lett volna korrektebb fogalmazás;Újabb módot találtak a közvagyon magánosítására?
Clavigo
@Qqberci: Egy latrina elég volna a Zsírmorénak...
ómió
@Clavigo: Hazudd rájuk a tetves "tradíciótokat"! Másra úgysem vagy jó a bolsi tetünyájban!
ómió
@silber13: Túladagoltad az értelmezésgátlódat, fajgyökér?! Az elmebajodra még azt is szeded? Vagy ettől megy flottabbul a bolsi tetvességetek másrahazudása?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.