Mindegyik vakcina működik – jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte:

A kutatók és a gyártók a saját hipotézisüknek, gyakorlatuknak megfelelően kezdenek kifejleszteni egy vakcinát. Jelenleg úgy tűnik, hogy a koronavírus ellen mindegyik típusú vakcina hatásos.

Elmondta: a héten több vakcinaszállítmány érkezik. A Pfizertől összesen 36 270 ember beoltására elegendő oltóanyag jön, míg a Moderna vasárnapra ígért további 9 ezer ember beoltására elegendő mennyiséget.

Az AstraZeneca is bejelentette, hogy kevesebb oltóanyagot tud szállítani az előzetesen ígérthez képest. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor és mennyi vakcina érkezik Magyarországra ettől a gyártótól

- tette hozzá.

Közölte, látható, hogy a lekötött vakcinaszállítmányok akadoznak vagy nem az ígért mennyiségben érkeznek, ezért is fontos, hogy mindent megtegyen a kormány az oltóanyagok mennyiségének növeléséért.

Ezért is született megállapodás az orosz féllel – mondta –, e szerint egymillió ember beoltására elengedő (kétmillió adag) Szputnyik V vakcina érkezik majd Magyarországra. A készítményeket 30, 60 és 90 napos szállítási időn belül, három különböző részletben fogja megkapni Magyarország.

Hozzátette:

az orosz vakcina beszállításának pontos időpontja még nem ismert.

Müller Cecília ezzel kapcsolatban hozzátette: az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) minden gyártási tételt bevizsgál, ezek után tudják a gyártási tételeket "felszabadítani". Ez a vizsgálat vonatkozik a már Magyarországon lévő és a majdan érkező gyártási tételekre is.

Közölte, ugyancsak megállapodás készül a kínai Sinopharm cég koronavírus elleni vakcinájának vásárlásáról. Ez a készítmény elölt, inaktivált vírusvakcina, amely egy ismert, jól működő technológia. Utalt arra, hogy a H1N1 influenzajárvány idején csak ezek, a teljes elölt vírust tartalmazó oltóanyagok voltak hatásosak.

Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy bármelyik vakcina megfelelő hatékonyságot és biztonságot nyújt.

Forrás:MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Működni biztos, hogy működik. (csak mellékesen, de egy oltás nem működik.a gépek működnek. magyar nyelvtan) A lényeges kérdés az, hogy melyik mennyire hatásos és mennyi és milyen mellékhatása van.
Persze az se elhanyagolható szempont Fidesz részről, hogy melyik vakcina mennyi hasznot hozott a beszerzőknek. És, talán, ez a döntő...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Tisztelt Főorvos asszony! Kéretik elolvasni az orosz vakcinát előállító Gamelaja intézet mai levelét, amiben felsorolja, ki mindenkinek nem ajánlott a vakcina beadása! Aztán innen lehet folytatni a PR előadásokat!
RonaGyuri
@Nessy: viszont hasznos Szájjártatónak! =))
Nessy
@RonaGyuri: Minden esetre, én megvárom a tesztelt vakcinát.
gina
Te vén hazug . hogy nem szégyenled magad, de te a Pflzerrel oltattad be magad, teljesen hülyének nézitek az embereket???
Lepényleső
Ő elmondta,mi meg elhisszük,- kételkednénk,tehetjük?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.