Magyarországnak nemzeti érdeke a koronavírus elleni oltás menetének felgyorsítása – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Szijjártó Péter hangsúlyozta:

ma Magyarországon nem kormánypárti vagy ellenzéki politikusok, nem parlamenti vagy parlamenten kívüli pártok döntenek arról, egy oltóanyagot lehet-e használni, hanem van egy olyan intézmény, a gyógyszerészeti hatóság, ahol olyan emberek dolgoznak, akik felhatalmazással és tudással rendelkeznek ahhoz, hogy ilyen döntéseket meghozzanak.

Naponta csaknem száz ember hal bele a koronavírusba Magyarországon, és 10-15 milliárd forintos kárt szenved el a magyar gazdaság az érvényben levő korlátozó intézkedések miatt. Ha csak egy nappal előbb lehet tömegesen oltani, azzal száz-százötven ember életét lehet megvédeni, és 10-15 milliárd forintnyi kártól menthető meg a magyar gazdaság – mondta a tárcavezető. Hozzátette:

a kormány emberek életét, egészségét és munkahelyét védi.

A pénteken kötött orosz megállapodásról Szijjártó Péter megjegyezte: egymillió ember oltásához szükséges mennyiségű vakcina érkezik három ütemben – háromszor harminc nap alatt – Magyarországra. Ez kétmillió adag oltóanyagot jelent, hiszen a korábban engedélyezettekhez hasonlóan az orosz védőoltásból is két oltás szükséges.

Szijjártó Péter rámutatott: a helyzet most ugyanolyan, mint tavaly tavasszal volt. Akkor is az egész világ ugyanazokat a termékeket – lélegeztetőgépet, maszkot, védőruházatot – akarta venni, de azokat kevés helyen gyártották, így nagy harc volt értük. Most az egész világ biztonságos és hatásos oltóanyagot akar vásárolni, de azt kevés helyen, a szükségesnél kisebb mennyiségben és a kelleténél lassabban állítják elő. Minden országban halnak meg emberek a vírus miatt, minden ország szenved a korlátozó intézkedésektől, minden nap újabb és újabb munkahelyek kerülnek veszélybe – emelte ki a tárcavezető.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint ma az a kérdés, hogy egyes országokban lesz-e gyorsan oltóanyag, vagy csak hónapok múlva, be tudják-e oltani állampolgáraikat, vagy nézniük kell, ahogy emberek halnak meg és munkahelyek vesznek el.

Szijjártó Péter hangsúlyozta:

ami politikailag, diplomáciailag elvégezhető volt, azt a magyar fél megtette a kínaiakkal is. Van egy megállapodás-tervezet, amelyet csak akkor írnak alá, ha a gyógyszerhatóság az orosz és a brit oltóanyaghoz hasonlóan engedélyezi a kínai vakcina felhasználását is, ám ez még nem történt meg.

Kínában már több tízmillió embert beoltottak a kínai vakcinával, valamint az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben is tömegesen használták ezt az oltóanyagot. Szijjártó Péter elmondta, hogy mindkét utóbbi ország külügyminiszterével beszélt, akik pozitív tapasztalatokról tájékoztatták, szakmai konzultációkkal segítették a magyar hatóságot, a magyar szakemberek pedig napokat töltöttek Kínában a gyártási hely tanulmányozásával is. A kínai technológia minőségéhez és a gyártásban, fejlesztésben, kutatásban részt vevő emberek szakértelméhez nem fér kétség, az általuk adott jelentés értelmében. 

Szijjártó Péter "szégyenteljesnek és gyalázatosnak" nevezte Vera Jourová uniós biztos viselkedését, aki korábban arról beszélt, hogy Magyarországot pénzmegvonással fogják sújtani, ha nem tartja az Európai Bizottság által kijelölt jogállamisági irányt.

Egy világjárvány idején, amikor naponta emberek halnak meg és vesztik el munkahelyüket, az európai polgárok befizetett adójából a jól fizetett európai bürokratáktól jó lenne, ha inkább az európai országoknak abban segítenének, hogy minél több életet és munkahelyet tudjanak megmenteni ahelyett, hogy politikai megrendelésre "boszorkányüldözést" folytassanak egyes tagállamokkal szemben

- fogalmazott a tárcavezető.

