Dr. Nagy Marcell szerint kulcsfontosságú lenne a jó kommunikáció, mert az oltás össztársadalmi érdek.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára a Szabad Európának azt mondta, nem lenne semmi akadálya annak, hogy kötelezővé tegyék az oltást a koronavírus ellen. Ennek elrendelése az országos tiszti főorvos hatásköre, de ez nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági, politikai, jogi szakkérdés is – tette hozzá.

Dr. Nagy Marcell szerint abban sincs semmi különös, ha egy munkáltató dönt így, hiszen már most is vannak védőoltáshoz kötött munkakörök: vadőrnek veszettség, egészségügyi dolgozónak Hepatitis B ellen kell beoltatnia magát.

Amennyiben a munkahelyi kockázatértékelés alapján az egészséget nem veszélyeztető munkavégzéshez elengedhetetlen a dolgozók immunizálása, a munkáltató elrendelheti azt a hatályos szabályok alapján.

Ebbe az irányba mutat a Semmelweis Egyetem döntése: dolgozói vagy beoltatják, vagy kétnaponta teszteltetik magukat. A MOK titkára szerint az egészségügyi dolgozók körében csökken a bizalmatlanság, az orvosoknál pedig nem is kérdés, beoltatják-e magukat. Megtette ő is, de érti a szakdolgozók bizonytalanságát, rájuk is ugyanúgy hatnak az ellentmondásos információk, mint a többi emberre.

Találunk példát erre az utazási medicinában is, vannak országok, ahová csak bizonyos oltások beadása után lehet beutazni.

Bizonyos oltásokat kötelezővé tenni tehát egyáltalán nem ritkaságszámba menő dolog. Egyes csoportok oltását kötelezővé tenni sem az, ha például egy településen felüti a fejét a tífusz, mindenkit beoltanak

– mondja a MOK titkára.

Az, hogy az oltást országosan mindenki számára kötelezővé tegyék, ugyanakkor nem pusztán egészségügyi kérdés, hanem gazdasági, politikai, jogi szakkérdés is – a társadalom minden szeletére hat, éppen úgy, ahogyan maga a járványügyi védekezés általánosságban.

Nincs más választás, mint az oltás, ha vissza akarjuk kapni az életünket. Ezt kell világossá tenni! – mondta. Dr. Nagy Marcell szerint kulcsfontosságú lenne a jó kommunikáció, mert az oltás össztársadalmi érdek.

A szakember kiemelte, azt kellene hangsúlyozni, hogy

a koronavírus pusztításához képest, az oltás csak ritkán és nagyon enyhe, könnyen kezelhető tüneteket okozhat, az eddigi oltásoknál Magyarországon pedig még allergiás reakció sem volt.

"Hogyan várható el az, hogy valaki jó döntést hozzon, vagy egyáltalán döntést hozzon, ha ehhez nem kap meg minden információt?"

Dr. Nagy Marcell emlékeztetett rá, hogy az oltás hivatalos honlapja, a Vakcinainfo gyakorlatilag üres, pedig ott lenne a helye minden vakcinával kapcsolatos hivatalos tájékoztatásnak, dokumentumnak, leegyszerűsített, közérthetően tálalt információnak.

Forrás: szabadeuropa.hu, 24.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szegfue
Szerintem csak olyan védőoltást lehetne kötelezővé tenni, amit már kb. 15 évvel ezelőtt "feltaláltak", teszteltek, sőt az esetleges későbbi hatásai is ismertek. Tudomásom szerint a Covid elleni szer még 1 éves sem lehet. Néha az az érzésem, hogy nem beoltják, hanem "leoltják" az embereket világszerte... Természetesen mindenki ugy dönt, ahogy számára az a legkedvezőbbnek tünik.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
magyar1
Felmerül a kérdés ha autoimmun beteg vagyok belehalhatok? Vagy nem tesztelnek oltás előtt és lehet, hogy valaki már átesett rajta tünet nélkül azt is beoltják?
szegfue
@magyar1: Ennyi mindenre nem figyelhetnek?!:(((
Egyébként meg ki kell tölteni egy kérdőivet, amit az oltóorvos átnéz, vagy sem (ez a dokitól függ), aztán kapod az oltást... ezt mondta nekem egy nővérke, aki már beoltottak.
szegfue
Szerintem csak olyan védőoltást lehetne kötelezővé tenni, amit már kb. 15 évvel ezelőtt "feltaláltak", teszteltek, sőt az esetleges későbbi hatásai is ismertek. Tudomásom szerint a Covid elleni szer még 1 éves sem lehet. Néha az az érzésem, hogy nem beoltják, hanem "leoltják" az embereket világszerte... Természetesen mindenki ugy dönt, ahogy számára az a legkedvezőbbnek tünik.
ómió
Ezt akkor most efftársilag, vagy "liberáldemokratikusan" gondolta?!
justhpeter
Dr. Nagy Marcell ötlete tökéletes, hiszen az eddigi szánalmasan primitív és zagyva kommunikáció az "önkéntes oltakozásról" olyan mértékű elzárkózást váltott ki, amit a teljes kommunikációs fordulattal csak növelni lehetne. Nem beszélve a töketlen kivitelezésről, ami a kötelező oltás beadási idejét évekre húzná el. A dokinak be kellene látnia, hogy ennek a kormánynak az irányításával semmit nem lehet ma rendben végrehajtani. Az Orbán kormány tevékenysége két dologból áll: vagy elrontja amihez hozzáfog vagy elkésik vele. Jelenleg a hazai egészségügynek sem vezetése se koncepciója nincs. Pintért és a rendőri vezetőket nem tekinteném megfelelőnek.
namihami
@justhpeter: ""Az Orbán kormány tevékenysége két dologból áll: vagy elrontja amihez hozzáfog vagy elkésik vele.""
Tévedsz:: három.
1. elrontja
3. elkésik vele
2. és a leggyakoribb:: el is késik vele és el is rontja
kulabombaafityiszre
Nincs elegendő oltóanyag.Akkor hogyan lehet kötelezővé tenni.Lehülyültek ezek már teljesen.Ráadásul idiótaságban egymásra licitálnak.
Pálinkás Pál
ez egy patkány...olyan oltásra kötelezni bárkit..amiért a gyártó semmiféle felelősséget nem vállal az szimplán fasizmus...főleg hogy senkinek fingja nincs a hosszútávú mellékhatásokról...és hab a tortán...milyen védőoltás az ami megkapsz..de utána ugyanúgy fertőzött lehetsz,enyhébb lefolyással.../ cilike mondta,újságírói kérdésre / ...ez olyan mint amikor egy egészséges kapja el.,ergo...min változtat az oltás?, az öregeknek,betegeknek megértem,de a többit miért bacogatják?...aki akar,oltat..
kissé felnőttem
Az is lehetett volna de a babérokat le kellett ám vadászni
mert mini elnők ö az egyedüli megmondó ? főügyeletes ? a tőbbi az meg csak slepp, hebehurgya logika nulla
Lepényleső
Akadálya tudjuk hogy nem volna,hiszen kezükben a puska,nem is lehet vita,- amivel vissza is élnek,- sorra?
voltmárjobbis
Csak akkor, ha lehet választani, te barom.
Engem senki ne kötelezzen a szputnyikra!
jesz
ez a mok-os nagyeszű a jó kommunikációt hiányolja...és? annyi kommunikációs szakember van, hogy sok...azok mi a faszt csinálnak? ja, hogy tök hülyék? az más..például nyunyóka...hát nem egy debattőr, az biztos...pedig a megszólalásait, intelmeit lélegzetvisszafojtva várja egy egész ország.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.