Szerződést írt alá a magyar kormány Oroszországgal nagy mennyiségű Szputnyik V vakcina beszerzéséről – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán.

Magyarország három ütemben nagy mennyiségű Szputnyik V vakcinát vásárol Oroszországtól

– mondta pénteken Szijjártó Péter. Az erről szóló megállapodást az éjszaka aláírták, a részleteiről és a pontos mennyiségről a nap folyamán adnak tájékoztatást – közölte pénteki moszkvai útján Szijjártó Péter.

A nemzeti gyógyszerészeti hatóság megvizsgálta az orosz oltóanyag előállítási helyszínét és a gyógyszerészeti hatóságunk vészhelyzeti használati engedélyt adott a Szputnyik V-vakcinának – mondta Szijjártó Péter Facebook-oldalán közzétett videójában.

Magyarországon sajnos naponta több mint 100 ember hal meg a járvány miatt és a magyar gazdaság naponta több tízmilliárd forintnyi veszteséget könyvel el a lezárások miatt, ezért Magyarország nemzeti érdeke az oltatás – mondta el a külügyminiszter.

Az oltóanyagok lassú érkezése miatt más forrásból kellett vásárolnunk vakcinát

- tette hozzá.

A politikus Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter társaságában beszélt erről. Mihail Murasko emlékeztetett, hogy

a magyar szakemberek a héten a gyártás helyszínén és decemberben Magyarországon is megvizsgálták a Szputnyik V vakcinát, a moszkvai vezetés pedig az Egészségügyi Világszervezettel is az engedélyeztetés érdekében.

Az oroszokkal való tárgyalás két és fél hónapig tartott.

Az Index emlékeztet, a Szputnyik V egyelőre a harmadik kísérleti fázisban tart, Oroszországban már tömegesen oltanak be embereket vele. Magyarország az EU tagországai közül elsőként hagyta jóvá a használatát.

Forrás: Index, Portfolio

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
még ne tessenek sorbaállni az oltópontokon, mert ez a fránya vakcína igencsak lassan ér ide...bárhonnan is..

Az árára rákérdeztek, de egyikét sem merték elárulni...

Istenem! Mekkorát kaszálnak ezen is...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
jól ki lett ez találva...,mivel ezzel senki nem fog oltatni,majd orbán erre hivatkozva fogja fenntartani a különleges jogrendet...és elhúzza választásokig,hacsak a balfasz ellenzék nem viszi utcára az embereket...
Qqberci
Tehát - ha jól értem - van 15 millió adag EU-s leszerződött oltóanyag aminek a tömeges szállítását heteken belül megkezdik és amiért nem kell fizetni, de nekünk mégis a fizetős orosz anyag kell, ami nem biztos, hogy hamarabb itt lesz, mert ott is gyártási kapacitás-problémák vannak. Igaz viszont, hogy itt a fürkészeknek és portyázóknak is leesik valami...
sgl
sZAROK A POLITIKÁRA, ENGEM AKÁR HOLNAP, SŐT MA is olthatnának a Szputnyikkal!
kereső
Szóval-és egyszóval!!! A vakcina a harmadik kisérleti fázisnál tart. Ezért nincs dokumentációja a harmadik fázisnak, azaz az egésznek. Erre adott "vészhelyzeti" engedélyt az OGYÉI! Mi alapján? Milliós nagyságrendben kisérleti nyulak lesznek a magyar emberek- mindenki, öreg, beteg, egészséges-és allergiás. Mindenki, mert ő fényessége már megint a "megmentő" szerepében akar tetszelegni? Érdekes, hogy az 50-60 millió állampolgárságú Eu-s tagországok nem türelmetlenkednek , hogy meglegyen tavaszra az átoltottság- vezt csakis és kizárólag a 8 millió felnőtt lakossal rendelkező "Magyarország" teszi meg. Ezek után mobndja még valaki, hogy az OGYÉI szakmai döntést hozott, és nem politikait. És ezzel az utolsó szakmai tisztességüket is eljátszották- amelynek ember életek esnek áldozatul., mert orbánnak semmi nem drága, csak "dicsőségben" sütkérezhessen.Nem mellesleg toporzék (akit a családja segit nehéz anyagi helyzetében) renbe hozhatja a pénzügyeit. Dögkeselyűk, halálkufárok az OGYÉI "szakembereivel" együtt.
kereső
@Pálinkás Pál: Orbán már ma bejellentette, hogy élve a felhatalmazással február 8-tól két hétre már meghosszabitja a különleges jogrendet (ezen idő alatt nyélbe ütik a kinai vakcinát is), és majd csak ez után fordulnak a parlamenthez hosszabbitásért.
kereső
Mi lesz a 16 millió Pfizer/Moderna vakcina sorsa, ha a mmagyar lakosságot beoltják az orosszal???
Pálinkás Pál
@kereső: orbán a választásokig ki fogja húzni ,ha hagyja az impotens ellenzék...már ha egyáltalán lesznek választások...
kereső
@Pálinkás Pál: Szerintem a 2022-es választás felejtős. Orbán addig hosszabbit, amig úri kedve tartja- lásd a "terrorizmus elleni válsághelyzetet"- az is hosszabbodik fél évenete, holott a törvényben meghatározott feltételek már vagy négy éve nem állnak fenn.
sgl
@sgl: lustáknak:

