A Szeged Televíziónak nyilatkozott Duda Ernő virológus professzor, aki úgy véli, a kínai vakcinák elmaradottak, technológiájuk messze van a Pfizer–BioNTech-félétől és a Moderna által gyártott oltásokétól - írja a szeged.hu. Szerinte kaotikus a kínai vakcinák helyzete. Emlékeztetett: a nyugati vakcinákról – a jóváhagyás előtt – megjelentetnek egy közleményt, amiben részletesen leírják a kísérletek menetét és eredményét.

Körülbelül akkora különbség van, mint egy duplafedeles, propelleres repülőgép és mondjuk egy lopakodó repülőgép között. Nagyon sokféle kínai vakcina van, de konkrétan ez, amelyik szóba került, lényegében olyan módszerrel készült vakcina, amit százötven évvel ezelőtt Pasteurék már kifejlesztettek. Tehát egy elölt, teljes vírust tartalmazó vakcina áll szemben azzal a high-tech-kel, ami abszolút a 21. századot képviseli, a messenger (hírvivő) RNS-alapú technológiával

– közölte Duda Ernő virológus a Szeged Televízió Szegedi Híradójának azzal kapcsolatban, mi a véleménye arról, hogy a kormány a kínai Sinopharm által gyártott oltóanyagból vásárolna milliós tételben.

A virológus arról is beszélt, hogy ha a teljes vírust juttatják a szervezetbe, akkor mindegy, hogy ezt inaktivált formában, tehát halott vírusként teszik, akkor is benne van a vakcinában a vírus összes fehérjéje és nukleinsavja. Hangsúlyozta:

ez lehetséges problémákat jelenthet, olyanokat, amik a messenger RNS-alapú vakcina esetében nem jöhetnek számításba.

Emlékeztetőül:

a beoltott, elpusztított vírus ugyanis ottmarad a szervezetben, és potenciálisan autoimmun folyamatokat képes kiváltani, azaz az elpusztított vírus később is kiválthat olyan immunválaszt, ami során a szervezet önmagát kezdi el támadni.

Duda Ernő leszögezte, hogy amíg a nyugati oltások tesztjei az első fázistól kezdve rendelkezésre állnak az Európai Gyógyszerügynökség és a magyar hatóságok számára, addig a kínai vakcinák anyagaihoz csak nemrég jutott hozzá például a magyar hatóság.

A virológus a messenger RNS-alapú oltásról is beszélt a Szeged Televíziónak. Ennek az oltásfajtának – mint a Pfizer-BioNTech és a Moderna – a hatóanyag, a messenger (hírvivő) RNS-molekula mintegy hat órán belül elbomlik a szervezetben, azaz eltűnik.

A kormányzati tájékoztató portál szombaton számolt be arról, hogy a Sinopharm vakcinájának gyártási folyamatait ellenőrizték az OGYÉI szakértői Pekingben.

Ha ezeket az adatokat nem látja az ember, akkor borzasztó nehéz megmondani, hogy milyen alapon lehet ezt jóváhagyni

– jelezte a virológus, aki szerint kaotikus a kínai vakcinák helyzete, és mint emlékeztetett, a nyugati vakcinák jóváhagyás előtt megjelentetnek egy közleményt, amelyben részletesen leírják a kísérletek menetét és eredményét. Duda Ernő hangsúlyozta:

ilyenről egyelőre nem tudunk a kínai vakcinákkal kapcsolatban, így hiányolja a kínai vakcinák kísérleteinek a harmadik, utolsó fázisáról szóló dokumentumokat.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön elmondta: a magyar kormány gyakorlatilag már megállapodott a Sinopharmmal a vakcinabeszerzésről, az első adag szállításának – amely akár egymillió is lehet – az időpontja a magyar gyógyszerészeti hatósági engedélyezés gyorsaságától függ.

Menczer: Európa Kínában áll sorban a vakcináért

Európa Kínában áll sorban a vakcináért

- hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán.

