Kormányhatározat jelent meg a hétfő esti Magyar Közlönyben Orbán Viktor kormányfő aláírásával a vidéki Magyarország megújításáról, a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének, valamint a gazdák támogatási szintjének a 2021–2027-es időszakban történő megőrzéséről címmel.

A Portfolio azt írja, a miniszterelnök által hétfő kihirdetett határozat kimondja, hogy "a Kormány – a vidéki Magyarország megújítása, a vidék gazdasági és népességmegtartó erejének növelése, a magyar élelmiszerönrendelkezés és exportpotenciál erősítése, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének fejlesztése és a gazdálkodók számára kiszámítható agrártámogatások érdekében" három döntést hozott:

1. Egyetért azzal, hogy a 2021–2027-es Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervben a 2023–2027-es időszakban az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap keretből 25%-os forrás kerüljön átcsoportosításra az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap keretbe. Ennek felelőse az agrárminiszter, határideje a Közös Agrárpolitika Stratégia Terv tárgyalásaihoz igazodva.

2. Egyetért azzal, hogy a 2021–2027. évek tekintetében 80%-os nemzeti társfinanszírozás kerüljön biztosításra a Közös Agrárpolitika Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap kerete számára. Ennek felelőse a pénzügyminiszter, határidőre pedig ezt állapította meg a kormány: a 2022–2029. évi központi költségvetés tervezése során.

3. Egyetért azzal, hogy a 2021. és 2022. években az érintett mezőgazdasági termelők esetében az egységes területalapú támogatás összegéhez kötött támogatás kifizetése 150 000 euró éves egységes területalapú támogatás felett 5%, 1200 hektárnak megfelelő összeg felett 100% támogatáscsökkentéssel kerüljön végrehajtásra. Felelőse az agrárminiszter, határideje pedig folyamatos. Ez a szabályozás nem újdonság, az agrártámogatások felső szintjére jelenleg is ezek a szabályok érvényesek.

Az Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározat a vidék megújítását tűzi ki célul, és erre az eddiginél sokkal több pénzt is ad.

Varga Mihály pénzügyminiszternek már a 2022-es költségvetést is úgy kell terveznie, hogy 80%-os legyen a nemzeti társfinanszírozás a Közös Agrárpolitika Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap keretében.

A Portfolio szerint ez valóban nagy fordulat,

a magyar társfinanszírozás eddig ugyanis 15 százalékos volt, a magyar önrész arányát emelné most 80 százalékra a kormány.

A portál felidézte, korábban az mfor.hu arról írt, hogy Lázár János nemrég egyeztetett a miniszterelnökkel és éppen ő javasolta, hogy fordítsák meg az uniós támogatási rendszer logikáját.

A Portfolio számításai szerint

a kormány hétfőn megjelent határozata azt jelenti, hogy csaknem megnégyszereződik a vidékfejlesztési forrás kerete.

Az mfor.hu korábban azt is írta, hogy ez egyfajta mesterterv lehet a 2022-es választásra, a források bővítése ugyanis nemcsak a vidék megmaradását segítheti, hanem a kormánypártok támogatottságát is.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy olyan életkörülményeket alakít ki a kormány vidéken, hogy valós opció legyen a falvakban, kisebb településeken élők számára a helyben maradás, vagyis erősödjön a vidék megtartó ereje.

Ennek pedig – társadalompolitikai hasznán túl – politikai következményei is lennének a kormányzó pártok számára. A vidéken megteremtett jobb életkörülmény ugyanis – ahogyan abban a kormánypártokban bíznak – lecsapódna a Fidesz-KDNP vidéki támogatottságában is, ami nagyon fontos a közelgő 2022-es parlamenti választások fényében – teszi hozzá a Portfolio.

Forrás: Portfolio, 24.hu

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

67 hozzászólásarrow_drop_down_circle

gina
@kereső: Az igaz hogy az EU küldi, csak a baj hogy ez az elmebeteg OV szórja ahova kedve tartja---
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
NKF
Jól teszi!Vidék nélkül nincs ország ! Meg kellene nézni pl.Bajorországot!
RonaGyuri
önteni ünt korlátok nélkül, de hova?
Jelentős összegű, 215 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Unió vidékfejlesztési forrásaiból Tiborcz István – derült ki a kormányzati pályázati portál nyilvántartásából.
Csizmás Kond
Nagyon is jól teszik hogy a hazai gazdaságot erősítik és nem a külföldi behozatalt pártolják.
magyar1
Mo. nem csak Bp-ből áll, másrészt vidék a szavazóbázisa - gondolom. Az élelmiszert nem Bp-en termelik ott csak eladni lehet.
lemming
@NKF: Hülye primitív paraszt bajorok, akik csak törik a németet.
Nézze meg a faszom ezeket a kőbunkókat!
Béjemvé?
Meg anyád!
Sámannus
Egyes vidékeken valóban alig történt juttatás a központi kiadásokból az adócsökkentésekkel adott kedvezmények a vidéket nem emelték fel. Inkább sorvasztották. A stadionok inkább a nyomort fokozták Lásd Diósgyőr. Méretes hazugság, hogy ebből a vidéken élők néhány százalékán kívül hozzáfér valaki. az eddigi tapasztalatok alapján az várható, hogy a ner amire még nem tette rá a csirízes kezét ráteszi. Nagy tételben számolhatunk földutak, és alapkövek áradatával. Kajapia kábítószer, és kábító média várható magas színvonalon.
Sokkal inkább várható hogy megnő a határon túli migráció, és a románokat, és a többi szomszéd gazdaságát rakétaként fogja repíteni a"vidéki" támogatásokkal. Jól jegyezzétek meg, amihez hozzányúltak ott még fű sem nő többet. Ez lesz a magyar vidékkel. demagógiával ripityára törnek mindent ami még eredményes maradhatott. Az eddigi működésük semmi biztatóval nem kecsegtet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.