Hogyan működik?
A Szputnyik V egy harmadik generációs vakcina, tehát ugyanazt a vonalat képviseli, mint a Pfizer vagy a Moderna készítménye. Ám a két amerikai vakcinától eltérően ez nem m-RNS-alapú, hanem úgynevezett vektorvakcina

Ki gyártja?
Az oltóanyagot a Gamaleja Intézet fejlesztette ki, és az orosz állami alap megbízásából az R-Pharm vállalat gyártja, amely Oroszország első számú gyógyszergyártója.
Tulajdonosa, a milliárdos Alexej Repik 2001-ben alakította meg a céget, amelyben 2017-ben kisebbségi részesedést szerzett a japán Mitsui csoport.

Hányszor kell beadni?
A Szputnyik V-t a Pfizer vagy a Moderna készítményéhez hasonlóan két adagban kell bevinni. Az első adag befecskendezését követően 21 nappal következik a második oltás, a két oltással két különböző adenovírust visznek be a szervezetbe.

Mennyire hatékony?
A fázis 3-as vizsgálatok eredményei szerint az oltás után 28 nappal 91,4 százalékos hatékonyságot mutatott a vakcina, míg 42 nappal az első oltás után 95 százalékosat.

Kik kapják meg?
A Pfizer és a Moderna készítményeit az oltási terv szerint adják az embereknek, és a Szputnyikot is ugyanígy alkalmazzák. Vagyis első körben az egészségügyi dolgozók kapnak oltást az oltópontokon, majd a szociális intézményben dolgozók és az ott lakók következnek. Őket követik a Covid–19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 év felettiek, a rendvédelmi szerv dolgozói (akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal), majd a 18–59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek.
Végül a kritikus infrastruktúrában dolgozók és az összes 18–59 éves, akik nem tartoznak bele a fenti kockázati csoportokba.
kereső
@sgl: Ez mind szép, és dicsérendő- de milyen eredményei vannak oroszországban az oltásnak? Mikor lehet erről is olvasni az "index szájbarágó" oldalán? Mert amig nincsennek hivatalos/HITELES!!! és megerősitett adatok- az eu részéről is, mindez csak kufárkodás az e,berek életével, és egy csomó közpnz magánzsebekbe vándorlásával. Lásd a lélegeztő gépek beszerzését. Komolyan nem értelek: hogyan dőlhetsz be ennek???
Pálinkás Pál
@kereső: azért ha az unióban maradunk addig, akkor nem tudja megtenni...ezért akar kiugrani... az ellenzék meg petíciót ír.., röhejes...már rég utcán kéne rendezni ezt a dolgot, és elzavarni őt a francba...bármelyik buzeránbs ellenzéki mondjon egy példát, amikor diktátort demokratikusan sikerült megbuktatni!!!
Peller Anikó
@kereső: "A nemzeti gyógyszerészeti hatóság megvizsgálta az orosz oltóanyag előállítási helyszínét és a gyógyszerészeti hatóságunk vészhelyzeti használati engedélyt adott a Szputnyik V-vakcinának"

Érted, megvizsgálták a helyszínt. Az eszem megáll, és ezzel támasztják alá egy vakcina használhatóságát, hogy megnézték hol állítják elő, ha egyáltalán ez igaz, mert az oroszoknál vannak kirakatok amit meg lehet nézni (kínai dettó).

