A Szeged Televíziónak nyilatkozott Duda Ernő virológus professzor, aki úgy véli, a kínai vakcinák elmaradottak, technológiájuk messze van a Pfizer–BioNTech-félétől és a Moderna által gyártott oltásokétól - írja a szeged.hu. Szerinte kaotikus a kínai vakcinák helyzete. Emlékeztetett: a nyugati vakcinákról – a jóváhagyás előtt – megjelentetnek egy közleményt, amiben részletesen leírják a kísérletek menetét és eredményét.

Körülbelül akkora különbség van, mint egy duplafedeles, propelleres repülőgép és mondjuk egy lopakodó repülőgép között. Nagyon sokféle kínai vakcina van, de konkrétan ez, amelyik szóba került, lényegében olyan módszerrel készült vakcina, amit százötven évvel ezelőtt Pasteurék már kifejlesztettek. Tehát egy elölt, teljes vírust tartalmazó vakcina áll szemben azzal a high-tech-kel, ami abszolút a 21. századot képviseli, a messenger (hírvivő) RNS-alapú technológiával

– közölte Duda Ernő virológus a Szeged Televízió Szegedi Híradójának azzal kapcsolatban, mi a véleménye arról, hogy a kormány a kínai Sinopharm által gyártott oltóanyagból vásárolna milliós tételben.

A virológus arról is beszélt, hogy ha a teljes vírust juttatják a szervezetbe, akkor mindegy, hogy ezt inaktivált formában, tehát halott vírusként teszik, akkor is benne van a vakcinában a vírus összes fehérjéje és nukleinsavja. Hangsúlyozta:

ez lehetséges problémákat jelenthet, olyanokat, amik a messenger RNS-alapú vakcina esetében nem jöhetnek számításba.

Emlékeztetőül:

a beoltott, elpusztított vírus ugyanis ottmarad a szervezetben, és potenciálisan autoimmun folyamatokat képes kiváltani, azaz az elpusztított vírus később is kiválthat olyan immunválaszt, ami során a szervezet önmagát kezdi el támadni.

Duda Ernő leszögezte, hogy amíg a nyugati oltások tesztjei az első fázistól kezdve rendelkezésre állnak az Európai Gyógyszerügynökség és a magyar hatóságok számára, addig a kínai vakcinák anyagaihoz csak nemrég jutott hozzá például a magyar hatóság.

A virológus a messenger RNS-alapú oltásról is beszélt a Szeged Televíziónak. Ennek az oltásfajtának – mint a Pfizer-BioNTech és a Moderna – a hatóanyag, a messenger (hírvivő) RNS-molekula mintegy hat órán belül elbomlik a szervezetben, azaz eltűnik.

A kormányzati tájékoztató portál szombaton számolt be arról, hogy a Sinopharm vakcinájának gyártási folyamatait ellenőrizték az OGYÉI szakértői Pekingben.

Ha ezeket az adatokat nem látja az ember, akkor borzasztó nehéz megmondani, hogy milyen alapon lehet ezt jóváhagyni

– jelezte a virológus, aki szerint kaotikus a kínai vakcinák helyzete, és mint emlékeztetett, a nyugati vakcinák jóváhagyás előtt megjelentetnek egy közleményt, amelyben részletesen leírják a kísérletek menetét és eredményét. Duda Ernő hangsúlyozta:

ilyenről egyelőre nem tudunk a kínai vakcinákkal kapcsolatban, így hiányolja a kínai vakcinák kísérleteinek a harmadik, utolsó fázisáról szóló dokumentumokat.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön elmondta: a magyar kormány gyakorlatilag már megállapodott a Sinopharmmal a vakcinabeszerzésről, az első adag szállításának – amely akár egymillió is lehet – az időpontja a magyar gyógyszerészeti hatósági engedélyezés gyorsaságától függ.

Menczer: Európa Kínában áll sorban a vakcináért

Európa Kínában áll sorban a vakcináért

- hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán.

Menczer Tamás videójában rámutatott: azt, hogy Európának kell-e a kínai vakcina, jól mutatja, hogy miután csütörtökön nyilvánosságra került, a magyar kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat, néhány órán belül 14 európai ország jelentkezett a kínai gyártónál. "Mostanra valószínűleg egész Európa Kínában áll sorban, ismét" – jegyezte meg.

Az államtitkár azt mondta:

a külügyminisztériumban is "égtek a vonalak", európai politikusok kérdezték, "mi ez", és miért nem tudnak róla.

Menczer Tamás beszámolója szerint a karácsonyi napokban szervezték meg a magyar orvosok kiutazását. Ők az érkezést követően megkezdték a kéthetes karanténjukat a kínai szabályoknak megfelelően. A karantén időszaka alatt dokumentumokat elemeztek és videokonferenciákon vettek részt, majd a karantén lejártával megkezdték a helyszíni vizsgálatot. Szombaton pedig egyikük úgy nyilatkozott: mindent meg tudtak nézni Kínában, amit meg akartak nézni, és elégedettek az eredménnyel. "Majd meghozzák a döntésüket, akármi is lesz az, én nekik hiszek" – fogalmazott az államtitkár.

Forrás: Szeged.hu24.hu, MTI

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
mint Orbán és egy értelmes ember között!!! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gyurka80
@Yoda69: Te nagy barom vagy! Egyedül az angolok variálnak a többiek félreteszik a másodikat és be is adják,mert ez az előírás.Tájékozódj mert különben h@lye maradsz!
Gyurka80
@Aki Én: A cseh2-t nézed! A felét oltják a másik felét 21 nap múlva.Tájékozódj a @Yoda69 barátoddal idióta!
Yoda69
@Gyurka80: Felfogtad amit irtam? Mert ugy latom nem. Olvas vegig meg 1x, es probald meg ertelmezni.
Gyurka80
@Yoda69: Te nem fogtad fel amit írtam.Sebaj ne fáraszd magad, még agyizomlázad lesz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.