Forrás/kép:MTI

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
A helyzet most ugyanolyan, mint tavaly tavasszal volt. Akkor lélegeztetőgépet vettünk rohadtul drágán gigantikus mennyiségben, mert putris gondolkodásunk van, értelmes szakértőink meg nincsenek vagy leszarjuk őket és mocsoksokat lehetett rajta kaszálni. Most ugyanezen okok miatt kínai és orosz oltá sokat veszünk az öregecskedő nyuggereknek, ott rohaggyanak meg ne válogassanak. Aztán lesz aki beoltatja magát és lesz aki lesz arja.

És nyilván olyan is lesz aki túléli.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
Pedig Jourova efftársnő nem is boszit, inkább magyart meg lengyelt üldözne. Éspedig "liberáldemokratikusan" meg az "ajrópai értékek" jegyében!
Béla333
Peti! Toporzékolj még egy kicsit és hívasd be az összes nálunk levő nagykövetet. Oszd ki őket, ne hagyd magad!
balos
A kurva anyádat a nemzethy érdekeddel!Azt is elloptátok,mint a z összes NEMZETI ÜNNEPÜNKET!kakadu fostalicska!
namihami
Csak a szokásos! A rutinból nehéz kilépni.
Nessy
Drága külügyérünk! Nem az oltások száma, az eredményessége határozza meg a védettség szintjét! Be lehet "oltani" desztillált vizzel több millió embert, csak éppen nem ér semmit! Bár lehet, hogy jobb, mintha valami jelenleg ellenőrizetlen vakcinát kapnának.
RonaGyuri
Hülye gyerek csak a vak nem látja, hogy ezen is - ahogy a lélegeztetőgépeken ls - milliárdokat keresel! =))
Peller Anikó
A helyzet most ugyanolyan, mint tavaly tavasszal volt. Akkor lélegeztetőgépet vettünk rohadtul drágán gigantikus mennyiségben, mert putris gondolkodásunk van, értelmes szakértőink meg nincsenek vagy leszarjuk őket és mocsoksokat lehetett rajta kaszálni. Most ugyanezen okok miatt kínai és orosz oltá sokat veszünk az öregecskedő nyuggereknek, ott rohaggyanak meg ne válogassanak. Aztán lesz aki beoltatja magát és lesz aki lesz arja.

És nyilván olyan is lesz aki túléli.
kereső
Petya- avagy toporzék elvtárs. Én csak egyet kérdezek tőled. Mi van azzal a 2008-as jelmondattal: ' az egészség nem üzlet"??? Emlékszel még?? Ja, bocsi még egy kérdésem van: Mikor vámolódik el a 94 milliárd Ft értékű valami, amit a fürkészeid és portyázóid megvettek??? tavaly. ?
A pofád bőréről még nem érdeklődött a NASA, hogy miből van?
kissé felnőttem
Tudjuk petike de a kisőrdög az csak szendereg behunyt szemmel. mutass nekem ezen a világon egyetlen embert csak egyet ám ! aki nem ment volna pl. soha jahtozni mint pl te pénz beszél kutya ugat döntsd el.a gondolat meg Szabad.
Sámannus
Ti már a civileket üldözitek te szarjankó. Az egész országban veritek szét a magánszektort, és azokat fizetitek meg akik a seggeteket nyalja.
kulabombaafityiszre
A kakadu feldughatja magának a kínai vakcináját,úgy is nagy szakértő farba dugás téren.
Nyírfa
" Hozzátette:

a kormány emberek életét, egészségét és munkahelyét védi. "