De egy vakcinánál nem, egyáltalán nem ez a kérdés, hanem
1. hatékony-e az előállított vakcina és mennyire
2. mellékhatások mennyisége és súlyossága prompt és hosszabb távon
3. ugyanez vonatkoztatva kifejezetten az idős, 60 és 80 feletti korosztályra, mivel pont nekik szánják a nagytömegben vásárolt oltóanyagot.
Pálinkás Pál
@sgl: no most szépen idemásoltad a Szputnyikot vizsgáló orosz intézmény véleményét...ami számomra nagyjából annyira hiteles ,mint a magyar engedélyezési procedúra..és természetesen csúsztatsz, a szputnyik is elölt vírust juttat a szervezetbe,mint a kínai... és reflektálva a Pfzer vakcinára... ha a politikusok nem gabalyodtak volna bele ebbe a covid kamu cunamiba, akkor gondolhatod az is mikorra lett volna engedélyezve??? csak valami kellett,ha már feltüzelték a hülyéket, az új rabszolgagenerációt!!! tudod ebben az a szörnyű, mindenki olvashatja az adatokat, nyilvánosak...senki olyan nem halt meg ,akinek ne jött volna el az ideje...a világon egy centivel nem csökkent az elhalálozók átlag életkora...nem nőtt éves szinten a száma...ami a föld népesség növekedése miatt fajlagosan még csökkent is...hát röviden ennyi...a tavalyi "súlyos pandémia" áldozatainak száma nagyjából annyi,mint akik az utakon meghaltak balesetben...és ott nem csak a beteg öregek hullottak...miért nem tiltjátok be a közlekedést???
Peller Anikó
@sgl: "Mennyire hatékony?
A fázis 3-as vizsgálatok eredményei szerint az oltás után 28 nappal 91,4 százalékos hatékonyságot mutatott a vakcina, míg 42 nappal az első oltás után 95 százalékosat."

Ez mennyire igaz?
Senki nem tudja. Az oroszok ezt mondják. És tudvalévően ők sem hazudósak, minta hogy misem.

Mellékhatások, súlyosság, elhalálozási adatok?
Na erről semmi se. Pedig pont ez nagyonis érdekes. Lenne.
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: Mert a közlekedés nem fertőz te marha.
sgl
@Pálinkás Pál: ba+! ha idézek valamit akkor én csúsztatok?
...
Már mondtam: vakcina ügyben veled nem kommunikálok, mert nem vagy mérvadó.
Sok mással együtt.
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: már megbeszéltük...leszarom...nagyjából ugyanannyi ember halt bele...de ha akarod idelinkelek neked olyan fertőző betegséget,amibe többen haltak meg,még sem hisztiztek érte... nem érdekeltek, az emberiség megérett a pusztulásra ,vagy a szolgaságra, ha ekkora marhák vagytok!!!
Pálinkás Pál
@sgl: mert te az vagy mi???, minek linkeled ide ,ha te is tudod hogy baromság???
jesz
még ne tessenek sorbaállni az oltópontokon, mert ez a fránya vakcína igencsak lassan ér ide...bárhonnan is..

Az árára rákérdeztek, de egyikét sem merték elárulni...

