Ugyanolyan elv alapján működik az orosz Szputnyik V vakcina, mint az AstraZeneca oltóanyaga – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szlávik János elmondta, mindkét vakcinában ártalmatlan, úgynevezett adenovírusokat használnak arra, hogy a szervezet megtanulja felismerni a koronavírust. Majd – mindkét vakcina esetében – az információt vivő vírusok egyszerűen eltűnnek a szervezetből.

Szlávik: az orosz vakcina ugyanolyan elv alapján működik, mint az AstraZeneca

Szlávik János infektológus főorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

"Nem szabad fanyalogni azért egy oltóanyag kapcsán, mert az esetleg keletről származik, a tudományos tényeket kell figyelembe venni" – hangsúlyozta a főorvos.

Hozzátette, az orosz vakcinát mínusz 20 fokon kell tárolni, ami kényelmesebb, mint a Pfizer vakcinájának mínusz 80 fokos tárolási követelménye.

Szólt arról is, hogy a megmaradt oltóanyagot nem dobják ki, hiszen hűtőben akár egy hétig is tárolható; "egy olyan országban, ahol oltásokból egyelőre hiány van", ott egyetlen egy védőoltás kidobása is "óriási nagy hiba lenne" – fogalmazott.

(MTI)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
silber13
@ómió: Látatón orbitális hülyének teccik vanni!
ómió
@silber13: Tükörben láttad, idióta!? De, hisz', akkor az te voltál! Már magadra se ismersz ott a vigyorgóban?
silber13
@ómió: Ne erőlködj félnótások gyöngye met mé összeszarod mgadat mint múltkor. űűűkülönbenn, hmringyókklés knkurvákkkl ne tárylok. ez rád isvotkozik kicsi hímprimadonna!:-))))))))))))))))))))))))
simmering73
Már be is van szopva az orosz vakcina. A gyártó szerint nem alkalmazható pl daganatos betegeknél, vesebetegeknél, epilepsziásoknál, cukorbetegeknél (RTL Híradó).
ómió
@silber13: Te ilyenkor össze szoktad szarni magad, éhes proletár! Nafene! És "jó efftársilag" most ezt is rám hazudnád, bolsiék elmebetege!? Az Athina Híradóban nem mondatod be? Korózs efftársad túl drágán "narrál", vagy mi történt? Azért a szarból vakard ki magad és a szád széléről is töröld le! Vagy így az efftársi?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.