Május 31-ével megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar, legalábbis erről kaptak értesítést december 23-án a zenekar tagjai, Kásler Miklós Alapítói Nyilatkozatában foglalt döntésére hivatkozva – írja a Zene-Kar.hu.

A Duna Szimfonikusok 2020-ban ünnepelte fennállásának hatvanadik évfordulóját, ám úgy tűnik, a kerek évforduló a zenekar végét is jelenti. A lap szerint a Duna Szimfonikusok sorsa már legalább húsz éve bizonytalan, ám az igazi aggodalomra az adott okot, amikor kiderült, hogy az együttesnek ki kell költöznie a Duna Palotából, ahol addig próbáikat és előadásaikat tartották. A zenekar eredetileg a Belügyminisztériumhoz tartozott, onnan pár éve az EMMI fennhatósága alá került, a Minisztérium pedig egy ideig a MÁV Szimfonikusokkal vonta volna össze azt, ám a tervet végül elvetették. A mostani hírek felől nézve pedig könnyen lehet, hogy mindenki jobban járt volna az összevonással.

Tavaly ősszel aztán a minisztérium körlevelet küldött a szimfonikus zenekarok vezetőinek, arra kérve őket, hirdessenek próbajátékot és vegyék át a Duna muzsikusait. Az igazgatók azonban nem nagyon tudtak állásokat kínálni, sehol sem akadt betöltendő zenekari státusz, így ez az elképzelés is elhalt. Ilyen előzmények után érkezett a hír 2020. december 23-án arról, hogy Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter Alapítói Határozatában többek között arról döntött, hogy a Duna Szimfonikus Zenekar 2021. május 31-vel szűnik meg

– írja a Zene-kar.hu.

Annyit felajánlottak a Duna Szimfonikusoknak, hogy ha egyesületként folytatják a munkát, az állami támogatásukat, 150 millió forintot továbbra is megkapják, a hangszerparkot pedig nekik ajándékozná a vagyonkezelő, ám még ez sem lenne elég arra, hogy a zenekar negyvenöt zenészének megmaradjon a főállása, hiszen a Duna Palotából való kiköltöztetésük miatt próbatermet és hangversenyhelyszínt kellene bérelniük, amivel együtt a bérekre nem maradna elég forrás: hogy az eddigi színvonal fennmaradjon, ahhoz pont háromszor ennyi pénzre lenne szükségük. Ezzel együtt a zenekar tervez a jövővel, már próbatermük is van, fellépni is bőven lenne hol, és abban is bíznak, hogy a közönségük nem hagyná el őket.

Hozzáteszik:

Ahhoz azonban, hogy ilyen feltételekkel is működni tudjanak a jövőben, a felkínált támogatás háromszorosára volna szükség… No meg persze biztosítékra, hogy ezt az összeget nem csupán egyszer, hanem minden évben megkapják.

Vagy pedig egy zenekar eltűnik a zenei palettáról. Egy hat évtizede a kultúráért dolgozó, jelentős publikummal, egyedi arculattal rendelkező, az évtizedek során számtalanszor megújuló, összeszokott, komoly repertoárral bíró együttes, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének tagja.

Forrás: Zene-Kar.hu, 24.hu

Címlapkép (illusztráció): Pixabay cco

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kissé felnőttem
nem zenekedvelő a miniszterelnök.foci foci és stadionhalmok. szégyenteljes világban élni a másikat alázni kisemmizni ez lassan felsőfokon ország világ rombolgatással felér holnap mire ébredűnk:
RonaGyuri
@Szeparepa2: ha határon-túli lenen már özönlene is a pénz! =))
Sámannus
Beszántanak mindent, hogy fűse nőjjön többet a helyén.
Qqberci
Búcsúzóul elhúzhatnák kaKásler nótáját...
Nessy
Miért kell mindenkinek olyan bunkó, kulturálatlan, csak foci iránt érdeklődőnek lenni, mint Orbán és a hívei? Jó, elhiszem, hogy a színház a koncert nem vonzza őket, ott nem lehet előadás közben szotyit köpködve udvarolni Orbánnak! Nem szokás előadás után szétverni a környezetet, és egymást. De mást még azért érdekelne a normális kulturális élet!
csak úgy....
valamiért ezek sem tetszettek orbánnak, biztos nem ismerték a nótáját..
bezzeg a szikora robi meg a feró,...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.