Istenem! Mekkorát kaszálnak ezen is...
sokanvagyunk
@sgl: (9:59) ...és az is lényeges: egyszerű hűtőben tárolható.
Yoda69
Nem tudom ki akar a ruszkik kiserleti patkanya lenni, de en biztos nem.
kereső
@sgl: Kampányolsz? Azért elmondhatnád a különbségeket is az mRNS és az általad "vektor" vakcinának mondott szputynik/ oxford között. A Pfizer/Moderna - mRNS vakcinák oltáskor ne jutnak a sejtmagba, a szputnyik/oxford amelyek DNS alapúak bejutnak a sejtmagba és ezáltal megnövelik az autoimmun reakciós válaszokat, tehát a kockázata sokkal magasabb , mint a másik kettőé ( nem én vagyok ilyen okos- csak elmagyaráztattam egy igen közeli hozzátartozómmal, aki molekuláris biológus pHd-val, és fejlődés genetikával foglakozik).
kereső
Toporzék te egyszerűen halálkufár vagy, és hazaáruló.
sokanvagyunk
@kereső: Tiszteletben tartva más véleményét is megjegyezném, életem során kaptam már jó néhány védőoltást, se sajna akkoriban - közvetlenül a háború után - valahogy nem sikerült az interneten megvitatni azok származását és hatékonyságát.
Clavigo
@ómió: Mindjárt odaér hozzád a délelőtti vizit,,te kretén.. Szedd össze magad..
kereső
@sokanvagyunk: kaptál. Kipróbált, jól bejáratott vakcinákat. én is. De ez azért egy teljesen más helyzet. Bár akkor amikor a BCG oltást bevezették Magyarországon ( tuberkulózis ellen- ami népbetegségnek számitott), gondolom, hogy a laikus jó nép ugyanigy polémiázott rajta- sokkal kevesebb információval, mint mi. Ne érts félre, abszolút nem vagyok oltás ellenes, csak azt nem szeretem, amikor hülyének néznek.A háború után nem volt internet, néprádió is csak néhány családnál.
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: "a szputnyik is elölt vírust juttat a szervezetbe, mint a kínai."

Ez nem igaz pali. Pontosabban ez sem igaz pali, mint ahogy a többi hülyeséged sem.

A szputnyik a vírus RNS-ről visszaírt (mesterségesen visszaírt) DNS darabot csomagol adenovírus burokba. A vírus RNS azon részét fejtik vissza amely a tüskefehérje részt kódolja. Nem az egész vírust és nem az elölt vírust. Biotechnológiai eszközökkel, reverz traszkriptáz nevű enzim segítségével írják át a vírus RNS részletet cDNS (komplement DNS) formába és ezt csomagolják adenovírusba.

