A szervezetlenség miatt a kiolvasztott oltóanyagok egy része a kukában végzi – mondta az Átlátszónak egy budapesti kórházban dolgozó orvos. Hozzátette: az oltóközpontban dolgozók retorziótól tartva semmiben nem mernek eltérni a kiadott utasításoktól, még akkor sem, ha ez több adag oltóanyag kidobását jelenti. A neve elhallgatását kérő szakember további részleteket is megosztott az elmúlt hetekben tapasztalt kórházi körülményekről a lap munkatársával.

Oltási terv láthatóan nincs, aki ügyesebben informálódik az jut oltáshoz. A mi osztályunk például úgy értesült az oltások megkezdéséről, hogy meghallottuk, hogy a mellettünk lévő épületben már oltanak. Erre elkezdtünk lobbizni, hogy akkor mi is szeretnénk, hogy az osztályunk orvosait és többi dolgozóját is beoltsák, és akkor 3 napos levelezés után sikerült ezt elérnünk

– mondta az Átlátszónak a neve elhallgatását kérő szakember, aki szerint az orvosokon kívüli kórházi dolgozók jelentős része nem akarja beoltatni magát a vakcina mellékhatásairól terjedő álhírek miatt.

Az orvosokon kívüli kórházi dolgozók nagyon jelentős része – a vakcina mellékhatásaitól való félelem és az erről terjedő, sokszor egészen elképesztő álhírek miatt – nem akarta beoltatni magát.

Annak ellenére sem, hogy volt olyan kollégánk, aki belehalt a betegségbe, és van olyan, aki hosszú ideje lélegeztetőgépen van, súlyos állapotban. Az átláthatóság és a tájékoztatás hiánya is felelős azért, hogy sok ember mindenféle baromságot elhisz. Ekkor azonban az oltást nem akarókat nem jobb tájékoztatással, plusz információval próbálták meggyőzni, hanem inkább kirúgással való fenyegetéssel, szelíd erőszakkal, ami megint csak nem az ideális megoldás.

- mondta az orvos.

További probléma, hogy úgy tűnik, nincs terv arra, hogy mit kell csinálni a megnyitott vakcinákkal – tudomásom szerint ampullánként egyszerre 5-6 vakcina-egységet lehet egyszerre kibontani. Az oltóközpontban láthatóan nem tudják, hogy a nap végén a betervezett, de valamilyen okból meg nem jelent emberek oltóanyagával mit kezdjenek. Mi azt szerettük volna például, ha az osztályunkon fekvő betegeket, vagy a kórházi dolgozók családtagjait beoltathatnánk ezekkel a maradék vakcinákkal. Egyikre sem volt mód, az oltóközpontban dolgozók retorziótól tartva semmiben nem mernek eltérni a kiadott utasításoktól, még akkor sem, ha ez több adag oltóanyag kidobását jelenti

- fogalmazott a szakember. Hozzátette:

Több orvos kollégámmal együtt szerettük volna, hogy legalább a maradék oltásokból kaphassanak a családtagjaink minél előbb, mivel mi nagyobb eséllyel visszük haza a vírust, de hiába próbálkoztunk több oltóközpontban, ezt nem sikerült elérnünk, mert a jelenlegi eljárási rend szerint “egy ilyen soron kívüli oltást nem lehetne leadminisztrálni”. Pedig vannak országok, ahol sikeresen meg tudják oldani a napi maradék vakcinák felhasználását, és ezt nem lenne lehetetlen megszervezni a rendelkezésre álló kommunikációs eszközök, applikációk, online megoldások korában.

A 24.hu ezzel kapcsolatban hozzáteszi, 

a lap tud olyan esetről, amikor egy oltóközpont közelében lakó, nem az egészségügyben dolgozó férfi megkaphatta az egyik adag fel nem használt oltóanyagot, mert mint az oltóközpontban mondták neki, sokan nem jönnek el a lefoglalt időpontra.

Múlt kedden a 444 is beszámolt róla, hogy olyanok is hozzájutnak az oltáshoz, akik nem jogosultak rá, majd pénteken az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte az RTL Híradóval, hogy

aki eltér az oltási tervtől, az szabálysértést követ el, a hatóságok pedig meg fogják büntetni, aki az oltást adta, és azt is, aki megkapta.

