Elképesztő források érkezhetnek az agráriumba: a Lázár-terv 7 év alatt 4300 milliárdot pumpál a vidékfejlesztésbe – írja a 24.hu.

Alapanyagot termesztünk, amit eladunk, és feldolgozott terméket hozunk be az országba, amit külföldi tulajdonban lévő kiskereskedelmi láncokban megveszünk. Nyugat-Európa ezáltal képes a saját élelmiszeripari szemetét eladni a hódmezővásárhelyi Lidlben vagy Aldiban

– mondta a hódmezővásárhelyi Rádió 7-nek nemrég Lázár János.

A 24.hu ennek alapján hozzáteszi, a Lázár-doktrína így hangzik:

ha az élelmiszer magyar a boltokban, és a magyar emberek 80 százalékban magyar élelmiszert vásárolnak a 80 százalékban magyar kézben lévő vállalkozásoktól, akkor lesz fölemelkedés a következő 10 évben.

Ez – a mellett, hogy átrendezné a költségvetési kiadásokat – nyílt hadüzenet a multinacionális kiskereskedelmi láncoknak.

A rádióinterjú alapján egyelőre nincs szó kormánytervről, Lázár tett javaslatokat, de úgy véli, ezekre van fogadókészség, és lesznek komoly változások a következő 10 évben,

lesz egy fideszes, polgári kormányhoz illő, komoly új agrárpolitika.

Ami a megvalósulást illeti, az új, összevont alapítványba átvitt agráregyetembe máris ömlenek a költségvetésből a milliárdok, és a kormány a napokban döntött a nemzeti társfinanszírozás 80 százalékra emeléséről – teszi hozzá a 24.hu. Nagy István agrárminiszter már be is jelentette, hogy 2021 és 2027 között sosem látott méretű forrás, a Közös Agrárpolitika vidékfejlesztési pillérén keresztül 4 265 milliárd forint fordítható mezőgazdasági és élelmiszer-ipari, illetve vidékfejlesztésre.

A 24.hu lapnak egy, a kereskedelmet jól ismerő forrása azt nyilatkozta,

azzal egyetért, hogy a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart rendbe kell tenni, a magyar tulajdonú üzemeket pedig meg kell erősíteni, de szerinte nonszensz a multiláncok kiszorítását célzó Lázár-terv.

Tíz éve is mondták, hogy kiűzik a multikat, de nem lett belőle semmi – tette hozzá a lapnak. Persze a Tescót például biztos szívesen megvenné a MOL, az OTP vagy Mészáros Lőrinc, csakhogy nem eladó – tette hozzá. A Trade magazin bolti toplistájából jól látszik, hogy a forgalom java részét a multik realizálják.

Az összesen 1347 üzlettel rendelkező hat multi tavaly több mint 3126 milliárd forint bruttó forgalmat ért el, míg a majdnem hatszor ennyi, 7753 üzlettel rendelkező három magyar lánc a multik forgalmának kicsivel több, mint felét, 1608 milliárd forintnyit.

Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke úgy nyilatkozott a 24.hu kérdésére, hogy

jelentős tőkebevonással, megfontolt fejlesztésekkel megvalósítható a Lázár János által vázolt terv, azaz hogy 80 százalékra emelkedjen a magyar tulajdonú feldolgozóipar tőkerészesedése az ágazaton belül, és hasonló legyen a magyar termelésű élelmiszer aránya a hazai fogyasztásból.

Szerinte is fontos ehhez, hogy ahogy már döntés született róla, 80 százalékra emeljék az uniós fejlesztési források nemzeti hozzájárulását.

Máhr András, a mezőgazdasági termelőket tömörítő MOSZ főtitkárhelyettese, egykori államtitkár úgy véli,

minden támogatást meg kellene adni, de értelme akkor van, ha a beruházások hatékonyságát növelik.

Lázár arról beszélt, hogy 80 százalékra kell emelni a támogatásokhoz a hazai hozzájárulást, ami nagy ugrást jelent a jelenlegi 15 százalékos arányról. A főtitkárhelyettes úgy véli, hogy a versenyképesség javításának, a növekvő zöld követelményeknek csak fejlesztésekkel lehet megfelelni.

A GKI kutatója, Némethné Dr. Pál Katalin szerint

tűzijátékot pufogtatott Lázár János.

Európai uniós tagállamként nincs lehetőségünk kimazsolázni a kereskedelmi láncokat, melyik maradhat, melyik nem.

