Damian Bryl eddigi poznani segédpüspök személyében új püspököt nevezett ki Ferenc pápa a nyugat-lengyelországi, Kalisz központú egyházmegye élére – közölte hétfőn a varsói apostoli nunciatúra. A korábbi megyés püspököt pedofília eltussolásával gyanúsítják.

Ferenc pápa új püspököt nevezett ki a pedofília eltussolásával gyanúsított kaliszi megyés püspök helyére

A pápa tavaly októberben fogadta el Kalisz akkori püspöke, Edward Janiak lemondását. A lemondott egyházi vezetőt akkor arra kötelezték, hogy a visszaélések ügyében folytatott eljárás befejezéséig eddigi egyházmegyéjén kívül tartózkodjon.

A kaliszi egyházmegyét azóta Grzegorz Rys, a lódzi székhelyű főegyházmegye érseke irányította, sede vacante (átmeneti) apostoli kormányzó minőségében.

Damian Bryl a spanyolországi Pamplonában az Universidad de Navarra egyetemen szerzett doktorált. 2013-ban a pápa a nyugat-lengyelországi Poznan központú egyházmegye segédpüspökévé nevezte ki.

A Vatikáni Rádió lengyel adásában hétfőn elhangzott: Damian Brylre az új egyházmegyében nem kis kihívások várnak, elsősorban a püspök iránti bizalom újjáépítése a papság és a hívők részéről egyaránt.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.