A szakember szerint a kínai cég inaktivált vírust alkalmazó, húsz év múlva leáldozó technikájánál az RNS-alapú (Pfizer, Moderna) és a vektoros ( Szputnyik) vakcinák is jobbak, ennek ellenére a Sinopharm terméke is alkalmas lehet a célra.

Hosszú interjút adott az Indexnek Kemenesi Gábor, a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium adjunktusa, aki többek között a magyar kormány által bevetni kívánt, sokat vitatott Sinopharm-vakcináról is elmondta a véleményét.Kemenesi Gábor virológus szerint jó eséllyel a jövő vakcináit harmadik generációs technikával fogják előállítani. Az inaktivált vírustechnológiával készült kínai Sinopharm-vakcináról kérdezve elmondta, hogy ez egy első generációs vakcina, ami bár lehet jó hatásfokú, szerinte 20 év múlva ennek a technikának leáldoznak.

Az interjúban elmondta, több ezerféle koronavírust ismerünk jelenleg, a legtöbbféle koronavírust a denevérek őrzik, akikből szintén van 1300-féle. A csoportokon belül lefelé haladva eljutunk a SARS-szerű béta-koronavírusokig, itt bukkant fel a legújabb tag, a SARS-CoV-2-es – mondja Kemenesi, aminek kapcsán még hozzátette, hogy a koronavírus-csoporton belül ez egy új faj, ezért nem ismeri az emberi immunrendszer.

Kitért arra, hogy a koronavírus elleni vakcinák, gyógyszerek elmúlt néhány hónapos, rapid fejlesztése mögött 10-20 évnyi kutatási időszak áll. A 2002-es SARS-járvány után például már azt vizsgálták állatokon a virológiai laborokban, hogy a koronavírus melyik fehérjéjét érdemes bevinni a szervezetbe, amelyik képes megfelelő immunválaszt kiváltani. Ezek a kísérletek éveket spóroltak meg nekünk. A másik fontos elem, hogy hatalmas összegek mentek a fejlesztésekre.

Az m-RNS alapú technológiák kapcsán kiemelte (erre alapszik a Pfizer és a Moderna vakcinája), hogy a harmadik generációs, m-RNS-technológia rábízza a szervezetre, hogy a vírusból vett, és testünkbe juttatott m-RNS-kódból előállítsa a fehérjét, amivel az immunrendszer védekezik – így kiindulásnak elég ismerni a genetikai kódját. Ezzel hatalmas időt spórolunk meg a védekezésben, így jó eséllyel a jövő vakcináit ilyen harmadik generációs technikával fogják előállítani – mondta.

A vektorvakcinák elmondása szerint másképp működnek: találunk egy ártalmatlan, vagyis szaporodásra, károkozásra képtelen „vivő” vírust, amivel bevisszük a szervezetbe a célvírus vírusgénjét. Ebből a szervezet, csakúgy mint az mRNS vakcinánál, legyártja az immunrendszer számára fontos vírusfehérjét, és megtanuljuk felismerni az ellenséget, kialakul az immunmemória. Később, amikor „élesben” támadja a szervezetet a koronavírus, az immunmemória aktiválódik, s jön az immunválasz. Ami a lipid zsírcsepp az m-RNS vakcinában, az az ártalmatlan „vivő” vírus a vektoros vakcinában.

Hozzátette, hogy nem problémásabb a vektorvakcina, de kétségtelenül van egy pluszlépés: a módosított, vagyis a célvírus génjét tartalmazó vektort le kell gyártani nagy mennyiségben. Szerinte azonban a vektoros technika így is jobb, mint az inaktivált vagy a fehérjealegység-vakcinák.

Az inaktivált vírustechnológiával készült kínai Sinopharm-vakcináról kérdezve elmondta, hogy ez egy első generációs vakcina, ami nem azt jelenti, hogy kukába való.

Ez egy első generációs vakcina, ami nem azt jelenti, hogy kukába való. Ha egy országnak van ehhez gyártósora, logikus, hogy ennek a fejlesztését viszi végig. Jó eséllyel Kínában hatalmas gyártási kapacitás van. Az inaktivált szerek, így a Sinopharm esetében jóval több tisztítási eljárási lépésre van szükség, ami összetettebb, hosszabb gyártást jelent. Emellett alapkövetelmény, hogy lehessen szaporítani a kórokozót, ám nem minden vírust lehet szaporítani. Ilyen a hepatitis B is, ezért volt hosszabb idő, amíg lett rá vakcina. Mindezek miatt szerintem 20 év múlva ennek a technikának leáldoznak. Ám a hatásfoka ennek a koronavírus-vakcinának is jó, és a gyártási technológiákat sem érdemes a vakcina minőségével összevetni.