Menczer Tamás videójában rámutatott: azt, hogy Európának kell-e a kínai vakcina, jól mutatja, hogy miután csütörtökön nyilvánosságra került, a magyar kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat, néhány órán belül 14 európai ország jelentkezett a kínai gyártónál. "Mostanra valószínűleg egész Európa Kínában áll sorban, ismét" – jegyezte meg.

Az államtitkár azt mondta:

a külügyminisztériumban is "égtek a vonalak", európai politikusok kérdezték, "mi ez", és miért nem tudnak róla.

Menczer Tamás beszámolója szerint a karácsonyi napokban szervezték meg a magyar orvosok kiutazását. Ők az érkezést követően megkezdték a kéthetes karanténjukat a kínai szabályoknak megfelelően. A karantén időszaka alatt dokumentumokat elemeztek és videokonferenciákon vettek részt, majd a karantén lejártával megkezdték a helyszíni vizsgálatot. Szombaton pedig egyikük úgy nyilatkozott: mindent meg tudtak nézni Kínában, amit meg akartak nézni, és elégedettek az eredménnyel. "Majd meghozzák a döntésüket, akármi is lesz az, én nekik hiszek" – fogalmazott az államtitkár.

Forrás: Szeged.hu24.hu, MTI

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
mint Orbán és egy értelmes ember között!!! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
mint Orbán és egy értelmes ember között!!! =))
Nessy
Inkább neki hiszek, mint Orbánnak és kormányának!
Gyurka80
Dokitól megkérdezték,melyik a jó vakcina.Azt mondta amelyiket kapni lehet! Igaza volt!
Gyurka80
@Nessy: Akkor vársz még másfél évet az oltásra?
tothjani
Duda Ernő professzor pontos megnevezése hétfőtől, Duda Ernő munkanélküli. :(
Sámannus
Nem tudtok ti semmit a pozsonyi csatába már kínai vakcina védett minket. Kásler sámán ezzel is számol, meg a drága bicnic a mi portyázóik má pakolják a pénzeszsákot kifele az airbusból, úgy hogy tépni kell a döntéssel, mert oda kell érni a kártyabarlangokba is ám.
Csizmás Kond
...elmaradott ókori találmány a kerék is...de még ma is az a nélkülözhetetlen alkatrész minden járműben.
Az elhalt vírussal való védőoltás a legismertebb és az amelyiknek inkább ismert az utóhatása nem az amelyik bár modern de még csak elméletileg ismert, mert nem volt alkalom megtapasztalni...
...szerintem nem kellene lenézni valamit csak azért mert van újabb...
Pálinkás Pál
nem látom a buzeráns szlávik reagálását erre...bár most szarban vannak mert virológus prof...és viszonylag érthetően mondta el,miért fos a kínai vakcina...gondolom most orbánék agya pörög,hogy lehetne hiteltelenné tenni...
Béla333
A NER Főfürkészét nem érdekelte más a lélegeztető gépek beszerzésénél sem, csak az átláthatatlan csatornákon mozgatott közpénz.
Most sem fontos, hogy jó az a vakcina vagy sem, van-e Uniós engedélye vagy nincs, az a fontos, hogy megint korlátlan az a csekkfüzet, amivel elmehet vásárolni.
A lopás a lényeg a maffiacsapatnál!
Gazella
@Gyurka80: Miért kéne várni másfél évet a köv. oltásra??
Agybarom van a kinjain kívül sok féle vakcina amit már most adatnak be! Medicina is van..
Qqberci
@tothjani: Sajnos elképzelhető. Menczer viszont egy nyaligátor...
Nessy
@Gyurka80: Miért várnék? Viszont nem a 19 - 59 korosztályba tartozom, és miután otthon a kínaiak az időseknek nem adják ezt a vakcinát, nem vállalom a kísérleti nyúl szerepét! Meghagyom pártunk és kormányunk 60 feletti tagjainak, és hozzátartozónak.
Nessy
@Csizmás Kond: Azért gondolom, te is jobban örülsz, ha a négy kerék nem egy ökrös szekér, hanem egy legújabb BMW vagy Mercedes alatt forog!
Az "elölt vírus" már anno is sok mellékhatást okozott, a jelenlegi vakcina mellékhatásai is már 70 körül járnak!
Csizmás Kond
@Nessy: ...A keréknek az a dolga hogy forogjon ha szekérben ha autóban...és soha nem lesz legújabb bmw-m...:(
...a legújabb vakcina is okozott halált elég sokat sőt már északon vizsgálják is hogy adhatják-e tovább is ...
Nem akarok én egyik oltás mellett sem korteskedni és szerintem így is van elég értetlenkedő oltásellenes és nem kéne még hasonló marhaságokat főleg szakemberek írogassanak. A vakcinákat így is úgy is bevizsgálják forgalmazás előtt tehát ha nem jó azt biztos nem fogják engedélyezni mert annak hátulütője lesz, így ez a sok szakvéleményi aggodalmasság csak olaj a tűzre.
Nessy
@Csizmás Kond: Nem is ez a gond, hanem a tesztelt a korcsoport, és az, hogy nem adják 60 felett, mert még nem tesztelték erre a korcsoportra, nincs a tesztelési protokoll első fázisa sem!
Nessy
@Pegero: Ez nálam nem jöhet számításba! Azért ennek is vannak "mellékhatásai"! :-)))
Aki Én
@Csizmás Kond: elég hosszasan magyarázod, hogy nem értetted meg a cikket. Még egy ostoba példával is bizonygatod.
jesz
a placébóhoz szükséges ionizált vasalóvizet is felhasználták már, nem győzik sterilizálni, oszt hadd menjen a hülye nyugati világnak...
-adjatok néhány dollárt a lázítóknak, csak egy hónapig kussoljanak...addigra utolérjük magunkat, és az import vakcínát már átcsomagolva küldhetjük tovább...
-párttitkár elvtárs jelentem dől a pénz...egymásra licitálnak a vevők...
-ugye nem felejti el, a fiam amerikába menne egyetemre ösztöndíjjal?...
-köszönöm..
Yoda69
"Tehát egy elölt, teljes vírust tartalmazó vakcina áll szemben azzal a high-tech-kel, ami abszolút a 21. századot képviseli, a messenger (hírvivő) RNS-alapú technológiával"

