Az olcsó, elavult módszerrel készülő kínai vakcinák Kína külföldi térnyerését szolgálják, nekünk azonban nem szabad elkezdenünk oltani velük – nyilatkozta a Válasz Online-nak Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem orvosi karának professzor emeritusa.

A Válasz Online-nak Duda Ernő immunológus, virológus egy nagyinterjúban részletesen elmagyarázza, miért tart a kínai vakcináktól. A Szegedi Tudományegyetem orvosi karának professzor emeritusa szerint nagy gond, hogy a nyugati oltásokkal ellentétben a kínaiakról alig lehet tudni valamit.

Az Egyesült Arab Emírségekben például 86%-os hatékonyságúnak találták a Sinopharm vakcináját, de nem tudni, ez mire vonatkozik, mert négyféle hatékonyságot mérnek. A Sinovac esetében pedig „az egyik országban ezt mérték, a másikban meg azt”, a kínaiak pedig máig nem közlik a tömeges tesztelések dokumentációját, nem kérik a két legtekintélyesebb gyógyszerhatóság, az amerikai és az európai engedélyét.

Jelenleg Nyugaton háromszázféle vakcinát fejlesztenek, de egyetlen olyan sincs köztük, mint a Sinopharmé és Sinovacé, ezek a kínai oltóanyagok között is a legkorszerűtlenebbek. (…) 

A Válasz Online-nak hozzátette:

Ezek a készítmények a harmadik világ tömegei számára készülnek. Olyan technológiát használnak, amit Pasteur idejében is alkalmaztak már. Olyan mintha a Nagykörúton most vezetnénk be a lóvasutat. Azon is lehet közlekedni, persze, de nehogy már a 21. században az 1800-es évek technológiáját alkalmazzuk! Miközben az egyik legmodernebb vakcina, a Pfizer-BioNTech kifejlesztésében több magyar is részt vett!

Később hozzátette:

A magyar Karikó Katalin évtizedek óta dolgozik munkatársaival az eljáráson. A BioNTech évek óta használ ilyen vakcinát daganatos betegségek ellen. Több évi klinikai tapasztalat áll emögött. A nyugati oltások tesztjei az első fázistól kezdve rendelkezésre állnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és a magyar hatóságok számára, a kínai vakcinák anyagaihoz viszont csak nemrég jutott hozzá a magyar hatóság. A tudományos közvélemény pedig sajtóközleményekből próbál tájékozódni.

Duda Ernő emlékeztet rá, hogy a koronavírust nem az influenzához, hanem az autoimmun folyamatok beindítására képes hírhedt Zika-vírushoz lehet inkább hasonlítani.

A koronavírus nem influenza, a hátamon feláll a szőr attól, hogy inaktivált egész koronavírussal oltsunk!

A koronavírus ugyanis „lopakodó” vírus, olyan molekuláris mintázatokat hordoz, amilyenek az emberben is előfordulnak, ezért potenciálisan autoimmun folyamatokat indíthat el, előfordulhat, hogy a szervezet önmagát kezdi el támadni. A professzor nem tartja véletlennek, hogy a nyugati cégek csak azt az antigént akarják bevinni az oltással, ami feltétlenül szükséges a vírus elleni harchoz.

Ami felesleges, azt ne vigyük be, mert abból mellékhatás keletkezhet.

"Ön szerint miért vacakolnak mások mRNS-sel, tüskefehérjék más vírusokra való átültetésével, ha az egész olyan egyszerű lenne, hogy a régi technológiával milliószámra lehet gyártani az oltásokat? Minél kisebb részét tartalmazzák a vírusnak, annál kisebb a veszélye annak, hogy beindítják ezeket a folyamatokat. Az első két engedélyezett vakcinával a vírus egyetlen részét sem juttatják be a szervezetbe, a mesterségesen előállított mRNS-s négy-hat órával az oltás beadása után lebomlik, ezek a legbiztonságosabbak" – tette hozzá a riporternek a professzor.

Nem azt állítja, hogy a kínai oltástól betegek lesznek az emberek, de a technológiából fakadóan ennek nagyobb a kockázata.

