Ahogy arról már korábban beszámoltunk, először hajóval próbálták kimenteni Rakonczay-t az óceánból, de végül helikoptert kellett bevetni, a történtekről élő videóban számolt be. Élő videóban számolt be megpróbáltatásairól az Atlanti-óceánból kimentett Rakonczay

A blikk.hu összefoglalója szerint a magyar extrémsportoló hat nappal az indulás után döntött úgy, hogy befejezi kísérletét, amelyet a maga tervezte és építette, 5,5 x 1,5 méteres, merev testű SUP-deszkával akart végrehajtani a Kanári-szigetektől indulva, teljesen egyedül, kísérőhajó nélkül átevezve az Atlanti-óceánt.

A világon ő lett volna az első, aki ilyen próbát sikerrel teljesít kabin nélküli vízi járművel. A kísérletet azonban meg kellett szakítania, mentőhelikopter szállította Tenerifére, mert teljesen átfagyott, és életveszélybe került. Rakonczay az expedíció Facebook-oldalán jelentekezett élő videóval, és elárult pár durva részletet a mentőakcióról.

A kudarc ellenére az extrémsportoló elmondta, hogy nem csalódott:

"Örülök, hogy megvagyok. Tizennégy éve csinálom ezeket a vállalkozásokat, biztosan vannak most olyan ellendrukkerek, akik örülnek (...) Egy olyan szituációból sikerült kijönnöm, ami után örülök, hogy megmaradtam. Hat napig eveztem.... Jól haladtam, jó volt a sebességem is. Sajnos elég hamar átáztam, de pontosan tudtam, hogy ez vár rám."

Az első nap egyáltalán nem tudott aludni, és később is csak nagyon keveset. Az alvás alatt folyamatosan becsaptak a hullámok, és az átázott ruhája miatt kezdett kihűlni. Hallucinációi voltak, és a negyedik éjszakán már melegnek érezte a vizet, amikor a hajó megdőlt. Arra gondolt, milyen jó lenne megszabadulni a ruháitól, és elkezdett beleereszkedni a 16 fokos vízbe, de szerencsére az agya bekapcsolt az utolsó pillanatban.

"Akkor már tudtam, hogy nem teljesen oké a dolog"

- fogalmazott Rakonczay, aki rádöbbent, hogy fizikailag ezt már nem lehet tovább bírni, elment a határig. Eldöntötte, hogy mentést kér, és ott hagyja a hajót, amit maga épített.

"Otthagysz egy álmot, a rengeteg ember támogatását, hitét, hogy megyünk előre, csináljuk"

- magyarázta a sportoló, akiért három órával később meg is érkezett egy hajó, de a szakadó esőben nem vették észre. Amikor mégis sikerült megközelíteni a SUP-ot, a nagy hullámok miatt nem sikerült kimenteni az ekkorra már teljesen átfagyott Rakonczayt. Ezért döntöttek úgy, hogy mentőhelikoptert vetnek be.

A hajós úgy érzi, soha többé nem vág bele ilyen kockázatos kalandba, és talán az ultrafutásnál marad.

"Ilyen veszélyfaktorral bíró dolgot nem hiszem, hogy fogok csinálni a jövőben. Fontosnak éreztem, hogy feszegessem a határaimat, de most úgy érzem, itt a vége".

(Blikk.hu)

(Kép: Rakonczay Expedíciók Facebook oldal)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szeparepa2
A hajója jól volt megépítve tehát, mert nem borult be! Bírta a vihart, hullámzás és esőt. Ez nagyon fontos, tehát a tárgyi technikai rész nem bukott meg. Azonban a humán technikai rész, azaz a személyes felszerelés tervezés, az megbukott... természetes hogy tartós hipotermia hallucinációkat okoz idővel...
Mit hibázott el? Nagyon komoly vízhatlan thermo overall kell ehhez, léteznek már fűthetők is amúgy... ha lefeksszik aludni, akkor még egy termo takaró vagy hálózsák is kell, szintén vízhatlan, nem tud átázni, sem átfagyni, legjobb alulra venni egy neoprén ruhát mint alap, az ugyebár még ha be is ázik (mondjuk befordult álmában a vízbe), nagyon hosszan tartja a testmeleget, de nagyon drága is viszont... derékra kötve biztonsági póni palack, mert beesve nagy hullámzásban és zivatarban, lélegezni sem lehet túlzottan, ezek segítenek, hogy megoldja a helyzetet, a hajótesthez rögzítő biztonsági kötél is kell, hogy ne távolodjon tőle de gyorsan kioldható legyen (mint a búvár súlyöv). Minimalista felszereléssel nem lehet ezt megcsinálni, pláne nem esős évszakban, bár a Kanári szigetek déli oldalán elég jó idő van amúgy. Amúgy ha átjut a forróbb éghajlatba már Középamerika környékére és ott meg irgalmatlan, 50 fokos tűző nap árnyék nélkül, az sem gyenge dolog...
A 16 fokos víz persze hogy "meleg", hipotermikus állapotban...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.