„Tényleg előfordulhat, hogy kiöntözgetnek fel nem használt vakcinákat” – hangzott az újságírói megkeresések között az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján egy meg nem nevezett sajtóteremék kérdése, amire Müller Cecília úgy válaszolt: "Már a kérdéstől is megdöbbenek, hiszen tudjuk, hogy a vakcina mostanában aranyat ér". Az országos tisztifőorvos szerint az oltópontok dolgozói pontosan tudják, hogy fel kell használni a vakcinákat, mindenki időpontra megy, ha pedig valaki nem tud megjelenni, behívnak helyette mást, hiszen még mindig több ezer egészségügyi dolgozó vár az oltásra. „Flexibilitás van, átgondoltság és felelősségtudat” – jelentette ki a tiszti főorvos.

Továbbra is előnyt élveznek az egészségügyi dolgozók a koronavírus elleni védőoltás beadási rendjében

- mondta az országos tisztifőorvos a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte, hogy eddig 130 ezer ember kapta meg a vakcinát, közülük 120 ezren egészségügyi dolgozók.

Azonban "még mindig nem teljes itt a létszám", ezért változatlanul arra kérte az érintetteket, hogy jelentkezzenek az immunizálásra.

Fontos, hogy teljes körű védettséget élvezzen az első vonalban harcoló csoport – vélekedett.

Szerdán 36 ezer ember beoltására elegendő vakcina érkezett a Pfizertől, legközelebb egy hét múlva várható szállítmány

- közölte az országos tisztifőorvos, hozzátéve, hogy ezt a mennyiséget gyorsan beadják majd.

Az oltások számának csak a vakcinaszállítmányok szabnak határt, ezért abban reménykednek, hogy egyre több oltóanyag kap engedélyt az Európai Unióban és így minél több ember beoltható lesz.

Minden területet felkutatunk az unión belül és kívül, ezért vizsgáljuk az orosz és kínai vakcinákat is. Reméljük, hogy a közeljövőben megnyílik az alakom a tömeges oltások elkezdéséhez, mert csak ez fog elvezetni a (járványügyi) korlátozások feloldásához

- fogalmazott.

Müller Cecília örömét fejezte ki, hogy felmérések szerint egyre többen bíznak a védőoltásban és egyre többen igénylik.

Eddig 1 millió 755 ezren regisztráltak már az oltásra: 1,1 millióan interneten, 655 ezren postai úton küldték be regisztrációs igényüket. Ez mutatja azt is, hogy az emberek felismerték az oltás fontosságát, hiszen mindenki szeretné visszakapni korábbi megszokott életét – mondta.

A tisztifőorvos jelezte,

az egészségügyi dolgozók és a szociális intézményben lakók és dolgozók után szeretnék elkezdeni a 89 évesnél idősebbek oltását.

Őket elsősorban otthonukban keresi majd fel vagy a háziorvos, vagy egy oltócsoport. Hozzátette: felmérték, hogy mennyien tartoznak ehhez a korcsoporthoz, és közülük már tízezren jelezték, hogy szeretnének védőoltást. Müller Cecília kérte a családtagokat, segítsék az időseket a regisztrációban, postai levél visszaküldésében.

Arra a kérdésre, előfordulhat-e, hogy a nap végén a fel nem használt oltóanyagot "kiöntik", Müller Cecília azt válaszolta: "a vakcina manapság aranyat ér", ilyen nem fordulhat elő, az oltópontokon dolgozók jól tudják a feladatukat.

Az országos tisztifőorvos természetesen cáfolta ezeket a híreszteléseket. Az összes vakcinát el kell oltani – fűzte hozzá, hozzátéve, hogy az oltópontok ezt ügyesen megszervezik.

Azért fontos az előjegyzés, hogy kiszámítható legyen az aznapra szánt vakcinamennyiség.

Az országos tisztifőorvos közölte:

Magyarország 19,7 millió oltóanyagot kötött le különböző gyártóktól az unióban.

A lekötéstől függetlenül a szállítás és az engedélyezés folyamata akadozik, nem elégíti ki a kívánt szükségletet – tette hozzá.

Sokkal többet szeretnénk és tudnánk oltani, de meg kell elégedni azzal, ami van

- fogalmazott.

A járványügyi adatokról szólva elmondta, azok kedvezően alakulnak, a vírusmutáns közösségi terjedését még nem észlelték.

"Nyílik az olló" az aktív fertőzöttek és a gyógyultak között, vagyis egyre többen gyógyulnak meg a fertőzésből – fogalmazott. Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken: most 109 405 fertőzöttet tartanak nyilván, 233 232 ember pedig már felgyógyult a betegségből.

Koronavírussal összefüggésben 4218 embert ápolnak kórházba, közülük 294-en szorulnak lélegeztetőgépre – ismertette.

Forrás: 24.hu, MTI

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

Itthon - 2021. March 8., 23:19
Orbán Viktor elutazik a héten
Itthon - 2021. March 9., 01:41
Karácsony Gergely karanténba vonult

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
balos
Akkor ezek szerint a regisztrációt mire találták ki?Ilyen esetben ott kéne már lenni a nem megjelenő helyett a legközelebb lakó!A számítógépet erre is LEHET és KELL használni!Nemzethy faszok!
Clavigo
Vazzze,,,,Ha két feka " megrakná " ezt a muffot,,,, akkor hogy meg lenne döbbenve.. !!...
ómió
Nem volt átütő az efftársi hazugság? Ez se?
kereső
Egy ország tisztifőorvosának a sajtóból kell erről értesülnie? Ki csinálta az oltási tervet az egyes egészségügyi intézményekre lebontva, - osztályra, névra napra, órára? A jóIsten? Vagy ilyen nem is készült??? - hogy az esetlegesen elmaradók helyett be lehessen hivni a következő oltatandót?? Káosz!!- és pazarlás, miközben sirnak hogy nincs elég vakcina.És hazardiroznak kétes eredetűekkel.
TollerBela
No, az jó, hamegdöbben a tények hallatán. De mit tesz utána ? Tovább hitetlenkedik, vagy elmegy és megnézi ?
Lepényleső
...és ahogy az aranyat óvják,pont annyira az életünket is,magánosítással rabolják?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok