A magyar oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi koronavírus elleni vakcina van – mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök bejelentette azt is: legkésőbb 2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak.

Nem azért nem haladunk gyorsabban, mert a magyar egészségügy ne tudna gyorsabban és tömegesebben oltani, hanem azért, mert nincs elég vakcinánk

- fogalmazott a kormányfő, közölve:

eddig 105 728 embert oltottak be.

Rámutatott, hogy az EU-ból kilépett Nagy-Britannia eddig a lakossága mintegy 4 százalékát oltotta be, míg az EU-ban ez 1 százalék alatt van, mert az unióban nincs elég oltóanyag.

Ám most, baj idején a Brüsszelre mutogatás helyett inkább vakcinát kell szerezni

- mondta Orbán Viktor, jelezve, kínai vakcinát tömegesen is tud szerezni Magyarország, ehhez már csak az kell, hogy a magyar egészségügyi hatóság is engedélyezze azt. Reméli, a hatóság néhány napon belül egyértelmű választ ad.

Hozzátette:

az operatív törzs ülésén az hangzott el, nincs olyan kockázat, hogy esetleg ez a vakcina nagyobb kárt okozna, mint az elhárítandó baj.

A kínai vakcinát néhány napon belül az emberek rendelkezésére lehetne fordítani – közölte Orbán Viktor.

Az elmúlt napi koronavírus-adatokat is ismertette, eszerint 111 ember veszítette életét, és 1513-an fertőződtek meg. Reményre ad okot azonban, hogy 4717 beteg meggyógyult, ami azt jelenti, többen gyógyulnak meg, mint amennyien elkapják a fertőzést, vagyis a járvány második hullámát sikerült megfékezni – mondta.

Rossz hírnek nevezte ugyanakkor, hogy Európában sok helyen a harmadik hullám "rárúgta az ajtót az ott élőkre".

A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországon az oltás iránti bizalom folyamatosan nő, és az egészségügyi dolgozók, valamint a szociális otthonokban lakók beoltása után következnek a 60 év feletti, krónikus betegségben szenvedők, több mint 1,7 millió ember. "Ennyi kínai vakcinánk tulajdonképpen lenne is, ha meglenne az engedély" – jegyezte meg.

Az operatív törzs szerint "nyugodt tempóban" egy hétvégén mintegy 1,5 millió embert lehetne beoltani, vagyis a mai tudás szerint "aki jelentkezik vagy eddig jelentkezett, egy hétvége alatt, péntek, szombat, vasárnap, esetleg csütörtök is", be tudják oltani

- fejtette ki.

A miniszterelnök méltatta a felkészültségét a magyar egészségügynek, amely – mondta – nem omlott össze, egyetlen ember sem maradt ellátatlanul, a rendszer ütésállóképessége nemzetközi összevetésben is megállja a helyét.

Azzal kapcsolatban, hogy Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos arra kérte a tagállamokat, ne tárgyaljanak külön a vakcinagyártókkal, Orbán Viktor azt mondta:

meghal minden nap több mint száz magyar ember, "nekem ne mondja meg egy görög biztos, hogy én mit csináljak".

A korlátozásokról úgy fogalmazott: "vissza akarjuk kapni a régi életünket", de ha a brüsszeli oltóanyagbeszerzések ütemében haladunk, akkor nyár végén, ősszel lesz elérhető a megszorítások feloldásához elégséges számú ember beoltása.

Ha azonban az egészségügyi hatóság elvégzi a munkáját, az emberek pedig elfogadják és választják a kínai vakcinát, akkor olyan gyorsan lehet majd oltani, hogy akár jóval a nyár előtt is vissza lehet kapni "a régi életünket" – közölte.

Az ellenzék járvánnyal kapcsolatos politikájáról és a Hadházy Ákos független képviselő által közzétett, egy halottasházban készített videóról a kormányfő azt mondta: a baloldali pártoknak már semmi sem szent.

"A magyar baloldal túl messzire ment", válság idején ugyanis életveszélyes az a gondolkodásmód, hogy ami rossz az országnak, az jó a baloldalnak

- jelentette ki.

Az ipari termelési számok növekedését a miniszterelnök úgy kommentálta, az emberek dolgozni akarnak, munkából akarnak megélni, és a magyar vállalkozók már versenyképesek a nyugatiakkal, a kormány pedig a munkahelymegtartásra és a beruházásokra összpontosító, adócsökkentő gazdasági válságkezelést folytat. Megemlítette: decemberben többen dolgoztak, mint egy évvel korábban.

A központi adókból tavaly 432 milliárd forintot csökkentettek, iparűzési adót is csökkentettek, és 180 milliárd forint maradt a vállalkozásoknál – ismertette, megjegyezve: az iparűzési adó mérsékléséből származó pénzt nem a központi büdzsébe csoportosították át, hanem a vállalkozásoknál lett több pénz.