Amíg minőségben, árban és mennyiségben nincs megfelelő termelés, addig az élelmiszeripar is be van szorítva a korlátos kereslet és a túl drágán, nehezen feldolgozható minőségben termelő mezőgazdaság közé. Ha a termelők már versenyképesek, akkor tud utánuk menni az élelmiszeripar, ahol szintén kell fejleszteni.

A legfontosabb mégis az lenne Némethné Dr. Pál Katalin szerint, hogy a magyar fogyasztó érdekeit tartsák szem előtt. Mert a kormánynak elsősorban nem a termelőket, hanem az ország lakóit kellene szolgálnia. A magyar lakosság érdeke pedig az, hogy minél olcsóbban jusson megfelelő minőségű élelmiszerhez, különösen most, amikor sokan maradtak jövedelem nélkül, vagy kénytelenek jövedelemcsökkenéssel szembesülni a járvány miatt, miközben az élelmiszerárak kiemelkedően nőttek.

Az agrárkutatási vezető azt mondja, be kéne szüntetni az államilag szervezett kartelleket, a piacvédelmi intézkedéseket, és tisztázni, hogy a gazdáknak hatékonyan kell felhasználni a forrásokat, kimondani, hogy aki erre nem hajlandó, annak nincs helye a piacon.

Forrás: 24.hu

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kissé felnőttem
a DUNA szinfonikusokra nem tellik csak a FOCI MILLIÁRDOKKAL 60 ÉVES ZENEKART KIDOBNI
jesz
..." Nyugat-Európa ezáltal képes a saját élelmiszeripari szemetét eladni a hódmezővásárhelyi Lidlben vagy Aldiban
– mondta(...)nemrég Lázár János."...

Jól beszél...már csak tenni kellene valamit, hogy itt termelt, itt feldolgozott jóminőségű magyar terméket ehessünk...talán a gyerekeink még túlélik a sok nyugati szar okozta kárt..

A hír szerint pénz van dögivel...csak vigyázni kellene rá, nehogy elkódorogjon..
Eladott Ország
Mostanában minden napra jut valami nagyszerűség a volt miniszterből a nemdohányzók védelméért felelős miniszeri biztossá felbuktatott Lázár úrelvtárstól. Nemrég még a sokak egészségére káros Horthy kormányzó sírja előtt hajtott fejet, és úgy tűnik, ettől a munkakedve is megjött. Lázár nem villanyszerelői minőségben rántott sisakot a fejére, hanem az épülő Makovecz ( aki egy Gaudi epigon) Könyvtárat tekintette meg Makón. Sőt, Lázár János mostanság mindent megtekint a környéken, egy valóságos Tállai András lett belőle. Vegyül a néppel fékezhetetlenül. Erre mondta volna nagyapám, ha még élne szegény: okos. Bizony az. Szépen ellegelget a kies magyar tájban. Ha netán valami történik és hirtelen meg lehet buktatni a vezért, vagy kell valaki, aki a trónra ül, elő lehet majd kerülni ügyesen. Az erősen okos kisember addigra hetvenkétszer el fogja felejteni Lázár János eddigi hőstetteit és örvend a szerencsének, hogy sikerült ilyen makulátlan politikust lelni szerte e hazában. Mert addigra ez is elfelejtődik, mint a gyerekek nevére vásárolt birtokok, villák és az, hogy mindenki annyit ér, amije van. Lázár János a melós:
cdn.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_960,h_720/https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2018/07/l%C3%A1z2.jpg
Hát nem okosan nézi a tervrajzot?
cdn.shortpixel.ai/client/to_webp,q_lossy,ret_img,w_960,h_720/https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2018/07/l%C3%A1z1.jpg
Akkó' itt fúrjak főnök?
cdn.shortpixel.ai/client/to_webp,q_lossy,ret_img,w_960,h_720/https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2018/07/l%C3%A1z2.jpg
solidedge
@jesz: A boltok tele vannak magyar szarral is. A helyzet az, hogy a kis keresetű megvesz minden hazai, vagy külföldi terméket, ami olcsó. Olcsó árú pedig nem lehet minőség. Be lehet hozni az egyébként kiváló minőségű nyugati termékeket, de azoknak kint is meg van az áruk. Az átlagember pedig ezt nem veszi, tehát a bolt forgalma igen alacsony lenne, ha csak kiváló minőségű árut kínálna. Ha az osztrák átlagfizetés lenne hazánkban, a nyugati termékek színvonala is javulna, mert érdemes lenne behozni. Ilyen egyszerű.
ómió
Talán, mert az versenyképességre érdemes tradicionális ágazat?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.