A gyártó "jelentősen túltöltötte" az ampullákat.

A kedden Magyarországra érkezett Pfizer- és Moderna-vakcinaszállítmányok további 51 ezer ember oltását teszik lehetővé – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden. 

Müller Cecília elmondta: a keddi Pfizer-szállítmányból 47 385 embert lehet beoltani, ugyanis az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte, hogy egy ampullából az eddigi öt helyett hat embert oltsanak be.

Ezt az tette lehetővé, hogy a gyártó "jelentősen túltöltötte" az ampullákat, így azokból plusz egy dózis kinyerhető

- magyarázta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília egy újságírói kérdésre válaszolva később azt is elmondta, hogy

ez nem jelenti azt, hogy az oltást felvevők kevesebb hatóanyagot kapnának.

Müller Cecília ismertette azt is, hogy a keddi Moderna-szállítmányból 3600 embert lehet beoltani, a vakcina egy ampullája tíz adagot tartalmaz.

A vakcina csak 18 éven felüliek számára adható be, az oltás első és második körének beadása közt pedig 28 napnak kell eltelnie

– ellentétben a Pfizer-BioNTech 21 napjával.

Müller arról is beszélt, hogy

a Pfizer és Moderna vakcinái nem kombinálhatók. 

Egyik újságíró kérdés arra vonatkozott, hogy ha valaki mindkét oltást megkapta már, mégis elkapja a vírust, akkor mi a teendő. Müller szerint ebben az esetben a betegség enyhén, szövődmény mentesen zajlik majd le a betegnél, és az kijelentő, hogy a súlyos lefolyástól megvédi.

Forrás: 24.hu, Privatbankar, MTI

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Miért nem mindjárt 10-et vagy akár 20-at oltanak be egy ampullából?
Már megint loptok?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
nem kicsit nevetséges ez a duma...ugyan mondjon valaki példát...gyógyszereknél,ahol milligrammok számítanak,hol fordul még ilyen elő?
"Egyik újságíró kérdés arra vonatkozott, hogy ha valaki mindkét oltást megkapta már, mégis elkapja a vírust, akkor mi a teendő. Müller szerint ebben az esetben a betegség enyhén, szövődmény mentesen zajlik majd le a betegnél, és az kijelentő, hogy a súlyos lefolyástól megvédi."
nos ez eddig is így volt minden oltás nélkül, ha nem voltál 100 éves..vagy nem voltál halálodon másért?
a védőoltás egyébként nem azért van,hogy ne kapd el? várnám már pár oltásguru véleményét..nem nevesítek, szerintem magukra ismernek..
Giovanni Alba
A gyártónak úgy kell megtöltenie az ampullát, üveget, zacskót, bármit, hogy abból a csomagoláson feltüntetett mennyiség biztonságosan kinyerhető legyen. Ha a fogkrémes tubuson az van, hogy 150 gramm, akkor annyit ki lehet nyomni, de még fel lehet vágni, van ott még anyag a tubus falán.
namihami
Nagyobb ampullákat kéne a vakcina gyártóitól rendelni (kb. mint a mosószeres flakonok, de a 200 literes vashordó még jobb) és ha azt az oltószer mellé teletöltik csapvízzel, akkor két hét alatt az egész ország beolthatóvá válik. Pusztán a technikai személyzet számának szűkössége szabhat korlátokat.
Jozefina
A gyártótól még nem olvastam olyan hírt, hogy az eddigi öt helyett hat adagra elegendő van az ampullákban. Az EU egészségügyi ügynökség is speciáls kikötéssel engedélyezi a hat adagot.
www.portfolio.hu/gazdasag/20210111/egyetlen-huzassal-tobb-szazezer-pfizer-vakcinat-nyert-magyarorszag-464862
"A gyártó tájékoztatása szerint hivatalosan öt adagra elegendő egy ampulla, a fennmaradó rész kárba veszne. Ez a plusz mennyiség tulajdonképpen azért van az ampullában, hogy egy nem túl precíz orvos egy nem túl minőségi fecskendővel is biztosan be tudja adni a megfelelő mennyiséget az alanyoknak.

