Szembemegy a kormány akaratával?

Erdő Péter: Nincs szükség egy ekkora új templomra Budapesten
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Mint arról beszámoltunk, egy Mátyás-templom méretű óriástemplomot álmodott meg Budapestre Makovecz Imre.

A 2011-ben elhunyt építész terveit fia, Makovecz Pál, a Makovecz Imre Alapítvány elnöke vitte tovább, aki szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta,

ha még idén elkezdenék a munkálatokat, 10 év alatt felépülhetne a templom.

A Válasz megkérdezte erről Erdő Péter esztergom–budapesti érseket is, aki  elmondta, ahogy korábban, most sem támogatja az egyház egy új fővárosi "katedrális" építését.

A bíboros szerint ekkora templomban az egyházmegyében nem gondolkodnak, és állami oldalról őt ez ügyben hivatalosan senki sem kereste meg.

Erdő Péter arról is beszélt, hogy Budapesten egy új, nagy templomra lelkipásztori szempontból nincs szükség, mert nem tudnák kihasználni az új létesítményt.

Erdő Péter azt is elmondta, hogy az ő engedélye nélkül egyébként nem is épülhet katolikus templom a fővárosban. Ez már több mint ezer éve püspöki engedélyhez kötött. Szerinte az is sejthető, hogy irdatlan összeget emésztene fel a templom felépítése.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
makoveczet csak nehany agyament favorizalja - nana', hogy a puhos igen - hat milyen szep stadiont almodott meg a falusi budija melle? Az, hogy egy normalis epitesz legalabb 100-200 evre tervezi az epitmenyeit, nem nagyon zavarta meg ot, es egesz nyugodtan tervezett tartoszerkezetet fabol - amit, ha nem tartositanak megfeleloen, ugy elkorhad, mint a pinty!
Nem tudom, meddig lesz ez a velemenye erdo peternek, de remelem, megmarad ennel a velemenyenel.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
olyan mint az összes többi; drága és felesleges! =))
csak úgy....
orbán,valami magyaros disneylandet szeretne csinálni az országból.
lampa laz
10 év... mire felépülne el is korhadna, arról nem is beszélve, h mennyi fát, erdőt kellene emiatt a sz*r miatt kivágni. Elégedjen meg ez a beteg elme a stadionjával.
Eladott Ország
A lényeg az, minél több közpénzt lehessen lopni. Egyébként Makovecz már annyit tervezett a fiókba, hogy a következő 100 évre is fussa a terveiből. Makovecz neve nagy ritkán akkor merül fel, amikor a lepukkant, funkcionálisan alkalmatlan épületeit kellene valahogy használható állapotba hozni. Több Makovecz házat hirdetnek és nem tudnak tőlük megszabadulni, de biztos zseni volt a mester csak a buta piac nem értékeli. Egy túlértékelt csendes bolond alkoholista rémálmainak megvalósulása. Minden épülete funkcionális katasztrófa. L'art pour l'art művészkieskedés. Nem véletlenül nem lehet eladni a családi házait és van egy temploma a világ legrondább 12 épülete között. 25 év múlva a kutya sem fog emlékezni rá. Lássuk be, egy rohadt gyenge Gaudi epigon, annak tehetsége nélkül.De Orbánnak jó lesz. 3 milliárdos kazánház. B@zdmeg! Nem az az ORGANIKUS ÉPÍTÉSZET, amit ez az emberke művelt. Építészeti, mentális, ideológiai, funkcionális, technológiai vakvágány, erdélyi gyökerek hamis adaptálása, jó adag kóklersággal szélhámossággal, hamissággal nyakon öntve. Egy második bőr tehetségtelen lenyúzása a magyar szecesszió mentén, 80 éves késéssel. A világ közben halad. A hagymatikum önmagában egy hagymázas delírium. Makovecz temploma a világ 7. legrémisztőbb épülete között van. hvg.hu/ingatlan/20160711_makovecz_paks_templom_vilag_legijesztobb_epuletei
namihami
Peti, te tényleg ennyire hülye vagy? Nagy a templom? Nagy templom--nagy lehetőség a lopásra. Nem a hívek száma, a lenyúlható összeg áll a templom méretével egyenes arányban.
A Makovecz név megint szép lesz (???), Méltó régi hírnevéhez(???).
Már akkor csodát alakított, amikor Egerbe fából csináltatott uszodát. Egy csupa gőz környezet és fából acsolt szerkezet. Építészi lángészhez méltó, építészeti csoda. Csak nehogy felgyulladjon a zenialitása miatt. Igaz, ott a medence, tele vízzel, azzal majd eloltják. Aztán jött a fából ácsolt stadion. Tizenkilencre tizest sikerült húzni. Ész--hová mész?!?!?
Eladott Ország
@csak úgy...: ma, 18:21 ♦ Egy beteg elme elképzelése, lesz még Brüsszel magyar falu . Az Atomium emlékmű a brüsszeli Heysel parkban található, de hamarosan felépítik Felcsúton is és kiderül majd , hogy azt is Makovecz tervezte.
Eladott Ország
@namihami: ma, 19 :08 ☻ Még jó hogy a medencét nem fából tervezték.
Sámannus
De keresztyény vadászati kiállításra van e szükség?
jesz
10 év alatt felépülhetne? akkor ez építés közben amortizálódik..még szerencse, hogy Erdő Péter nem engedélyezi az építést...mertugye irdatlan pénzösszeget emésztene fel...hogy aggódik ez a szent ember az adófizetők pénzéért.