Szerinte a kínaiaknak van modern védőoltásuk is, de az inaktivált vírust tartalmazó olcsó, gyorsan és tömegesen lehet előállítani, "Kína ezeket befolyásszerzésre használja".

Hatalmas kölcsönöket ad a vakcina beszerzésére és megvédi az embereket Délkelet-Ázsiában, Afrikában, Latin Amerikában. Nem Európa a célcsoport.

 Duda Ernő elmondta azt is, hogy 

Kínában hónapok óta nincs járvány, ezért ott nem tudják kipróbálni a vakcinát, mert a placebót kapók közül sem betegedne meg senki. Másrészt az oltóanyagokat nemcsak különböző életkorú, de eltérő etnikumú embereknek is be kell adni, hogy minél biztosabbak lehessenek abban: nem okoznak veszélyes mellékhatásokat. A kínai oltóanyagot ezért próbálták ki 125 országban 60 ezer emberen.

A professzor azt mondja, nem tartja jónak,

ha politikusok nyomást gyakorolnak az engedélyező hatóságokra! A vészhelyzeti engedélyezés nem annyit jelent, hogy most a piros lámpa ég, és megnyomom a zöldet.

A normál engedélyezési folyamatnál a gyártó cég vállal felelősséget az esetleges problémákért, vészhelyzeténél viszont a cég helyett az állam lép a helyükre. A britek megkockáztatták, ezért kezdtek el előbb oltani. Mi is megtehetnénk, de nem kockáztattunk.

Duda Ernő nem lenne a magyar gyógyszerhatóság emberei helyében, ha ő lenne döntési helyzetben, azt mondaná, a kínai vakcinákkal addig várni kell, amíg nem ismertek a részletes klinikai vizsgálatok részletei.

Kiemelte, 

a nyugati engedélyezési eljárás átlátható, az engedélyezett oltóanyagok pedig hatásosak és biztonságosak, ezért nyugati vakcinákat kell használni.

Forrás: Válasz Online , 24.hu

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

radios45
Azèrt megy Szîjjártó meg a fürkèszek csapata, kînába, mert igy tudnak sokat seftelni,, lenyúlni közpènzeket, adófizetők milliárdjait,,, amihw csak hozzáfèrnek, azt eltüntetik.. mind!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
ja de csak ezt tudja Szájjártató ilyen drágán, s személyes haszonnal megvenni! =))
kereső
@RonaGyuri: És valószinűleg ezzel tudja megtartani orbán , a pénzügyi haszon mellett a kinai kommunista párt pártfogását.
Justito
Kínai,Orosz oltás nem kell! Nem megbízhatók,több a hátrányuk,mint az előszök...Ismeretlen,dokumentum nélküli,engedélyezés nélköli vakcina nem kell! Adassa be orbán és a 133 bátor!
Yeromos
Az a lényeg, hogy a OGYI jól megfizetett "SZAKEMBEREI" kiválónak fogják találni. Holmi sorosista immonologus profeszor véleménye meg nem számít, (hamarosan úgy is leváltják)
lemming
Minden álmom, hogy Szibériában a mínusz 45 °C fokban egy Zsiguliban Junoszty tévét nézzek, miközben teázom egy szamovárból és egy medve balalajkázik az autó mellett a hóban - a háttérben egy orosz atomtengeralattjáró, a Seychelle-szigeteki bevetésről jött vissza éppen.
Gyurka80
@Justito: Ha nem kell, akkor egyhamar nem kapsz, mivel abból kevés jön!
Gyurka80
Azt mondja a prof. "Az Egyesült Arab Emírségekben például 86%-os hatékonyságúnak találták a Sinopharm vakcináját" utánna meg azt ez a 3. világ gyógyszere. Kissé ellentmondásba keveredett!
kereső
@Gyurka80: Be kéne fejezni, az idézett mondatot- nem csak az első felére reagálni- csúsztatva:
" Egyesült Arab Emírségekben például 86%-os hatékonyságúnak találták a Sinopharm vakcináját, de nem tudni, ez mire vonatkozik, mert négyféle hatékonyságot mérnek"
Nyírfa
A magyarok egy részét - felét - nem érdekli, hogy néhány gátlástalan kalandor az életünkkel játszik?
A szüleinkével, a gyermekeinkével, 10 millió emberével.
A kereszténység és a család értékének a pajzsa mögé bújt bűnözők, akiknek a bűnlajstroma a tudatosan elkövetett gyilkosságoktól az ország kirablásáig terjed.
Nyírfa
@kereső: 12.59