Az 5 helyett 6 adag beadása úgy lehetséges, hogy egy speciális, különleges minőségű fecskendővel oltanak, amely 35 mikroliternél kisebb veszteséggel képes kibocsátani az oltóanyagot (azaz ennél kisebb a holttérfogata). Így ha ügyes az oltóorvos, az 5. oltás után az ampullákban marad egy teljes 6. adag.

A Napi.hu arról írt, hogy bár ezt hivatalosan sehol nem mondták, a magyar oltópontokon eleve az volt az előírás, hogy az ampullákból ne 5, hanem 6 adagot nyerjenek ki az oltóorvosok."
És azt sem olvastam, hogy a 21 nap letelte után is beadható a második oltás úgy, hogy annak hatékonysága ne csökkenjen!!!?? Néhány országból érkeztek hírek arra vonatkozóan, hogy majd 3-ik hét után kapják a második oltást!!! Valami nem gömbölyű!!!
jesz
és ezt a túltöltöttségi dumát kinek akarják beadni? Aki ilyen milliliterekkel foglalkozik, az nagyon jól tudja, hogy nem úgy van az...

Az ampullából szemre kiszívott anyagot biztosan beosztja annyira, amenyire a gyártó megjelölte? Mert ehhez adnak ám részletes utasítást...nem úgy van, hogy nyunyóka utasítja az oltókat, hogy a tíz adagot osszátok tezenegy felé, mert úgyis többnek néz ki, megasztán honnan is tudja a gondozott idős ember, mennyit kellene kapnia? Kap amennyit kap, oszt jónapot...

Megint sikerül elrontani valami jót.

Még annyit, hogy milliószámra töltik az ampullákat a gyártók...mondjuk egy ampullában van tíz milliliter...de nyunyóka szerint van az tizenkettő is...akkor számoljunk csak...egymilliószor kettő milliliter?..ez pont hazavágja a remélt nyereséget

Ez nem vizezett tej, amit a zacskókba töltöttek a régi szép időkben...az idősebbek emlékeznek, hogy a zacskóban csak kilenc deci volt...na abból naponta százezer zacskó már már tisztes nyereség..
simmering73
Érdekes, a híradóban szó szerint azt mondták: felhigították, így több jut egy ampullából. A felhigították és a túltöltötték köszönő viszonyban sincs egymással.
jesz
azt is megkockáztatom, hogy úgy mint a Vészhelyzetben, elfelejt az oltó tűt cserélni...meg azt is, hogy egy picit ad a nyolcvan éves néninek, mert nem mindegy?...megasztán a nem kívánt szövődmény veszélye is kisebb...

Mi leszünk a tízmillió boldog ember országa...(ha nem is a mosoly országa.)
Béla333
Miért nem mindjárt 10-et vagy akár 20-at oltanak be egy ampullából?
Már megint loptok?
Lepényleső
...jövő héten meg már hatvanat,mert egy gyógyszergyárban nem tudják,hogy egy liter hány millilitert tartalmazhat?
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: A védőoltás egyébként nem azért van, hogy ne kapd el.

A vírus ott van a levegőben amikor fertőzött ember (esetleg állat) közelében vagy. Ezt beszívod védőoltással vagy anélkül.

A védőoltás azért van, hogy leküzdjed a vírust, segítség, hogy te nyerjél.

