Oroszország harminc napon belül megkezdi a Covid-19 elleni vakcina első tételének szállítását, emellett politikai megállapodás született arról, hogy a hosszútávú szerződés októberi lejárta után is folytatódik a gázszállítás Magyarországra – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek a pénteki moszkvai tárgyalásairól.

Azért jöttünk ma Moszkvába, hogy két dologról megállapodjunk az oroszokkal. Örömmel mondhatom, hogy mindkét ügyben sikerrel jártunk

- mondta a tárcavezető.

Megállapodtunk arról, hogy nagy mennyiségben vásárolhatunk három ütemben orosz oltóanyagot, amelyekről a magyar nemzeti hatóság megállapította, hogy biztonságos és felhasználható Magyarországon. Megállapodtunk arról is, hogy idén októbert követően, amikor lejár a hosszú távú gázvásárlási megállapodásunk, az oroszok folytatják Magyarország irányába a gáz szállítását

- fogalmazott Szijjártó Péter.

Elmondta, hogy Magyarország egymillió ember beoltására alkalmas vakcinamennyiséget vásárol, ami praktikusan kétmillió adagot jelent, hiszen egy embernek két oltást kell kapnia a védettség elérése érdekében. Ezt a mennyiséget az orosz fél három ütemben fogja leszállítani.

Mostantól kezdve harminc napon belül 300 ezer ember beoltásához szükséges mennyiséget fogunk kapni, utána újabb 30 napon belül újabb félmillió ember beoltásához szükséges mennyiséget, majd az azt követő harminc napon belül 200 ezer ember beoltásához szükséges mennyiséget, tehát háromszor 30 napos szállítási határidőt vállalt az orosz fél

- mondta.

"Magyarországnak az az érdeke, hogy fel tudjuk gyorsítani az oltást, hiszen ezzel emberi életeket mentünk meg, ezzel munkahelyeket mentünk meg, és ezzel közelebb kerülünk ahhoz, hogy a korlátozó intézkedések megoldását megkezdjük" – hangoztatta a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy az oltási folyamat nem politikai, hanem szakmai kérdés, Magyarország érdeke pedig ennek felgyorsítása.

Szijjártó Péter az energiaellátás kérdésére áttérve rámutatott, hogy októberben lejár az immár 26 éve megkötött kétoldalú gázvásárlási megállapodás.

Elmondta, hogy

Alekszandr Novak energetikai miniszterelnök-helyettessel politikai megállapodást kötött az orosz gázszállítások folytatásáról.

Hozzátette, hogy ennek technikai, mennyiségi és árbeli vonatkozásairól a Gazpromnak az érintett magyar vállalatokkal kell megegyeznie.

Magyarország emellett folytatja annak a 15 kilométer hosszú gázvezetéknek az építését, amely a magyar-szerb határt köti össze a magyar nemzeti gázvezeték-rendszerrel.

Ezen a vezetéken keresztül októbertől már lehetőség lesz arra, hogy hatmilliárd köbméternyi gáz érkezzen Magyarországra déli irányból.

Mint mondta, ez megnyitja Magyarország számára az útvonalak és a források diverzifikálásának lehetőségét is, hiszen ezen a gázvezetéken keresztül elérhető lesz Magyarország számára az a transzadriai vezeték, amelyen például Azerbajdzsánból is érkezik majd gáz Európába

"Nekünk fontos, hogy legyen kiszámítható együttműködésünk az oroszokkal a gázszállítások terén, mert ugyan lefoglaltunk kapacitást a krki cseppfolyósított földgáz- (LNG-) terminálban is, ugyanakkor azt kell látni, hogy az infrastruktúra miatt, a regionális helyzet miatt Oroszország továbbra is fontos szereplője az itteni energiapiacnak. Ezért jó hír, hogy a politikai megállapodás megköttetett arról, hogy október után is folytatják az oroszok a gázszállítást Magyarországra" – nyilatkozott Szijjártó Péter.