Kedden Müller Cecília a HVG kérdésre azt mondta, felhívta az oltóhelyek figyelmét, hogy

feltétlenül használják fel a rendelkezésre álló vakcinamennyiséget, „akár egyfajta puffert képezve” az oltásra jelentkezőkből.

Forrás: Átlátszó, 24.hu

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vitriol
Ez a pazarlás a vakcinával kimondottan a szervezetlenség miatt fordulhat elő. A kormány még mindig nem áll a helyzet magaslatán. Nincs szükség arra, hogy Háry János szintű nagyotmondásokkal szédítsék az embereket: "1 hét alatt egymilliót be tudnak oltani", ez a hencegés azt bizonyítja, hogy tovább folyik a hülyítés! A külügy nem mond le a kínai vakcináról, pedig az emberek azt elutasítják, ha mégis megveszik drágábban, mint az EU-tól, akkor annak is az lesz a sorsa, mint a fölösleges lélegeztetőknek!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vitriol
Ez a pazarlás a vakcinával kimondottan a szervezetlenség miatt fordulhat elő. A kormány még mindig nem áll a helyzet magaslatán. Nincs szükség arra, hogy Háry János szintű nagyotmondásokkal szédítsék az embereket: "1 hét alatt egymilliót be tudnak oltani", ez a hencegés azt bizonyítja, hogy tovább folyik a hülyítés! A külügy nem mond le a kínai vakcináról, pedig az emberek azt elutasítják, ha mégis megveszik drágábban, mint az EU-tól, akkor annak is az lesz a sorsa, mint a fölösleges lélegeztetőknek!
Klubtag
A kormány tagjainak képességéből csak arra telik, hogy lejárató propagandát folytassanak az ellenzék álláspontja ellen...A fideszes funkcionális analfabéták még arra sem képesek, hogy egy viszonylag egyszerű petíciót értelmezzenek. Nem beszélve arról, hogy abba kéne már hagyni ezt hülye baloldalizást, melynek rosszemlékű jellemzőit (filozófiáját és gyakorlatát) inkább az orbán-kormány produkálja immáron majd 10 éve.
Igenis tessék tudomásul venni, hogy nem hajlandóak a 60 év felettiek olyan vakcinával beoltatni magukat, melyekre nincsenek klinikai eredmények - mert erre a korosztályra egyelőre a kínaiak sem próbálták ki a szert.
Helyes, ha mindenki inkább ragaszkodik az európai gyógyszerügynökség minősítéséhez, legfeljebb később kerül ránk a sor. Az 50 %-os esély - kínai vakcina esetén - nekünk kevés, ezt a lehetőséget legyenek szívesek a saját családjukban favorizálni, kedves szüléket oltakoztatni.
RonaGyuri
@vitriol: bocs de 2nap!!! Orbán ennyi idő alatt oltana be 1milliót! =))
Nyírfa
@Klubtag: " A baloldal, illetve baloldali politika jellemzője, hogy nagy hangsúlyt fektet a társadalmi egyenlőség érvényre juttatására és az általános (szociális) jogokra, szemben a társadalmi hierarchiával, illetve egyenlőtlenséggel. A baloldali politika támogatja a kisebbségek és a hátrányosabb helyzetű csoportok jogait, illetve e jogok érvényre juttatását, támogatja a szabadságjogokat, és általában támogatja a kulturális sokszínűséget,[1] gazdaságilag pedig a nagyobb állami szerepvállalást. A baloldal meghatározása történelmileg és országonként is változó. "