Szólt a hiteltörlesztési moratóriumról is, amellyel 3 ezer milliárd forint maradt a családoknál és a cégeknél.

Megkezdték továbbá a 13. havi nyugdíj visszaépítését, így a februári borítékban egy heti nyugdíjjal több lesz – emlékeztetett, kiemelve, hogy a kormány elindította a valaha volt legnagyobb lakásfelújítási és otthonteremtési programot is.

Emellett Orbán Viktor bejelentette:

legkésőbb 2022. január 1-jétől teljes jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak, ami körülbelül 130-150 milliárd forintba kerül, de fontosnak tartja, hogy a nyugdíjasok után a fiatalok is kapjanak egy komoly lehetőséget.

Hozzátette, az átlagfizetésekig érdemes megadni a teljes adókedvezményt a fiataloknak.

"Ha ez sikerül, az egész válságkezelési rendszerünk kerek" – jelentette ki.

A miniszterelnök összegzésképpen azt mondta: ha az országot egyszer már sikerült kihúzni egy 2010-es válsághelyzetből, akkor "ez miért ne sikerülne a mostani válsághelyzetben is".

A kormány döntései mögött van egy népismeret, "tudjuk, mi az, amit a magyar ember szeret, mi az, amit nem"

- fogalmazott, kulcskérdésnek nevezve az országismeretet a válságkezelésnél. A 2021-es sikerről szóló feltételezése arra épül, hogy tudja, ha az embereknek van munkalehetőségük, akkor dolgoznak, ehhez pedig adócsökkentés kell – mondta, hozzátéve: ezzel szemben a baloldal adóemelő politikája lefojtja az energiákat.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Rokkant nyugdíjasok megszorítása, lakás takarék állami támogatás megszüntetése, Ukrajnai nyugdíjasok, akik soha nem dolgoztak Magyarországon 300 ezer Ft nyugdíj kifizetése 1963 törvény szerint, amit Putyin miatt meg sem akarnak szüntetni ! Beteg gyerekektől minden támogatást megvonnak, végtelenségig lehetne még sorolni ! A teljesség igénye nélkül...
1. A magánnyugdíj-pénztárak vagyonának államosítása.
2. Az egykulcsos adórendszer bevezetése.
3. Az egyházak politikai szerepvállalásának kikényszerítése.
4. A választási rendszer megváltoztatása úgy, hogy kedvezzen a fidesznek.
5. A Magyar Nemzeti Bank alapítványainak pénzfelhalmozása.
6. Az ügyészség megszállása, bírák megfélemlítése.
7. Az oktatási rendszer központosítása.
8. Az egészségügyi reform elszabotálása.
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/78876444_738254719987771_5866615530344939520_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=d-nG4K1yPYQAX9l5fdo&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=4208b4f914cfc64a48a70adcee871b09&oe=6010927F
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Gondolkodjunk. Shikari itt pihenhet. Egy egyetemista, ha minden flottul megy kb 22-23 éves korára végez. Ha véletlenül (mert ebben az országban ez már sikersztori) azonnal munkába tud állni, 2-3 évig élvezi ezt a fantasztikus lehetőséget. Ezért egy fiatal nem fogja eladni a lelkét a sátánnak.
ómió
Egzisztencia-teremtés támogatása? Azt efftársilag még népzsebivel próbálták!
Peller Anikó
@Béla333: Miért lenne esztelen? Hiszen választási év lesz (talán).
Yoda69
Ettol nem lesz jobb a fideSS megitelese a fiatalok koreben.
Clavigo
@durbincs: Jól van rühes...Csillapodjál..
Lepényleső
Ez hatalmának kulcsa,az embereket megosztva tartja? 2002-ben az országot osztotta meg (pl.kokárda stb.),2006 "békés tüntetések" a fővárosban (tv székház átalakítása stb.),2011-ben a kiskeresetűeket a magasabb jövedelműektől (minimálbér adómentességének eltörlése),2012-ben a nemzetet (ellenőrizhetetlen választási jog a "külhoni"magyaroknak,- mellette ingyenes hazai oktatásuk,ingyenes orvosi ellátásuk,magyarországi
lakcímre adott ingyen nyugdíjuk,19%-kos utazásuk,mindez a honiak hátrányára stb.),közben a nők-férfiak nyugdíjazásának akár 11 év eltérésével való megvalósulása,a min. három gyerekes anyák szja.mentessége,
most a 25 év alattiaké,stb,stb,stb? "Oszd meg és uralkodj!" - mondotta volt Caesar a Julius,- aztán kérdezte a
végén;"Te is fiam Brutus!?"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.