Forrás: MTI

Címlapkép: Szijjártó Péter külügyminiszter az orosz külügyminisztérium sajtótájékoztatóján Moszkvában január 22-én – Fotó: AFP

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
A maffia illiberálisan megpróbálja ránk erőltetni...
Mint amikor "önként" felajánlottuk a MANYUP pénzeket a Szőke Ciklon szirénhangjára...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
RonaGyuri
Csak a rend kedvéért

Egy közlemény margójára; kérdés ki a hülyébb a külgarázdánk, az MTI vagy döntetlen

Azt rögzítenem kell, hogy mindenképp az MTI a hunyó, mert igazán helyre rakhatták volna a Szájjártató baromságát. Nagy gyakorlatuk van nyilatkozatok átértelmezésében.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek számolt be a pénteki moszkvai tárgyalásairól, mondván „Magyarország 30 napon belül 300 ezer ember beoltásához elegendő oltóanyagot kap”!
Nos a dolog számos sebből vérzik, a legfontosabbak:
egyfelől; szó sincs kapásról! Péterke vásárolja, méghozzá elképesztően drágán. Még a lálegetetőgép árképzésénél is keményebb felárakkal!
másfelől; szó sincs 30 napon belüli szállításról, csak és csupán arról van szó, hogy „Oroszország harminc napon belül megkezdi a Covid-19 elleni vakcina első tételének szállítását”!
RonaGyuri
@RonaGyuri: Egy igazán közérdekű javaslatom van

Ha nincs baj ezzel szputnyikkal akkor ez megerősödik, ha meg igen Zsótiék azt kapják, amit érdemelnek

Az elmúlt pár óra kér legmókásabb híre volt, hogy:
Szájjártató eredményesen kirándult Moszkvában, bár annak a nagy lökdösődésnek nincs nyoma-, de sikerült vennie egy csomó ruszki vakcinát (a kapcsolódó alkotmányos költségeket most hagyjuk, csak annyit: arányaiban elképesztő)
illetve
A CÖF-CÖKA vezetősége levelet írt az USA regnáló elnökének, „kinevezése alkalmából” (bocs a szájbarágásért, de mint tudjuk nálunk sem a KE-t, sem pedig a ME-t nem választják, csupán a parlament szavaz a kinevezéséről ) tele igencsak fenyegetően hangzó, de egyértelműen kioktató hangnemű baromkodásokkal!
Nos kézenfekvő a javaslat Zsótiékat ócsák be a ruszki vakcinával! =))
tothzlajos
Ugye azt nem kell hozzátenni, hogy ezzel persze egyáltalán nem oldódik meg az átoltottság. Azaz a korlátozások enyhítése még a ködben van.
ómió
Akkor ez nem egy "efftársi kör" lesz!
kereső
Azt irja az ujság (Lujza), hogy az OGYÉI nem is vizsgálta az orosz vakcinát- azt teljesen az orosz közlések, dokumentációk alapján engedélyezte. A decemberben behozott 6000 vakcina a hűtőben van, várva sorsára, hogy valakiknek majd beadják.
lusta
1. A Szputnyik V egy nagyon jó oltóanyag. Az AstraZeneca is ugyanezt a vektorosat gyártja. Nem mellesleg az oxfordiak napi kapcsolatban állnak az oroszokkal.
2. Az unió kormányzati szintű megállapodás keretében, lakosságarányosan látja el az oltóanyaggal minden országot.
3. Az uniós megállapodásnak köszönhetően, Igaz drágán, de még így is negyon jutányos áron jutottunk hozzáá.
4. Amit az oroszokkal megkötött egy millió oltóanyagról nem tudni, a) mennyibe került, b) mennyi az alkotmányos költség, c) ki kaszál ezen az üzleten?
5. Az esetleges mellékhatásokért a magyar állam a felelős! Tudom, a Soros-bérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk semmiért nem felel, de ezt már jó előre mondani kell az embereknek. Vegyünk gyorsan egy példát. A lengyeleknél a Pfizer-BioNTech oltóanyaggal beoltott 684 277 fő esetében 361 főnél jelentkeztek nem kívánatos mellékhatások. Ezekért majd Szíjj Ártó Panam Pubi fog felelni? Majd a a Soros-bérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk elzavarása után.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok