A javuló járványügyi adatok ellenére fennmaradnak még a korlátozó intézkedések – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs mai online tájékoztatóján. Jó hírnek nevezte, hogy Magyarország jelentős mennyiségű orosz Szputnyik V vakcinát tud vásárolni. Szerinte a vakcina hatékony, hatásos, biztonságos. 

Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, de a korlátozó intézkedéseket továbbra is indokolt fenntartani

- mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Müller Cecília közölte: eddig 138 983 embert oltottak be, 5815-en már a második oltást is megkapták. Emlékeztetett: a védettség a második oltást követő 7-10 nap múlva alakul ki.

Mint mondta, a beoltottak aránya a teljes társadalomban még mindig nagyon alacsony, ezért minden óvintézkedést "szigorúan és következetesen alkalmazni kell".

Müller Cecília ismertette: a szennyvizek vizsgálata is kedvező tendenciát mutat. Győrben, Pécsen és Szombathelyen emelkedik, Szekszárdon, Szolnokon és Veszprémben egyértelműen csökken, a többi városban stagnál és alacsony a szennyvízben mért víruskópiaszám.

Örömteli hírnek nevezte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megállapodást kötött Oroszországgal nagy mennyiségű Szputnyik V vakcina vásárlásáról.

A szakemberek meggyőződtek arról, hogy a vakcina hatékony, hatásos, biztonságos

- fogalmazott Müller. Ez egy vektorvakcina, ami 2 oltással ad védettséget. A két oltást beadása között 21 napnak kell eltelnie. Emlékeztetett, hogy Angela Merkel német kancellár is az orosz vakcina engedélyezésének lehetőségéről beszél.

A föld négy sarkát is felkutatjuk annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tudjuk védelemben részesíteni a magyar lakosságot

- fogalmazott az országos tisztifőorvos.

Elmondta azt is, hogy 

folyamatosan figyeljük, hogy van-e jelentős mutáció a koronavírusban.

A szekvenciavizsgálat folyamatos, hogy felleljük-e azokat a törzseket, amelyek mutálódnak. A vakcina fejlesztésébe be kell vonnunk ezeket az új törzseket is. A brit mutáns szaporítása tehát segít a magyar vakcinafejlesztésben – mondta Müller.

Forrás: Portfolio, MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Az orosz vakcina biztonságos és hatékony mondja Müller Cecilia Pfizer vakcinával a testében.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Málna: A két dolog akkor nem zárja ki egymást, ha nincs ennyi rossz hír a világból az orosz vakcinával szemben, meg akkor, ha korrekt a tájékoztatás, ha nem dőlnek meg naponta a hazugságokkal, ha nem titkolóznak, ha nincsenek ellentétes hírek...
Megint nem a cikkhez szólsz, csak bután beszólogatsz, pedig szemmel látható, hogy ebben is nagyon tájékozatlan vagy.
Málna
@Aki Én: Nem beszólogattam, hanem kérdeztem. Az, hogy nektek egy logikus kédés beszólogatásnak számít, csak azt mutatja, hogy nem tudtok vitatkozni, nem tudjátok megvédeni az álláspontotokat.
És nincs "ha", a két dolog nem zárja ki egymást. Ennyit a butaságról és tájékozatlanságról...:-)
Aki Én
@Málna: ,, nem tudtok vitatkozni, nem tudjátok megvédeni az álláspontotokat."

Hétfő reggel van, de ez már a hét beszólása. Egy olyan esetet mutass, ahol te valódi vitát folytatsz, ahol érveket, tényeket, bizonyítékokat hozol, és nem csak ,,kérdezel". A buta kötözködésedet, kérdéseidet nevezed érvelésnek, vitának?
Jaaaj, ne már...
Bármelyik ,,vitánkat" ha visszanézed, láthatod, hogy a vége mindig az, hogy amikor konkrét választ, cáfolatot, igazolást kellene hoznod, eltűnsz. Mindig kiderül, hogy nincsenek érveid, nincs fogalmad arról, amiről vitatkozást színlelsz. Csak ontod a buta propagandát. Szerinted miért nevet rajtad mindenki?
Ne kérdezősködj, hanem cáfolj. De a hazudozás nem az, tudod!!!
Málna
@Aki Én: Már eleve elferdíted a dolgokat. Jellemzően ti szoktatok állítani valamit, aminek semmi alapja nincs. És amikor rákérdezek, akkor kínotokban személyeskedtek.
Nahát, most is épp hasonló történik...:-)
Aki Én
@Málna: ...egy olyan esetet mondj, ahol alátámasztottál valamit a propagandán kívül. Csak egyet!!!
Alapból hazugságok akarsz megmagyarázni, védeni. Hát persze, hogy mindig belebuksz. A hazugság ép ésszel védhetetlen. Ezt igazolni is szoktad.
Yoda69
Először oltsak be a 133 bátor embert + orbant az orosz vakcinával.
Aztán majd meglatjuk, hogy rendes emberek is kaphatnak-e az anyagból.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.