Ez azért van, mert ezt a technológiát meg nem tudtak ellopni a kínaiak.
Gyurka80
@Nessy: Csupán azért kell várnod mert NINCS annyi, hogy te is kapjál!
Gyurka80
@Gazella: A hírek szerint nincs ELÉG (mert el@urták nem kicsit..) okostojás!
ómió
Látott már egyáltalán? Vagy csak "efftársi látatlanban" osztja a tutit?
Aki Én
@Gyurka80: neked még mindig nem gyanús, hogy mindig mások qrják el?
Lassan felháborodhatnál, hogy ennyire hülyének néznek.
Mondjuk azt értened kéne...
kokopelli
@Aki Én: Máshol írtam,hogy a "Moderna US"-nak még 600 millió-ja volt tegnap előtt,és akár a Bharat-Biotech-
nek (India) is!
Eladott Ország
Vagy nézhetünk fekete-fehér csöves televíziót, meg színes LED tv-t is, a látvány nem ugyanaz.
Eladott Ország
@Gyurka80: wifi ugyan már a nagymamám is vezeték nélküli eszközöket használt , íme egy faszén vasaló
www.bubogaleria.hu/images/stories/virtuemart/product/antik_vasalo_02.jpg
Gyurka80
@Aki Én: Ha egyszer ők q@rták el ez az igazság, a többi duma! Gyurcsányi is megmondta elq@rtuk nem kicsit, nagyon!
Gyurka80
@Eladott Ország: Mégis kivasalta a sz@ros gatyádat!
Gyurka80
@Eladott Ország: Hát még téged hogy szeretnének.
Yoda69
@Gyurka80: 9:57-re
Meg azt se oltottak be ami van. A vakcina folyamatosan erkezik. Szerintem feleslegesen rugozol ezen, bar a kormany propaganda ezt harsogja.
szaboria1
A Kínaiak be sem adják a 60 éven felülieknek már ők is 1.000000 rendeltek a Pfizerből.
verőce21
Van aki a covidtól fosik jobban, van aki az oltástól...
Aki Én
@Gyurka80: Hogy jön ide már megint Gyurcsány, te szellemi hadirokkant? Meddig lehet Gyurcsányozni a kontár kormány helyett, te ostoba véglény? 11 éve ezek vannak hatalmon, ráadásul kétharmaddal. Te tényleg ekkora balfasz vagy? Arról nem is beszélve, hogy soha ennyi pénz nem jött az eu-ból.
Nem az eu baszta el, hanem orbán ébredt későn, ráadásul az itt lévő anyagot sem tudják eloltani, pedig azt hazudta, hogy egy hétvége alatt beoltják az országot, ha kell.
A gyártók nem bírják a rendeléseket, te propagandán elhülyült kretén!!!
Nektek totál mindegy mi a valóság, csak a fideszes hazugságokat halljátok meg, persze egy szót sem értesz belőle.
Gyurka80
@Aki Én: " pedig azt hazudta, hogy egy pedig azt hazudta, hogy egy hétvége alatt beoltják az országot, ha kell. , ha kell. " Mindent félreértesz felfogásoddal bajok vannak, vagy a cseh2-t nézed.Azt mondta egy hétvége alatt beoltanak 500.000 embert ha lenne vakcina!
Gyurka80
@Yoda69: Néz már meg a híreket ". A vakcina folyamatosan érkezik" NEM."Meg azt se oltottak be ami van" 2 oltás kell ezért a felét oltják el. de a 2 oltással ma elfogy okostojás, ne írj h@lyeséget, vagy te is a cseh2-t nézed?
Aki Én
@Gyurka80: december 18.:
,,Miután az oltópontokról kérdezték, azt mondta, „az operatív törzs már hónapokkal ezelőtt megalkotta, hogy ha egy hétvége alatt kellene mindenkit beoltani, arra képesek lennének. Ma egy általános, országos, egy-két nap alatt történő, teljes átoltásnak a föltételei megvannak, az oltási tervünk rendelkezésre áll, az ehhez szükséges eszközökkel, számítógépes nyilvántartással, adatbázissal, helyszínkijelöléssel, mindennel készen vagyunk, a vakcina hiányzik. Most azért nem tudjuk ezt a rendszert megindítani, mert nincs annyi vakcina.”