A tudományos felháborodást az váltotta ki korábban az orosz és a kínai vakcina kapcsán, hogy úgy kezdtek el oltani velük embereket, hogy a humán klinikai vizsgálatok harmadik fázisának adatait nem publikálták. Elvileg lementek ezek a vizsgálatok, de a kutatók nem tudták elolvasni őket.

Jó eséllyel a Sinopharm egy jó vakcina. Az egyes és kettes fázis klinikai vizsgálati anyagból – itt kisebb csoportokat tesztelnek – látszik, hogy jó profilú, jó reakciógenitású szer.

A hármas fázis, vagyis több tízezer ember teszteredményei viszont egyelőre nem olvashatóak, ami szokatlan, és ez a Szputnyik vakcinára is igaz” – mondta Kemenesi Gábor, aki ezzel együtt nem gondolja, hogy bármelyik kormány képes lenne kétes eredetű szert beadni a lakosságnak.

Elmondta,

Úgy gondolom, hogy miképp a tudomány is a járvány közepette jött rá, hogy fontos a vírust övező közérthető, tiszta kommunikáció, a politikusaink is csak bizonyos idő elteltével ébredtek rá erre, és ha kapkodva is, de elkezdték. Szerintem menthető a helyzet, csak sokkal korábban kellett volna elkezdeni ezt a kommunikációt. Nagyon sokat kell beszélgetnünk a vírusról és a vakcinákról, mert az információs társadalom jelentette nyilvánosság óriási teret ad a butaságnak, amit az emberek könnyen fel is szippantanak. Ezért kell önteni az emberek fejébe a tudományt.

A választ arra, hogy melyik vakcina mennyi ideig ad védettséget, a klinikai vizsgálatok 4-es fázisa fogja megadni, ez a megfigyelés szakasza, minden vakcinánál a vizsgálatok része.

"Az emberek jelentős részénél hosszú távon visszamaradó tüneteket is okozhat a Covid"

Valószínűleg genetikai okai is lehetnek, de bizonyos embercsoportoknál fellép a hosszú távú tünetegyüttes. A kórokozó nemcsak bejut a légutakon, és tüdőgyulladást okoz, de több szervrendszert is érinthet, érrendszeri problémákat, szívizomgyulladást okozhat. Ebből is látszik, hogy a természetes immunitásunk kevés a koronavírussal szemben

- mondta a virológus.

A hosszú Covid (hosszú távon visszamaradó tünetek) szerinte ahhoz vezethet, hogy az egészségügyi ellátórendszer akut terhelése krónikus terheléssé alakul át. Nem lehet kizárni ennek nyomán, hogy létre kell majd hozni külön osztályokat az egészségügyi rendszerben, ahol fogadni lehet a „hosszú covidos” betegeket. Ezeknek a betegeknek az életvitele és a fizikai teljesítőképessége is romlik, ami már a gazdaságra is kihatással bír.

A háziállatainkra is vigyázni kell

Több vizsgálat is kimutatta, hogy állattartók megfertőzték háziállataikat, akik képesek voltak hordozni a SARS-CoV-2-es koronavírust. Az állatok ugyanakkor továbbra sem tudják továbbadni a vírust az embernek.

Az általános háziállatokat – kutya, macska – vizsgáló kutatások azt mutatják, hogy az egyedek nem tudták visszafertőzni az embert. Szóval tőlük nem kell rettegnünk otthon.

- emelte ki Kemenesi, aki a nemzetközi állatorvosi szövetség üzenetét közvetítve hozzátette: 

Ha koronavírusosak vagyunk, úgy vigyázzunk a háziállatunkra, mintha családtag volna.

"Ne adjuk át nekik a vírust, használjunk védőfelszerelést, ha érintkezünk velük! A megfertőződött háziállatok nem pusztultak el, de hordozták a kórokozót, hatással volt rájuk. A görényfélék, így a nyest vagy a nyérc, fogékonyabbak a vírusra, és Hollandiában a fent taglalt genomikai elemzéssel kimutatták, hogy a fertőzött állat visszaadta az embernek a vírust, ám fontos, hogy nagyüzemi állattartó telepről beszélünk. Nem értem, hogy miért működtek egészen mostanáig ezek a prémipart kiszolgáló nyérctelepek Nyugat-Európában, ám az biztosnak tűnik, hogy a vírus helyben bedönti ezt az iparágat. Ami a legnagyobb eséllyel átkerül majd Délkelet-Ázsiába, ahol a legrosszabb helyen lesz, a koronavírus-fertőzés is innen indult ki."

Forrás: Index, 24.hu, Portfolio

Címlapkép: Sóki Tamás / MTI

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
na ja...kemenesi a denevérkutató...orbán szócsöve...
" Kutatási területe

Fertőző betegségek (vírusok, paraziták, baktériumok) kutatása a OneHealth koncepció jegyében, a vadállatok körében, kiemelt figyelemmel olyan kórokozókra amelyek ismert vagy potenciális zoonózisok. [11] "
és akkor ez osztja az észt humánjárvány ügyben...a tojáshéj még a valagán...semmit nem ért el nemzetközileg..orbánék díjazgatták!
kokopelli
Érdekes a megállapítás,hogy "...ennek ellenére a Sinopharm terméke is alkalmas lehet."..ha másra nem,
akkor lábáztatáshoz a vízbe? (;-()
durbincs
@Pálinkás Pál: @kokopelli: @Pálinkás Pál: Palika azt úsgyi - ez a nevű @Szeparepa2: már nagyon a végét járja - még lekaparja falról azt a listáját ?
lemming
A hamis biztonságérzet a legnagyobb ellenség!

Beoltanak és szabad vagy?
Nem.
A nagyobb tudás nagyobb felelősség.

Ne gondold tovább, csak magadat szívatnád!
lemming
Mondta a virológus.

A kurva anyád te fidszcsicska virológus.

Nekem ne adod be azt a kínai szart, mert megöllek!
Ha megpróbálod, levadászlak téged és az egész kibaszott családod.
Képes vagy mindenkit megölni a kínaiak miatt?
Képzeld, ha úgy alakul én képes vagyok mindenkit megölni a kínaiak miatt!
lemming
Milyen érzés a kínaiak miatt meghalni?

Mesélj a halálról, te kis buzi kigyúrt geci fradista!
Nem azért öl meg isten téged, mert faradista vagy, hanem azért, mert egy istentelen geci vagy!

Imádom ezeket a szókimondó végtelenített érzésű számokat: www.youtube.com/watch?v=JRjwF8OWNck
lemming
Csak azért szopatlak, mert nem érted a lényeget - értsd: TÖK HÜLYE VAGY !!!

Semmit nem tudsz a Bibliából, ezért semmi énképed, jövőképed sincs - és vagy képes meghamisítani a múltat..
Élsz a halálodig hülyén?

Ez vagy te, az a mindened - élsz a halálodig hülyén
Gazella
@lemming: ő azt is mondta, hogy ennek ellenére nem gondolja, hogy bármelyik kormány ezzel a vakcinával oltatná be a népét.. erre az a válaszom, hogy a magyar lesz az első amelyik beszóratja a kinyai vakcinát.
lemming
Sokan azt várják tőlem, hogy elnézést kérjek.
Nem fogok!
Nincs miért!
Egy geci vagy - ezért nem nekem kell elnézést kérnem!
lemming
@Gazella: Én meg azt mondom ennek ellenére, hogy mind meghaltok!

(utálom magam, hogy ezt kellett mondanom, de ez van)
lemming
Én már megkaptam az útmutatót a túlélési csomagra vonatkozóan.
Van benne pipere, rugós kés, és WC papír.

Meneküljünk !!!
lemming
De ez tényleg komoly!
Ki van adva az ukáz - a menekülési csomagot illetően.

A világnak vége!
lemming
Mindig egy állat voltam, de sosem bírtam, amikor egy állatnak tartottak.

Mindent és mindenkit elpusztítottam magam körül,amikor a buta parasztok egy állatnak tartottak engem.

Ehhez nem volt jogotok anno és most sincs!

(Stephen King a barátom volt mindig - gyerekorom óta)
lemming
(te faszszopó, én nem akarok megmondani neked semmit, csak érzést keltek benned - vágod, geci?
Érezz...
Érezd a különbséget...)
lemming
Soha nem fogom beoltatni magam.
És amikor a beoltottak támadnak emiatt, én zombiknak nyilvánítom őket - és onnantól kezdve beindul a pusztítás...

T-vírus?