Nem ártana némi tájékozottság mielőtt mindenféle baromségot hordasz össze.
kissé felnőttem
@sokanvagyunk: akkor városi viszonylatban telefon is csak itt ott létezett érdekesség a szabin cseppekről itt irtak a múlt hetekben nem éppen pozítívakat. Na meg a megszállás és a viccek a lázmérőről ja azt nem lehet lerázni.Ugyanakkor a tüdőgyógyászat már svájci gyógyszereket alkalmazott itthon.
kissé felnőttem
@jesz: Nem is lesz szigorú számadásra kötelezett
sokanvagyunk
@kissé felnőttem: Egy biztos, túléltem a telefon-, a rádió-, az okoskodás-hiányt is - a lélegeztetőgépet már biztos hogy nem.
Eladott Ország
Az orosz vakcinán mennyi lesz az alkotmányos költség futsalos Petya?! Ez olyan jól árazott lesz mint a lélegeztetőgépek?!
Igaz elfér a beléptető rendszer mellett.
Yoda69
@kereső: Ezzel szemben a kinai vakcina pedig egy legyengitett korona virus, ami allitolag oriasi kockazatot rejt magaban. A kinaiak pedig miutan megfertoztek az egesz vilagot a korona virussal, most a sajat vakcinajukkal probaljak kezelni a vilagot. Hat asszem en kihagyom :)
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: most tudományoskodsz nekem?..nem érdekel...főleg hogy magasról leszarom az összes vakcinát...én 20 éve még lázas sem voltam...nem teszem tönkre az immunrendszeremet semmiféle mesterséges fertőzéssel...dolgozik amikor szükség van rá..és nem amikor bármiféle barom politikus akarja...mi a facért akartok ti mindenkit megmenteni...oltsátok,tegyétek védetté azt aki fél...nem zsarolgatni vazze...aki fosik,beoltatja magát..mint normális esetben..és hagyja a többit élni...
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: idézet @kereső-től
" Kampányolsz? Azért elmondhatnád a különbségeket is az mRNS és az általad "vektor" vakcinának mondott szputynik/ oxford között. A Pfizer/Moderna - mRNS vakcinák oltáskor ne jutnak a sejtmagba, a szputnyik/oxford amelyek DNS alapúak bejutnak a sejtmagba és ezáltal megnövelik az autoimmun reakciós válaszokat, tehát a kockázata sokkal magasabb , mint a másik kettőé ( nem én vagyok ilyen okos- csak elmagyaráztattam egy igen közeli hozzátartozómmal, aki molekuláris biológus pHd-val, és fejlődés genetikával foglakozik). "
Madácsi Pali
Remélem a fideSS és a NER tagok a külön beszerzett vakcinákkal oltatják magukat, hogy ne kapjanak oltási igazolványt, és ki ne tehessék a lábukat az országból!
Béla333
A lopós hétszentségit nekik.
Hogy nem bírnak leállni a lopással...
ómió
@Clavigo: Delíriumod van, fajgyökér!? A vizit a saját ágyad mellett van! Ilyen súlyos az agyhiányod?
biokatus
Csak tárgyalnak, érkeznek a vakcinák..., minden országban milliókat oltanak be hetente, izraeli földön is, amíg, nálunk a tizedét sem hónapok alatt. Csak a szószátyárkodás megy, napi rettegés a médiákon keresztül, amitől már kiütést kap mindenki...
biokatus
@Pálinkás Pál: Aki influenzás, majd megy orvoshoz, kórházba, mert nem több ez sem, csak felesleges ekkora cirkuszt csinálni. Igaz, minden eus vezetőnek ki van adva?
kereső
@biokatus: Bocsi, de ez nem influenza! Nem egy a sok-sok közül. Ez egészen más.
kissé felnőttem
@sokanvagyunk: megjegyzem egy korosztály( kb.) vagyunk nekünk arra nem lesz szükségünk ez biztos
Lepényleső
"Magyarország nemzeti érdeke"? Akkor most a nagy többség kétségek közé téve,ők nem kerülnek az oltás
elejére? Elsőként a hívek lesznek megmentve,aztán a külhoni igazolvánnyal rendelkezők tömege?
(Arra nem gondoltak,hogy a többség aki adót is fizet tartja el mindet,s ha ő adót fizetni képtelen,
a kisebbség miből él majd úgy mint Marci Hevesen?)
biokatus
@kereső: Az influenza 1 formája, de, nem ez a lényeg. Az eu gazdaságát kell leamortizálni...
biokatus
@jesz: Az első adagot OVék elküldik ingyen a főnökeiknek izraeli nek ajándékba. Ott, már mindenki be van oltva.
verőce21
Aztán majd kiderül, hogy a Richter gyártja az oltóanyagot...amit az "oroszoktól" veszünk!
(Mint a kínait a franciák, a Vuhani gyárukban...)
kereső
@biokatus: Nem akarok vitatkozni, de már többször mondták hozzáértők, hogy nem influenza.A második mondat stimmt, de nem csak a gazdaságát akarják.
kereső
@verőce21: A gyár nem a franciáké volt. Most sem az. A franciák segitettek a labor felépitésében. felszerelésében- de évekkel ezelőtt bedobták a törülközőt, ott hagyták őket, mert a legelemibb biztonsági szabályokat sem voltak hajlandók a kinaiak betartani.
csak úgy....
@verőce21: lassan rólad is kiderül,hogy nálad egyre sürübben beborúl...
veled nem lehetnek elégedetlenek a várban lakók.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2021. April 18., 09:22
Szexi képet posztolt Vasvári Vivien magáról - fotó
Itthon - 2021. April 18., 08:10
Esős idővel zárul a hét