Ehhez képest oltási tervet senki nem látott, oltópontokat és hozzá személyzetet most keresnek...
A rendelkezésre álló oltásokat is hetekig adták be, hiába lenne itt ma minden.
Nyilván van felelőssége az eu-nak, de ne mentegessük a hazug, dilettáns, sumákoló vajdádat se, aki megint olyanokat mondott, aminek semmi alapja, csak a fejében létezik.
Yoda69
@Gyurka80: Barom vagy ember. A 2. oltast 21 nap mulva kell beadni. Addig boven erkezik utanpotlas, felesleges a fele mennyiseget tartalekolni. De ha nem adjak be a 2.-at, mint az angolok teszik, akkor sincs tragedia, mert mar az elso utan is 87%-os vedettseget ad, szemben a kinaival, ami 50-75% max vedettseg, attol fuggoen melyik tipus. Szerintem itt csak te vagy alul tajekozott, vagy tul sok propagandat nezel.
Gyurka80
@Yoda69: Te nagy barom vagy! Egyedül az angolok variálnak a többiek félreteszik a másodikat és be is adják,mert ez az előírás.Tájékozódj mert különben h@lye maradsz!
Gyurka80
@Aki Én: A cseh2-t nézed! A felét oltják a másik felét 21 nap múlva.Tájékozódj a @Yoda69 barátoddal idióta!
Yoda69
@Gyurka80: Felfogtad amit irtam? Mert ugy latom nem. Olvas vegig meg 1x, es probald meg ertelmezni.
Gyurka80
@Yoda69: Te nem fogtad fel amit írtam.Sebaj ne fáraszd magad, még agyizomlázad lesz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.