Ha így lenne, az a kormány becsületére válna. De nincs így, ezáltal az emberek életét, egészségét és munkahelyeiket, összességében a társadalom létét veszélyeztetik. És ez bűncselekmény.
kereső
Nekem az nem fér a fejembe, hogyan merészelik ezt megtenni az országgal? Nincs a fideSS tájékán már egyetlen józan paraszti ésszel megáldott sem, aki azt mondaná- hogy állj! eddig és ne tovább, mert az amire készülünk, amit megtenni szándékozunk a bűn, és mindezt csak azért, hogy orbán tetszeleghessen a "megmentő" szerepében- és ezért semmi sem drága? Még az emberek egészsége, élete sem? Nem elég a 12 ezer halott?
Qqberci
Szíjrágó, amit csináltok az nettó hazaárulás és közveszélyokozás!
dr. prédikátor
óbégassál még egy kicsit te szerencsétlen seggnyaló senki!!!vajon mennyi esik le neked a kinaiaktól meg az oroszoktól a vakcináért!!!
simmering73
"a kormány emberek életét, egészségét és munkahelyét védi" Na pont ezt a hármat szarjátok ti le magas ívben.
Nyírfa
@kereső: A megmentő-szerep persze fedősztori de részben pszichikai szükséglet is, hogy ne kelljen együtt élnie a gonoszságtudattal. A szembesülési, belátási képtelenségei nap mint nap visszaütnek rá, egyre mélyebbre húzzák, egészen az önkontroll teljes elvesztéséig. Mondhatnánk, hogy ez az ő problémája, de miniszterelnökként magával rántja az országot.
Jó lenne, ha a közéleti személyiségek közül valaki úgy tudná felemelni a hangját, hogy attól az emberek magukhoz térjenek. Van ugyan egy Hadházy Ákosunk, akit a magam részéről felterjesztek A Becsületrendre, de kommunikálni ő sem tud úgy, hogy azzal felrázza a társadalmat. Magunktól meg nem mozdulunk, mert olyan család- meg békeszerető nép vagyunk- by Novák.

Pedig már ébredeznek az oroszok is, és példájuk nyomán új erőre fog kapni a fehérorosz mozgalom.
Könnyen meglehet, hogy Putyin és Lukasenka együtt bukik , s ezzel szétesik egy autoriter birodalom.
justhpeter
Ritka madár az a kakadu-szarka keverék, amelyik nem csak hülye, de amnéziás is.
Egy korsó hideg barna
Feldühít ez az arrogáns kioktató stílus.
Elsíboltak jó néhány milliárdot és most egy fitsallsenki oktatja ki az országot?
Ezzel a modorral a vasárnapi ebéd előtt oktasd a veled jachtozó családodat arról, hogyan kell késsel- villával enni.( már ha neked megy a dolog)
gina
Szégyene Magyarországnak ez a vizfejü szemét
Nessy
Nem tudom létezik e még ország, ahol a belügyér, meg a külügyér és egy polihisztor miniszterelnök dönt egészségügyi szakmai kérdésekben!
Ideje lenne dönteni a 133 bátorral együtt a rendszert zavaró tényező, a BETEGEK kizárásáról az egészségügyből. Mindjárt lenne csend, rend, fegyelem! És még pénz is maradna a kormány számára "fontosabb dolgokra!"
Szakadjon rájuk az ég!
Nyírfa
@Nessy: :)))

A javaslat szenzációs értéke a praktikuma. Olcsó, hasznos, könnyen kivitelezhető.
Egyetlen problémám van: mi lesz a kormánytagokkal , a holdudvarukkal és a szavazóikkal?
Ha erre is van ígéretes megoldásod, tiéd a Propeller-díj! :)))
Nessy
@Nyírfa: Náluk egy szűkített ellátás maradna. A gerincgyógyászati és elmekórtani esetek BNO és ellátási kódját meg lehetne szüntetni anatómiai hiányosság miatt! Elég költséges mindkettő diagnosztikai és terápiás ellátás vonatkozásában. Természetesen egyéb,mindennemű VIP ellátás törölve!
Afra
Takarodjatok a jó @-va anyátokba,rohadékok...
Ez már véresen komoly,amit ez a csürhe megenged magának...
Meg is lesz a következménye, patkányirtás következtében...
Nyírfa
@Nessy: Alakul, Orbán fürkészei itt köröznek, és veszik fel az ötletedet. :) Bocs', lopkodják.
tudode
Ja kérem!
.
Nincs egyébről szó, mint a birodalom visszavág!
.
Nem kellett volna 2012-ben az ÁNTSZ-t forrás megtakarítás céljából átszervezni, amelynek a csufós következményeit nyögi nem csak az ország, hanem azok is, akik előrelátásból megbuktak, és ezért felelniük kell:
..
---- Kis János: „Ez a tragédia személy szerint Orbán Viktor lelkén szárad”
magyarnarancs.hu/belpol/kis-janos-ez-a-tragedia-szemely-szerint-orban-viktor-lelken-szarad-234434
.
""""MN: Hová vezet?

KJ: Orbán ellenzékből megbuktatta az egészségügyi reformot „az egészség nem üzlet” demagóg jelszavával, kormányra kerülve pedig magára hagyta az egészségügyet. Tíz éven át a füle botját sem mozgatta, miközben folyamatosan zajlott a kórházi orvosok és szakápolók menekülése külföldre, a magánszférába vagy más szakmába, a maradék független sajtó pedig tele volt kórházi fertőzésekről, a sürgősségi ellátás katasztrofális állapotáról szóló beszámolókkal. A tények tagadásán kívül egyetlen dolog jutott az eszébe: centralizálni, centralizálni, és még jobban centralizálni. Volt egy jól szervezett tisztiorvosi hálózatunk, elismert szakemberekkel, laboratóriumokkal, önálló hatósági jogkörökkel. Az ÁNTSZ a saját szakmai normái szerint, autonóm intézményként működött. Sikeresen szétverték, a maradékát besorolták a humánerőforrás-minisztériumba. Maradt nekünk Müller Cecília, háta mögött két rendőrtiszttel.""
-----------------------------------------
.
Szijjártó majd belátja, hogy a felcsúti nemzetvezető számára ugyanolyan eszköze, mint az evőeszköze!
csipetke
Ha csak az utolsó bekezdést nézem a cikkben,hát az alapján szíjjártó az egész bandájával/gazdájával szembeköphetnék egymást.Megvolt a lehetőségük,hogy embereken segítsenek, /ahogy írja/ életeket,és munkahelyeket menthetnének meg,orbán a fidesszel az élen elsz@rtak akkora pénzeket,hogy kimondani is sok. Senkit nem hagytak az út szélén,aki a fidesz pereputtyhoz,vagy holdudvarhoz tartozik.Az összes többi nemigen érdekelte őket.Százmilliárdokat szivattyúztak fideszes alapítványokba,ahonnan ki tudja,hova kerülnek a pénzek,vagy őrületes összegeket nyomtak sportra,és lehetne még sorolni. De meg lehet nézni,hogy a teljes felhatalmazás,amit a járvány elleni védekezésre kapott orbán,mi volt az első dolguk?Az alaptákolmányba írták,hogy az anya nő,az apa férfi. Vagy,belepiszkáltak a választási törvénybe. Ez egy normális kormány?Hát nagyon nem. És a kakadu beszél politikai boszorkányüldözésről?
kereső
Érdekes, hogy eddig ezt a beszélő majmot sem érdekelte a 12 ezer halott, csak most, hogy alkalom nyilt egy kis mellékes keresetre- újabb életek árán. Mondom én, hogy ezek a legrosszabb állatfaj- dögkeselyük.
Lepényleső
Az európai polgárok befizetett adóját akik saját gazdagodásukra,hatalmuk bővítésére,bebetonozására használják fel,
azok szavának adhat-e hitelt aki az adóit nekik fizeti,aztán maguk általi hozott törvényre hivatkozva magánosítják azt?
Peller Anikó
@RonaGyuri: "Hogy miért ez a buzgóság, azt csak ő és környezete tudja. Nekünk, többi magyarnak, legföljebb sejtéseink vannak. Az biztos, hogy néhány elvakult Orbán-hívőt leszámítva, mindenki meg van győződve arról, hogy valami sötét ügy húzódik a háttérben. Például az, hogy Orbán és csapata keresni akar a kínai és az orosz vakcinán. Merthogy, a Pfizeren nem kereshetnek, azt ugyanis ingyen kapjuk."
RonaGyuri
@Peller Anikó: azért ez több mint sejtés! Szájjártató már a covid kapcsán is számos esetben bizonyította, hogy bármilyen ocsmány lopásra képes és hajlandó! =))
kissé felnőttem
@kereső: ezért lesz a bukásuk mert gyáva népnek nincs hazája.
kissé felnőttem
@RonaGyuri: 100,000 kapott ugye de nem nevezheti meg kitől??? ja meg atomfegyvert könnyebb mint vakcinát hát tipp az nyerne is simán

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.