amúgy bátor ember...igaz, a véleményén még alakíthat...ez attól függ, ki és mit mutat fel...

méghogy ezeréves jog...hehehe
Rockxy
semmilyen templomra nincs szükség.
benne van a nevében.
tempLOM
Jozefina
Erdő Péternek végre egy elfogadható nyilatkozata. Kérdés, hogy betartja-e a szavát???
Clavigo
Senki nem kérdezte a véleményedet Erdő elvtárs... A projectből lenyúlható lóvé az érdekes,,oszt jó napot. Egyébként,,,,,,Csuhások,,térdre,imához...
karma1
makoveczet csak nehany agyament favorizalja - nana', hogy a puhos igen - hat milyen szep stadiont almodott meg a falusi budija melle? Az, hogy egy normalis epitesz legalabb 100-200 evre tervezi az epitmenyeit, nem nagyon zavarta meg ot, es egesz nyugodtan tervezett tartoszerkezetet fabol - amit, ha nem tartositanak megfeleloen, ugy elkorhad, mint a pinty!
Nem tudom, meddig lesz ez a velemenye erdo peternek, de remelem, megmarad ennel a velemenyenel.
Nessy
Végre egy értelmes mondat Erdő Pétertől! Nem tehetek róla, nem vagyok oda Makovecz terveiért. Kevés eltéréssel, de ugyanazok az elemek szerepelnek minden tervében. Egyébként is van elég templom a fővárosban is, csak mise időn kívül ne akarj bemenni egy imát elmondani. Amelyik nyitva van, ott pénzért lehet imádkozni!
Yoda69
Inkabb egy modern kozkorhazat epitsenek ebbol a penzbol, tobb ertelme lenne.
Eladott Ország
@Jozefina: tegnap, 23:08 ◘ ! Nem tudja , hogy isten pártsemleges. Meg kell fizetni, hogy dicsőítsék a potrohos szutykot!
a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/2494/3246/original.jpg?w=600&h
Nekünk meg kell várni míg a fidesz átírja a bibliát. Orbán Magyarországán létrejött a trón és az oltár szövetsége. A történelmi egyházak vezetői - tisztelet a kivételnek - Orbán tenyeréből esznek. Dől a pénz az egyházakhoz, cserébe mint a középkorban a "túlvilági boldogságot" hirdetik, kussolnak minden olyan kérdést, amely hazánk sorskérdései közé tartoznak: nyomor, szegénység, gyermekéhez, uszítás, gyűlöletkeltés és így tovább. Megvette őket Orbán kilóra, és ezek akarnak nekünk erkölcsi útmutatást adni. Soha nem lopott, vagy szerzett annyi vagyont az egyház mint most, szarnak az úrra csak hízzanak mint a disznók. A kilakoltatások ellen miért nem szólalnak fel? ...
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/133494063_1024595968020310_7422951428019349023_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=9h9-Cb3wQBAAX_gOsFM&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=987cba4ae508fe59342006f6bae555bc&oe=6010FB8C
Ha sikerül megtalálni a vírus ellenszerét az isten ajándéka lesz. A vírus meg Soros ajándéka volt, ugye Főtisztelenő Úr? Ezt lehet Orbán Viktor mondta . . . És neki az óriási pénzekkel való támogatásokért UGYAN AZT kell ismételgetni ! No, hát nem Isten a világ kormányzója? A múltkor azt nyilatkozták hogy a vírus Isten büntetése, megleckéztet minket. Ez a vallás önmaga paródiája! Tömény paradoxon.
csipetke
Még Erdő Péternek is több esze van,mint orbánnak. Ahelyett,hogy ebből a horribilis pénzből bérlakásokat építtetnének fiataloknak,megint egy látszatberuházásra sz@rnák el a pénzt. Vajon miért jó ez orbánnak?Sok stadion,a nagyrészük teljesen kihasználatlan,és felesleges,ráadásul baromi sok pénzbe van a fenntartásuk,motorpálya,irdatlan pénzek sportra, vadászati világkiálításra, most meg a püspök szerint is felesleges templomra. Olyan sok fontos dologra legetne költeni a pénzt,de orbán szó szerint [email protected]ől kéne egy népszavazás,hogy szeretnénk-e,hogy orbán a köz,-és eu-s pénzeket a saját zsebpénzeként költse orbán. Ez van,ha nincs kormány,mert ha lenne épeszű ember orbán körül, nem lennének ezek az eszement pénzköltések
ómió
Sőt! Efftársilag, tuti, semekkorára! Az érsek úr is "zenész"?
namihami
@Eladott Ország: 19.20:: Pedig az igazán orbáni az lenne. Kivájná a család.
Cipőt a cipőboltból---Teknőt a szakiparos családtól!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.