Jogerősen 80 millió forint termékpálya-felügyeleti bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a SPAR Magyarország Kft.-vel szemben.

A vállalkozás több élelmiszeripari beszállító esetében is tisztességtelen üzleti magatartást tanúsított, amikor mérhető forgalmi cél meghatározása nélkül ún. „fix bónusz” megfizetésére kötelezte őket. A jogsértő eljárással mintegy 75 millió forinttal károsította meg a SPAR kereskedelmi partnereit.

A Nébih szakemberei az élelmiszeripari beszállítókkal szemben alkalmazott szerződéses feltételek teljesülését vizsgálták a SPAR Magyarország Kft.-nél. Az ellenőrzés során megállapították, hogy a vizsgálatra kiválasztott tíz beszállító közül öttel szemben forgalmi cél kikötése nélkül terhelt ki ún. „utólag kapott engedményt” az áruházlánc, összesen mintegy 75 millió forint értékben.

Az ügyben a hatósági eljárás lezárult, melynek eredményeként a Nébih 80 millió forint összegű termékpálya-felügyeleti bírságot szabott ki a SPAR Magyarország Kft.-vel szemben.

A vállalkozás a jogsértés megállapításával kapcsolatban nem nyújtott be felülvizsgálati kérelmet, tehát a döntés jogerős.

A Nébih felhívja a piaci szereplők figyelmét, hogy a hatóság szakemberei a jövőben is folyamatosan ellenőrzik a kereskedők élelmiszeripari beszállítókkal szemben tanúsított üzleti magatartását, és minden esetben fellépnek a piaci pozíciójukkal visszaélő kereskedelmi vállalkozásokkal szemben.

Forrás: NÉBIH

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.