Nektek annyi!

www.youtube.com/watch?v=9L7mZH2u3Qc

Ha csak rámézel, levágom a fejed.
lemming
idegileg nem bírom a beoltottakat!
division
@lemming: Téged otthon bírnak idegileg, vagy nincs is kivel beszélned, azért írsz ennyit? Legott, Fahrenheit, stb. kolléga:-)
Mire jó ez a sok névváltoztatás, amikor úgysincs kitiltás? A stílusod elárul.
lemming
28 nappal később sem bírom a beoltottakat!

www.youtube.com/watch?v=DbwlGv9SWfY

Beoltottak és hamis biztonságérzetet keltesz bennem?
De megfertőzöl engem és az egész családomat,
Megöllek !!!
Fertőző vagy.
Veszélyes vagy - magadra és másokra nézve tudatlan parasztként.
Meg kell ölnöm téged, hogy én életbe maradjak - ölnöm kell azért, hogy én életbe maradjak.

Úristen, hogy mennyire paraszt az ember-fia, hogy mennyire megérett a kiirtásra!...
division
@Pálinkás Pál: Azért nálad meg az itt írogatók 99% - ánál jobban ért a virológiához Kemenesi.
lemming
Isten nevében Jézus öl meg, írt ki titeket, az sokkal jobb.
lemming
@division: Te faszszopó halálraítélt, azért jó a névváltoztatás, amikor úgysincs kitiltás, amikor a stílusom elárul - mert istentelen vagy :(
TE - aki semmiből nem tanul.
TE - te vagy bajban!

Kérdezz istenről és én válaszolok neked, de te még a jó kérdést sem tudod feltenni.
Kérdezz!
Tedd fel a jó kérdést!!
Utána talán beszélünk.
lemming
Miért hiszi a sok köcsög fideszes, hogy amikor meghátrálok, akkor visszavonulok?
Magamra húzlak és visszatámadok, mert veled ellentétben én tudom, hogy miről beszélek!

Nem én öllek meg, hanem Jézus öl meg téged - ezt ízlelgesd magadban, te sátánista paraszt!
Azt hitted mindent tudsz Jézusról?
Semmit nem tudsz róla!
Jézus öl meg téged és írtja ki az egész családod - ez meg van darabra álkresztény?
lemming
Milyen gáz már az őrület határán...
De néha csak az őrület határán lehet kimondani a frankót!

www.youtube.com/watch?v=DbwlGv9SWfY
lemming
Ha kényszerrel megpróbálsz beoltani, megöllek - téged és az egész családod!
Nem hiszed?
Járj utána!
lemming
Képes vagyok kiirtani egész népcsoportokat a földről - ha úgy alakul?
Igen.
lemming
Te faszszopó kisebbségi, eddig is mindened megvolt - CSAK TÖBB PÉNZT AKARSZ!
Ezért bukott el a kezdeményezés, mert csak plusz pénzt akarsz, te faszszopó paraszt - és ezt a törvényhozók tisztán látták!

egy székely sosem volt magyar és sosem lesz
gina
Lefizetett szemét. kiváncsi vagyok ki is oltatja be magát ezzel a szeméttel. ha ezek a nagy okosok. Ceciliával az élen a nyugatit oltatják be, szemét banda..az egész fideszt OV val az élen kell ezzel beoltani -- hátha tepsiben végzik, de amennyire féltik a szaros életüket nekik nem kell csak a nyugati
Pálinkás Pál
@division: aha...biztos poénból van állatorvosi egyetem...mert teljesen mindegy,..igaz?..1..csak egy tanulmányt linkelj tőle, ami valamiféle tudományos érdeklődést váltott ki bárhol? kemenesi jakab csicskája..jakab meg orbáné..,nem sejted miért mond marhaságokat?
és engedtessék meg hogy jobban higgyek neki Prof. dr. Duda Ernő virológus, immunológus..mint egy bőregér kutatónak!
Gazella
@lemming: 3 hét múlva megírom a halálomat rendben?!
division
@lemming: Akar a fene beszélni egy őrülttel.
Lepényleső
Épp úgy alkalmas lehet a célra mint az ötös lottó főnyereményének eléréséhez az az öt szám amit bejelöl az ember
hetenként a lottó feladását megelőzően? Most mindenki megnyugodhatott a kínai (és az orosz) vakcina hatásosságát
illetően? Tulajdonképpen akiket ezekkel oltanak be azokat kaszinóba viszik ingyen,de máson nem lehet játszani csak
az orosz ruletten? Az életekkel ennyire nyilvánvalóan játszanak,amíg a hatalmasak egyre csak labdáznak?
Rockxy
"alkalmas lehet a célra"
és hogy alkamas-é, azt embereken tesztelik
vitriol
Virológusok szerint ez a kínai gyártmány már most is elavult, és a kínaiak a harmadik világ számára gyártják olcsón eladásra. Jellemző, hogy szíj-ártó ezt venné meg az idős magyarok számára.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok