A Belügyminisztérium Nemzeti Védelmi Szolgálata (NVSZ) eddig szinte kizárólag a fegyveres rendvédelmi szerveinél gyűjtött titkos információkat, ám márciustól a hálapénzeket megkövetelő vagy az azt elfogadó orvosok ellen is ezt az egységet veti be a kormány.

A parlament még októberben döntött arról, hogy 2021-től bűncselekménynek számít a hálapénz, ez alól kivétel egy körülbelül nyolcezer forintos ajándék, amit kéthavonta lehet elfogadni kezelés után.

Előfordult, hogy magam is adtam hálapénzt, mert tudom, hogy alulfizetik az orvosokat. De már nem is fogadnak el, volt, hogy hiába erőltettem. De rendőröket küldeni az orvosokra?! Hát ez furcsa. Remélem, soha nem lesz arra szükség, hogy ez alapján vonjanak felelősségre bárkit is

– mondta Gaál Ferencné nyugdíjas.

„Tilos a hálapénz. Eddig sem volt legális egyébként, de mostantól BTK-s kategória, és ez nagy segítség lesz a paraszolvencia-rendszer végleges felszámolásában. Nagyon örülök ennek” – írta Facebook-oldalán boldogan dr. Eörsi Dániel háziorvos.

Most kiderült, hogy

a rendőrségen belül csak a rettegett belbimbóként emlegetett, titkosszolgálati eszközök használatára is jogosult szervezet, pontosabban az NVSZ-en belül létrehozandó csapat végzi majd az ellenőrzést.

Rejtett kamerával csap le a hálapénzkommandó orvosra és betegre

Ez a szervezet nagyon komoly felderítéseket végez, mindent bevethetnek a fegyveres erők korrupt munkatársainak kiszűrésére. Hosszú időn keresztül, a legkülönbözőbb módszerekkel gyűjtik a terhelő adatokat, készítik a titkos jelentéseket, hogy a legrejtettebb cselekményeket is tudják bizonyítani. Éppen ezért egy kicsit úgy tűnik, hogy most ágyúval lőnek verébre

– vélekedett Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Blikknek.

Az egészségokosan.hu felmérése szerint a legtöbb hálapénzt szülésért fizetik orvosaiknak az ellátottak, átlagosan 200 ezer forintot. Egy idegsebészeti beavatkozás után 120-150 ezer kerülhet az orvosok zsebébe, de egy belgyógyászati vizsgálatért is fizethetünk 10-30 ezer forintot. A KSH becslése szerint éves szinten közel 8 milliárd forint hálapénzt fizetnek ki a betegek, legtöbbet a kórházakban.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(blikk.hu)

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Ez a magyar valóság. Az orvosok rendőri üldözésére van pénz és energia, a normális megfizetésükre és az egészségügy rendes megszervezésére sem pénz nincs, sem szándék !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Ez a magyar valóság. Az orvosok rendőri üldözésére van pénz és energia, a normális megfizetésükre és az egészségügy rendes megszervezésére sem pénz nincs, sem szándék !
tudode
Fordított az arányosság!
.
Előbb az un. alkotmányos költséget gyűjtögetőket kellene a mindenkori állam erőszakszervezetének begyűjteni!
,
Aztán jöhetnének azok, akik tesznek is azért, hogy a hálásak dotálják azt, hogy életben maradtak, vagy életben szeretnének maradni!
Qqberci
Rejtett kamerával a személyiségi jogokért!...
Pálinkás Pál
Hányinger amit a fidesz csinál, mindent kriminalizálnak...ennek tükrében velük szemben ,kormányváltás után minden általuk hozott törvényt betűről -betűre alkalmazni...és ez alól a politikusok sem lesznek kivételek!!! talán különbséget kéne tenni a hálapénz,meg aközött amit az orvos előre kialkuszik!!! a kettő messze nem ugyanaz..
Pálinkás Pál
@sgl: valami ilyesmire gondoltam...az ő esetükben a statáriális ítélkezés is megengedett...
szegfue
"...Eddig sem volt legális egyébként..." mondta az egyik orvos, pedig hát DE! Legális volt, hiszen az SZJA bevallásban a borravalónak és a hálapénznek is van "sora". A kitöltési utmutatóban nemcsak "ráutaló" a szöveg, hanem konkrétan ezeket a szavakat használják a nyomtatvány "kitalálói".
TollerBela
Jó, de utána most már tényleg jöjjenek a kopaszok,a piti politikai bűnözők, a zsarolók, a részrehajló közbeszerzők, a dölyfös kormányemberek, a hazug tisztviselők, a nem válaszoló közszolgák, és így sorban a többi is ...
Gauntlet
gondolom azoknak is mind külön fizetés jár, titkárnő meg szolgálati ótó !
Nessy
"Korrupt orvosok"! Tessen mondani, a korrupt politikusok, haverok, és egyéb náció az nem érdekes számukra? Vagy aki milliókat, milliárdokat,ingatlanokat, cégeket kap ezért, azért ajándékba, esetleg féláron a kormánytól? Vagy ez törvényes? Azt hiszem már igen.
Hogy képzelik a kamerát? Rendelőbe, kezelőbe? Betegjog?
lemming
Drónokat is bevetnek majd? Mert azt állítólag nem szabad használni egy új törvény szerint. Vagy, amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek elv érvényesül ebben az esetben is?

Az átlátszó drónja is egy lehetséges törvénysértést tárt fel (Hogy lehet egy magánembernek két katonai harci járműve?), és nem a lehetséges törvénysértést vizsgálták ki, hanem a drónt használót vegzálták és emiatt az eset miatt hoztak egy új törvényt, így védve magukat a további lebukásoktól.

Ez veszé... ez felháb... Ez undorító!
jesz
Bajban vagyok..de főleg tanácstalan...eddig a körzeti orvosom megoldotta az összes egészségügyi problémám..negyven éve járok hozzá, de nem tudok rá rosszat mondani...
A körzetet képviselő politikusokból még egyet sem láttam, de bezzeg választások előtt drágábbnál drágább nyomtatványokon valamennyi megígérte, ha őt választom, akkor nekem jó lesz...

Nem tudom eldönteni melyik került többe?

A doki, mert figyelt rám, vagy a képviselők, akik nem törődtek a polgárokkal...
ómió
Na, ne má'! Rákosi efftárs "haladó hagyományát" így "üldözni"...?!
Yeromos
Szóval tovább építjük a rendőrállamot, a besúgó hálózatot, ezek már rosszabbak mint a komcsik. És csodálkozunk ha orvosink kivándorolnak. A hálapénz rendszerével nem értek egyet de a megszüntetés módszere undorító.
.
csak úgy....
akkor a nögyógyászaton a vizsgálókat is bekamerázzák? ennek a mostani kormánynak nem kell a szomszédba menni hülye és aljas ötletekér!
Nessy
@ómió: A paraszolvencia a 60-s években kezdődött. Komolyabb formát később öltött. De úgy igazából a a legutóbbi évtizedekben alakult ilyennek, mint most. Legalább vedd a fáradságot, hogy utána nézz ennek az állandó efftársazásnak!
Nessy
@csak úgy...: Eddig védték a betegadatokat, a személyiségi jogokat, legalább látszólag. Most már úgy sem! Vannak olyan dolgok, amit a beteg csak az orvosával beszél meg, nem a félvilággal! Ismerve csodás informatikai rendszerünket, csak az nem fogja megnézni a kamera felvételeket, aki nem akarja! Ennyire aljas a kiszolgáltatott betegekkel épeszű ember nem lehet! Igaz, akinek van rá pénze, az a magán egészségügyet veszi igénybe. Akinek nincs, az így járt!
csak úgy....
@Nessy: jah kérem! így néz ki a feudalista illiberalizmus...
vacsi
Erről a bekamerázásról lehetne többet is tudni? Pl. az orvosoknál elég veszélyes - a beteg pl. kártérítést követelhet, ha az adatai kikerülnek...
Lepényleső
Szinte hihetetlen hogy még nincsen kommandó a kommandósok ellenőrzésére,hiszen a partizán szövetségben
voltak valaha talán ennyien mint itt most kommandósok,- de ugye ezek nem úgy azok,mint azok voltak partizánok?
Nessy
@kissé felnőttem: Átmennek a magán praxisba, viszik a jó orvosokat, szakdolgozókat, mi meg szívunk, mint a torkos borz! Egyébként nem őket fogják vegzálni. Nekik van már annyi kapcsolatuk, hogy őket békén hagyják! Még szerencse, hogy nálunk "jogállam van"! Rejtett kamera felvétel betegről, ellátásról, amit aztán a nemzetvédelmi bizottság tanulmányoz! Tessen mondani melyik nagyobb nemzetbiztonsági kockázat, egy baleseti sérült ellátása, vagy egy kardiológiai beteg vizsgálata? Ha tudja valaki, árulja már el.
ómió
@Clavigo:Már megint az elmebeteg bolsi fajtádat hazudnád a másikra?
ómió
@Nessy: Bizony, hogy nem akkor! Hanem még a 40-es évek végén, amikor az orvosi béreket "kalibrálták"! Akkor Rákosi efftársatok úgy döntött, "ennyi jut nekik" és, akiket majd meggyógyítanak, azok hálából kipótolják nekik! Na, azóta ment ez!
lemming
Kik ellenőrzik az ellenőrzőket ellenerőző ellenőrzőket?
kissé felnőttem
@Nessy: Megjelent a piros boriték áthuzva , az meg egyértelmű nem kell boritékba tenni .A másik 12 megy 24 órás felelősségtől terhelt műszak után még pénzük sincs pl egy parlamenti hőz képest, meg 3 év mulva lesz normál bérük arra meg 40-% -os drágulás lesz..Pedagogusbérek igérettel nem lehet a boltban fizetni.13 havi : ? 4 évig tart mire rendezik a 70 % arra éppen a csillagokban lesz arra apellálnak.Ez már egy kabaré ország
kissé felnőttem
@ómió: lassan oszlik a köd? ki vezette be a TB-t Magyarországon?
kissé felnőttem
sitten ült! a 40 -es években hol volt még hatalmon? olvass utánna aztán ugy füstölögj vagy 89 es évjáratu a tankönyved?
ESCOBAR
Az elmúlt 40 évben ez miért nem volt így?!
kissé felnőttem
jut eszembe szebbnél szebb gondolat Egész úton hazafelé azon gondolkodám... Petőfitől szabadon és ha kijön az ügyeletes hozzám előtte bekamerázzák a házunkat ? vagy a körzetist ki kell hívnom???Vagy éppen én sétálok át a körzetishöz? Erre eb gondolatok . Nem értik hogy pénzből élünk nem munkából.
Nessy
@kissé felnőttem: Nem új! Sok évtizede is a hivatástudatra apelláltak. Én meg még fiatal és nagyszájú voltam, megjegyeztem, hogy a hivatástudatommal nem tudok fizetni az ABC-ben. Majdnem kirúgtak.
kissé felnőttem
@Nessy: engem a 70 es években agitáltak a pártba csak túl sötét volt a múltam ( apám 44-be jőtt haza az orosz frontról ) azt mondták lesz öntudatom, akkor bemehetek a boltba és azzal fizethetek két kiflit is? ja azt azért nem ám.
lemming
@ESCOBAR: Már hajlítod is az igazságot?

A kurva anyád!

Mert egy faszszopó paraszt vagy! Az orvosok fizetése gyalázatos volt mindig is, de a hálapénz miatt mégis megérte nekik gyógyítani.
Nessy
@kissé felnőttem: Az én pedigrém sem felet meg anno. Még DISZ tagnak sem vettek fel. A KISZ-be talán felvettek volna, de a nagy szám miatt nem sokáig lehettem volna tag, ergo maradtam örök párton kívüli, és ellenzék.
lemming
@ESCOBAR: Ki az a beteg állat, aki egy ilyen nicknevet, képet választ magának?

Csak egy beteg fasiszta hulladék állat képes erre !!!
ESCOBAR
@lemming: Nem vagy te normális! Vegyél be még egy PARNASSAN-t!
Csizmás Kond
Azért ami az utóbbi időben nyilvánosságra került, hogy az orvos nyíltan semmi szégyen nélkül mondta a paciensnek, hogy vagy fizet ennyit vagy mehet azt sem lehetett tűrni szó nélkül. A hálapénz háláról kéne szóljon nem az orvos igényeiről és akkor nem lenne semmi baj.
Aki Én
@ómió: Te minek vagy? Téged sem a hálapénz elmaradása miatt nem tudnak kezelni, hanem azért, mert menthetetlen vagy. Nincs az a hálapénz, ami ezen változtatna, te egysíkú, elmebeteg bolsi csicska.
Aki Én
@Csizmás Kond: Az utóbbi időben nyilvánosságra került fideszes hálapénzekről is van véleményed? Vagy azokat a milliárdokat nem sajnálod?
Nem mi, mert ahhoz neked semmi közöd, határon túliként.
Nessy
@Csizmás Kond: Csak már megint kiöntik a fürdővízzel a gyereket is! Miután az okot nem tudják megszüntetni, büntetik az okozatot. Valamikor megfizették a főorvost, a jó hírű szakorvost, egyébként meg búcsúzáskor vagy került boríték, vagy nem. Viszont mióta a várólisták vége a Holdon, pénzért vásárol gyorsabb ellátást, akinek telik rá. Legyünk tárgyilagosak, az egészségügyi ellátásunk a bánya béka alatt mélyen. Nem szakmailag, hanem működésében. Ha pedig a magán ellátás fog prioritást élvezni, Isten óvja a csóró nyugdíjast, vagy alacsony bérű embereket! A közintézményekben még nagyobb lesz az orvos, szakápoló hiány, kevesebb beteget tud ellátni, csökken az amúgy sem magas teljesítmény alapú finanszírozás, és szépen a kisebb kórházak bezárnak. A kormány meg mossa kezeit, hogy ő aztán nem zárt be a kórházat.
Csizmás Kond
@Nessy: Szerintem a demokrácia hozta mocsok ez is. A várólistát is az hozta. A fizetéselvárásokat is az hozta. Az egészség tönkretételét is az hozta.
Ma senkit nem lehetne úgy megfizetni, hogy az ne várna el többet vagy ne akarna elmenni egy másikhoz aki többet igér...mert ez is a demokrácia mocska. Ma mindenki a hazai körülményeknek megfelelően akar dolgozni de a legmagasabb külföldi fizetést várja el...és itt a baj...ez a demokrácia.
Nessy
@Csizmás Kond: Hát, legyen néked a te hited szerint. Én közel félévszázados, az egészségügy több területén dolgozóként másképp láttam, tapasztaltam. Úgy, hogy feladom.
ómió
@Aki Én:Már megint a tetves bolsiságodat hazudnád rám, bolsiék fajkreténje!? Ez ellen az efftársi feltételes reflexed ellen az ápolóid már végképp tehetetlenek? De legalább a Böszmeszart töröld le a szád széléről, fajgyökér! Vagy az hordozza ma nálatok a divatos efftársi illatot?
ómió
@kissé felnőttem: Gondolom ugyanaz, aki a nyugdíjvagyont lenyulta! És még csak most oszlik nálad a köd?
ómió
@Aki Én: Hát, kívánd is magadnak! Bár efftársiasságodnál totál reménytelen!
Aki Én
@ómió: @ómió: Hiába udvarolsz, nem kell a beteg fajtád.
Huss...
ómió
@Aki Én: Udvaroljon beteg bolsi fajtádnak a Böszme vezéred! Tudod: akit hátulról "suvickolsz"!
Aki Én
@ómió: ...na, látod, erről beszélek. Te is be lettél oltva a buzisító vakcinával? Vagy te gyárilag vagy bolsi Szájjeristára szerelve? Eddig Gyurcsányra fájt a beteg fogad, őt emlegetted minden percben, most engem udvarolsz körbe.
Júúúj, de egy beteg bolsi fajkretén vagy...
Hát ezt tanultad a munkásőrség alatt?
ómió
@Aki Én: Megint két szedálás közti "stádiumban" vagy, bolsiék fajkreténje!? Vagy csak a Böszmesegg zamata bódította el efftársiasságodat? Ezért hazudnád most rám betegbuzi bolsi efftársiasságodat meg még őshazádat, a munkásőrségedet is? Szólj már az ápolóidnak, fajgörény, mérsékeljék számodra a Böszmefeka adagot, mert még kárt teszel magadban!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.