Forrás: Wikipédia

Orbán nem baloldali. A többivel egyet értek.
gina
Tiszta magyar stilus... mit várni ilyen szar elmebeteg vezetők mellett...meggondolatlan pazarló patkányok
Klubtag
@Nyírfa: ...jogos a pontosítás, én inkább a "torzulások" természetrajzára utaltam...ezért írtam, hogy ez a hülye - negatív kontextussal operáló - baloldalizást már ideje lenne abbahagyni...
Jozefina
Hazudni mindenek felett!! Ez orbán és a maffiája!! A vakcinákkal nem tudnak elszámolni, akkor a lelkiismeretükkel hogyan fognak. Cecilia asszonyon csodálkozom a legjobban, hogy lelkipásztor létére, miért adta el a lelkét az ördögnek!! Szervezetlenség és fejetlenség mindenütt!!??
csipetke
Hja,ha lenne oltási tervük,akkor nem fordulna elő,hogy a kukában végezze a vakcina. Azt mondják,hogy van,de még soha,sehol,senki nem látta. Miután hozzáértő szakemberek nincsenek,nincs,aki megcsinálja az oltási tervet
Nyírfa
@Klubtag: 2010-ben - először és utoljára -ezért szavaztam az LMP-re. Elolvastam a programjukat, tökéletesnek találtam: fejlett szociális kultúra , a jobb- és a baloldali politika társadalommegosztó szerepének az elutasítása, igény a közvetlen demokrácia gyakorlására , felelős, fenntartható gazdálkodás- úgy gondoltam, ők lesznek a jövő vezető ideológusai, akik irányt mutatnak. Tévedtem. Nem a program volt rossz, hanem azok a bizonyos torzulások, amelyek aláásták a szocializmus fejlődésének az esélyét is.
Klubtag
@csipetke: ...azért ez már súrolja a "népirtás" definícióját...
Nyírfa
@Jozefina: Őszintén szólva, az ő felelőtlensége, gondatlansága üt meg a legjobban. Úgy tűnik, számára a hivatala csak egy munkahely, ahol el kell töltenie egy bizonyos időt ahhoz, hogy felvehesse az elvileg elvégzett munkáért a juttatást.
Aki nem hivatástudatból vállal el egy feladatot, adott esetben az országos tisztifőorvosét - amely rendkívüli felelősséget jelent - , akinek a gerince a hatalom felé hajlik, az pontosan olyan munkát fog letenni az asztalra, mint ő.
vitriol
@RonaGyuri: Igazad van, rémlett, hogy orbán ezt mondta, de annyira lehetetlen, hogy nem akartam leírni.
jesz
kukában végzi a vakcína? Hé ellenzék! Kifelé a büféből! Tiltakozni a pazarlás miatt...esetleg ha ráérnek, akkor utcára a minisztérium, vagy bármi elé!...foganatja nem lesz, de legalább aznap picit mozogtak!
Csizmás Kond
szerintem is ki kéne lőni azokat az embereket akik feliratoknak de félreállnak a beoltás elől...
Nyírfa
@jesz: Miért csak az ellenzék? A nem ellenzéket nem érinti?
Gyurka80
"mondta az Átlátszónak a neve elhallgatását kérő szakember, aki szerint az orvosokon kívüli kórházi dolgozók jelentős része nem akarja beoltatni magát a vakcina mellékhatásairól terjedő álhírek miatt." Tehát ezt a cikket egy unatkozó újságíró találta ki, egy szava sem igaz! Hemzseg az ellentmondásoktól!
Lepényleső
"aki eltér az oltási tervtől,az szabálysértést követ el,a hatóságok pedig meg fogják büntetni,aki az oltást adta,és azt is,
aki megkapta." Tehát aki eltér a még senki által nem ismert oltási tervtől,és a kidobásra kárhoztatott oltóanyaggal
esetlegesen beolt bárki ember fiát aki ezáltal lehet,hogy nem fertőződik meg,és meg sem fertőz senkit,az és akit
beoltott büntetéssel lakolnak? Kell-e ettől keresztényibb hitvallás,annak e kitűnő illiberális képviselőitől?
Yoda69
Cecilnek ezekutan minimum le kéne mondania, vegig hazudtad hogy van oltási terv. Ezek szerint nincs, mert akkor ilyen nem fordulhatna elő.
verőce21
Szerintem, most, hogy sikerült kikiáltani Bident USA elnöknek, megszűnik a Covid-19 is...:)
Okafogyottá vált. Már nem permetezik a légteret fertőzéssel... :)

Persze a rettegtetést fenn kell még tartani, hogy a sok oltóanyagot rá lehessen sózni évente a népekre. No meg a gyógyszergyártók részvényeinek árfolyamát csúcsra járatni...
csak úgy....
@verőce21: egyre vadabb gondolatok uralják a buksid! biztosan a permetlétöl .. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.