A manipulátorok, a hátulról támadók, a kétarcúak fegyvere a csúsztatás.
Gyurka80
@kereső: Én csak arra mutattam rá, hogy a prof. földrajz ismerete hiányos, mivel Egyesült Arab Emírség-et a világ leggazdagabb országát 3. világba sorolja. De ezt te nem értheted!
kereső
@Gyurka80: Teljesen igaza van a proff.-nak, mert hiába a világ leggazdagabb országa- az emberi jogok és egyéb tekintetben is a harmadik világhoz tartozik. Amely ország rabszolgaként dolgoztat embereket, azt had ne soroljuk már a demokráciákhoz. De ezt te nem értheted.
Na, de nem is ez volt a problémám gyökere, hanem azt , hogy tudatosan csúsztatsz- mert nem az egész mondatot idézted be, és igy már azt magyarázol bele amit akarsz. Sőt, azt mondanám- ha annyira finnyás lennék, hogy az egész bekezdést kéne idézni a teljességhez.De Te ezt nem értheted, mert a "hazudtunk, reggel, délben, meg este"- ezen nevelődtél. Hogy előtte mi volt, meg utána hogyan folytatódott az nem érdekli a birkát.
colibri
Hát úgy látszik orbánnak, meg szíjjártónak nem áll fel a szőr a hátán ettől a vakcinától. Majd csak koppannak, ha a zemberek megtagadják az elfogadását. Hiába lesz a repkedés, egyezkedés Kínával. Érthetetlen, hogy miért nem bírják kivárni az unió által rendezett vakcinákat?
simmering73
Ma beszéltünk a német ismerőseinkkel. Ott már olyan hírek terjednek, hogy Magyarországon kötelezővé fogják tenni a védőoltást.
kereső
@simmering73: De csak a 60+ és a krónikus betegeknek, hogy "tehermentesitsék" az eü.és a nyugdijkasszát.Hogy rogyna rájuk az ég.
Gyurka80
@kereső: Az amerikai barátaidnak semmi baja azzal a demokráciával sőt, csak a mienkével.A böszmebeszédét meg te is igazságbeszédnek látod akkor téged is a fajkasházi megvezetett.
kereső
@Gyurka80: Mondtam én ilyet?, hogy igazságbeszéd? Nem. De ne terelj!!! Az eredeti problémánl maradjunk, ha lehetne kérnem.Másról beszélsz, mint Bodóné.
kereső
@Gyurka80: És csak még egy gondolat- a gazdasági kapcsolat nem egyenlő a "barátsággal"- és miért is emlited most azt, az én "amerikai barátaim"?? Rokonaim vannak ott az óceán túlfelén, barátaim meg Magyarországon és Európában.
radios45
Azèrt megy Szîjjártó meg a fürkèszek csapata, kînába, mert igy tudnak sokat seftelni,, lenyúlni közpènzeket, adófizetők milliárdjait,,, amihw csak hozzáfèrnek, azt eltüntetik.. mind!
jesz
felálló hátszőrzettel olt az orvos? Marhajó...ja, hogy szar a vakcína?..az nem érdekes...nyugdíjasnak pont jó...
Szarjatok sünt!
kissé felnőttem
Akkor ezt kéne ám prof szijjacska pedróval is orbán vakcinologikással is tudatni aztán mert über mancs akar diktálni lassan ki mit mikor ő már kapott akkor ? tiszta bohozat de miért dumál mindenkinek a témájába bele maradna a stadionjainál mindig kiderűl a kapkodás de jo hogy van ellenzék rájuk lehet kenni egy darabig
Gyurka80
@kereső: Mondtál:"hazudtunk, reggel, délben, meg este"- ezen nevelődtél."
Pegero
Na de ilyet, nahát?!
Bezzeg a farkad már nem áll fel, csak a szőr a hátadon!
bence
@Gyurka80: ! Az ne zavarjon , hogy orbán is az ! Na most hogy is állunk a hülye jelzővel ?!
Sámannus
Azé kell a legszarabb, mert nagyot akar a csürhe kaszálni.
lemming
Az enyémen is,
Ha te megpróbálod beadni nekem azt a szart, megöllek.
Ha meg nem tetszik az ellenállásom, szénné perellek - geci!
Gyurka80
@bence: Orbán libsi? Fordulj orvoshoz!
moareka
Ronda dolog, ha valaki itt libsizik,meg hülyézik,mert tudnotok kell, Orbánnak ez tetszik, minél jobban gyűlölködünk, annál jobb neki... Most néztem az amerikai elnök beiktatását, ahol többek között azt mondta, legnagyobb célja egyesíteni az amerikai emberek sokaságát... Én egy olyan magyar embert szeretnék az ország élére, aki ugyanezt vallja...
Ami pedig Duda professzor véleményét illeti, vakon hiszek neki!!!...aki pedig ennek ellenére hazárdírozik a vakcinákkal, az népírtó.. s ahol naponta 100 körül van az elhunytak száma, amia népesség 10%-a körül mozog, ott az ország vezetésének súlyos a felelőssége, amiért felelniük kell...
ómió
Tényleg "hátborzongató" lehet - az "efftársi virológiában" meg kiváltképp - a járványos gyermekbénulás ugyanilyen alapú vakcinával történt megszüntetése is!
TollerBela
Nyilvánvalóan és teljesen igaza van a virológusnak. Azonban tt is vannak trumphoz hasonló, megrögzött hülyék, akik most nekiállnak pofázni. Minden felelősség nélkül, persze. Csak, mert a kórmány asszonta, a hiteles tisztiorvos asszony asszonta, pontosabban, asztat akarta mondani ...Ha lenne egy csöpp lelkismerete ennek a rezsimnek, amgát oltaná be elsőnek az orosz meg a sokféle kinai vakcinával, akár meg se nézze, mi van a felirat alatt, az üvegben ...mindegy, nem ?
Jozefina
Komplett halálgyárat működtet orbán???!!! Nem kéne megvárni a 2022-őt!!!??
Nyírfa
@moareka: tegnap 22.38