A kérdés inkább az, hogy mennyire lesz fertőző a kétszer, szabályszerűen oltott személy amennyiben vírussal leköhögi valaki. Valószínűleg kevéssé. Erre nem tért ki a nyunyó anyó, bizonyára kevés a tapasztalat.
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: :nem a védőoltás azért kell hogy ne tudjon a vírus megtelepedni...ergo nem tudsz fertőzni...csak sajna olyan még covidra nincs.../ Falus volt tisztifőorvos nyilatkozata /..ezek valóban csak csökkentik a kórokozók számát...de hogy mennyivel,arra még tipp sincs..tesztelés hiányában...éppen ezért eléggé kétséges a hatásfoka...megértem azokat akik nem oltatnak...még nem tudunk olyanról aki oltások után elkapta...így annak lefolyása egy nagy fekete lyuk...ergo..ezt nem kicsit elsietik...lehet tippelni,miért? a covid a földön nincs benne az első 20 halálokba...
libellle
Van olyan ampulle amelyikben több van de az amit a buta neni mond nem stimmel.
lemming
És erre egyszer csak úgy rájöttek a 30-60 ezredik oltás után?
Végül is elég az 50% is: "Az Egészségügyi Világszervezet annak a vakcinának a sürgősségi jóváhagyását tartja elfogadhatónak, amelyik eléri legalább az 50 százalékos hatékonyságot."
Ki szerint megoldás a hamis biztonságérzet?

Beoltva is védekezni kell, mert különböző okok miatt sokan nem is kaphatnak oltást és a mutálódás is folyamatos, és nincs ember a földön, aki megtudná mondani, hová fajulnak a dolgok.
Talán egy évig védelmet ad. Talán nem. Aztán? Mindenkinél máskor telik le a feltételezett egy év. Ki tudja mikortól válik valaki védtelenné, hisz nagyon sokan tünetmentes hordozók, aztán egyszer csak megbetegszenek az emberek.

Egyre többféle vakcinát engedélyeznek. Hogy ütik egymást, hiszen vannak szerek, amiket nem lehet egyszerre alkalmazni. A már sokkdiaféle vakcinával beoltott szervezet, hogy reagál majd hétköznapi betegségekre?
(emlékszem, hogy néhány évvel ezelőtt turbó fokozatra kapcsolt a fertőtlenítő kézmosó, aztán évek múlva rájöttek, hogy többet árt, mint használ, mivel meggyengíti a szervezet természetes védekezőképességét - és ki is esett a kosárból ez a fajta termék)

A szakszerű tárolás, hűtés sem biztos, hogy minden esetben megvalósul.
Kicsit kiolvad? Majd visszahűtjük. Kétszer vagy négyszer, vagy kétszer négyszer.

Kicsit megrepedt? Majd gyorsan fecskendőbe vagy befőttesüvegbe töltjük.

Kicsit nem is Pfizer-BioNTech vagy Moderna, hanem valami szutyok orosz vagy kínai - ki tudja a nagy kavarodásba?

És ez csak pár kérdés. Van még vagy száz, amire nincsenek válaszok!
Ez egy emberkísérlet - a szükség törvényt bont alapján.

Továbbra is az a véleményem, hogy ez az előszobája Sátán térnyerésének.
Már egyre többen pedzegetik, hogy kötelezővé kell tenni az oltást és aki nem oltatja be magát, szankcionálva lesz.
A Jelenések könyvében fehéren-feketén le van írva:
Jön egy "ember," aki megoldást és megváltást ígér, de ahhoz fel kell venned a kezedre vagy a homlokodra a jelet...
lemming
...(666).

"Azt is teszi mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezökre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek; És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak a kin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma. Itt van a bölcsesség. A kinek értelme van, számlálja meg a fenevad számát; mert emberi szám: és annak száma hatszázhatvanhat." (persze az egész 13. fejezet lényeges a megértéshez... persze z egész Jelenések könyvének megértése fontos, hogy megérthessük a Jelenések könyvét... persze az egész Biblia megértése fontos, hogy megérthessük a jelenések könyvét).

Bocsi, kicsit megint elszaladt velem a(z égi)szekér. Tudod, ami az Ezékiel első fejezetében van megírva (14-28)

That's all Folks!
jesz
itt a piacon még a leghülyébb ládatologató sem akarta elhinni, hogy abból a méregdrága oltóanyagból a gyártó "jelentősen túltöltötte" az ampullákat...persze itt ismerik az ügyes mérést...no és azt hogy kell eladni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.