Csak a százalékszámítást nem értem, de ez lehet az én matematikai képességem gyengesége is. :)
Egyébként oké!
moareka
@Nyírfa: Igazad van, nem 10%, de a napi elhunytak száma végtelenül szomorú, és az sem biztos, hogy csak ennyi...
lemming
Akinek nem tollas a háta, annak feláll a szór a hátán ezektől.
Lepényleső
A többség már régen tudja; kici,olcó,jó - a kínai árunak ez a reklám való,aztán kidobandó?
(Számtalan esetben az orosz termékekről ugyanez elmondható?)
Gyurka80
@silber13: Anyádnak mondd, idióta!
Clavigo
@Gyurka80: Kussolj Gyurika.. ,,ha körülötted felnőttek beszélgetnek..
Gyurka80
@Clavigo: Anyádnak mondd, idióta!
silber13
@Gyurka80: Ha alpári vagy, ne is várj más választ
verőce21
Ha beoltatod magad, jelezd légyszi... Kellenek a kísérleti pad...ok!
gazdag dezső
VANNAK ORSZÁGOK AHOL NAPONTA AKÁR FÉL ,VAGY 1 ILLIÓ OLTÁST IS ELTUDAK VÉGEZNI !! KÁSLER NEM TUDJA MEGSZERVEZNI !!??AZ OLTÁSOK BEADÁSÁHOZ EGÉSZSGÜGYIT VÉGZETT GYAKORLOTT SZEMÉLY IS ELÉG LENNE TALÁN !!
gazdag dezső
Ajánlom Kásler doktornak is elolvasni az immunológus professzor nyilatkozatát !! Bízom benne ,hogy a professzor érti a szakmáját !!
Peller Anikó
Kásler szerint az orosz oltás egyéni érdek, kérdés kinek az egyéni érdeke.
verőce21
A vakcina az nem olyan dolog, hogy erősen megkivánod és akkor van...
surdilloFUJT
@Peller Anikó: orbán és szargyártó !!!
surdilloFUJT
@gazdag dezső: kásler magasról sz...k a magyarokra,egy dróton rángatott pinokkió!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.