Beiktatták hivatalába hétfőn Balog Zoltánt, a Dunamelléki Református Egyházkerület novemberben megválasztott új püspökét.

Balog Zoltán mostantól hivatalosan is református püspök
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A koronavírus-járvány miatt zárt körben megtartott beiktatás után Balog Zoltán az MTI-nek elmondta: püspöki szolgálatának elején "odafigyelő, hallgató püspök" szeretne lenni, ezért már a héten elkezdi az egyházkerület református gyülekezeteinek látogatását. Hozzátette: mindenkivel személyesen szeretne találkozni, ezért elhatározta, hogy 1,5-2 év alatt felkeresi az egyházkerülethez tartozó több mint háromszáz gyülekezetet.

Megjegyezte: a hivatal átvételét a járvány miatt két részre kellett osztani. A hétfői szűk körű beiktatás után két hónappal, húsvét hétfőn tartják majd meg a püspökszentelést, mert szeretnék, ha azon minél nagyobb számban részt vehetne a gyülekezet. A püspöki székfoglaló is ott fog elhangzani.

Balog Zoltán a református egyház jelenlegi legsürgetőbb feladatának nevezte a közösségek megerősítését. Meglátása szerint a világban és Magyarországon is hiányoznak az erős közösségek, amelyekben az emberek otthonra találnak. Az egyházi közösségek képesek megtartani az embereket, képesek mellettük állni és erőt adni nekik életük krízishelyzeteiben. Ezeknek az otthont kínáló egyházi közösségeknek a megerősítése tehát a legfontosabb feladat – mondta.

Ugyancsak fontosnak nevezte az egyház részvételét a közszolgálatban, amellyel az egyház tagjain túl is több mint százezer embert érnek el. Példaként említette, hogy minden kórházban van református lelkész, lelkigondozói szolgálat.

"Azt szeretném, ha minél több ember mellett ott tudnánk állni a vigasztaló, erősítő üzenettel" – fogalmazott, hozzátéve, hogy ehhez a szolgálatot végző lelkészek státuszát is erősíteni, rendezni kell.

Szólt arról is, hogy az egyház fontosnak tartja a találkozást a fiatalokkal, hiszen ők a jövő egyháza és a jövő Magyarországa. Nagy lehetőség a hit- és erkölcstan oktatás, amellyel több mint százezer fiatalt érnek el, ugyanakkor szükség lenne az oktatás reformjára és a hitoktatók státuszának megerősítésére, lelki és szellemi képzésükre.

Megjegyezte: ugyancsak fontos az egyháznak a református egyetemen tanuló nyolcezer diák. "Szeretném, ha ők nem egyszerűen egy egyetemen tanulnának a sok közül", hanem megkapnák "azt a pluszt, amit a református, keresztyén hitvallás adni tud".

Balog Zoltán szerint mindezen feladatok elvégzéséhez legelőször a "háttérvilágot kell megerősíteni". Hozzátette, a lelkipásztorok anyagi, lelki és jogi biztonságának megteremtése, megerősítése olyan fontos ügy, amelyet eddig is feladatának tartott és ez után is kiemelten kezel.

Korábbi miniszteri szolgálata és püspöki szolgálata közti különbségről szólva azt mondta: "az egyházban nem szeretjük valamifajta politikai korrektség jegyében elhallgatni vagy átcsomagolni azt, amit igazságnak ismertünk fel. A reformátori és bibliai örökséghez híven a lehető legnagyobb őszinteségre van szükség" – fogalmazott.

Balog Zoltánt 2020. november 5-én választották meg a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökének. Az új püspök Szabó Istvánt váltja, aki három cikluson, 18 éven keresztül vezette az egyházkerületet.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Remélem a pokolban végzi. Odavaló.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
dr. prédikátor
te hazug mocskos szarházi becstelen senki!!!HOGY VAN BÁTORSÁGOD A SZÓSZÉKRŐL JÉZUS TANÍTÁSÁT HIRDETNI???!!!
lemming
"Azt szeretném, ha minél több ember mellett ott tudnánk állni a vigasztaló, erősítő üzenettel" - hányta rá a világra Balog Zoltán.

És mi lenne az a bizonyos "vigasztaló, erősítő" üzenet?
Jézus szeret téged? (ha ennyi elég lenne, nem lenne olyan hosszú a Biblia, kis csíra!)
vagy
Ha nem térsz meg még ebben az életedben, pokolra jutsz? (jelenleg kb. 2,5 milliárd keresztény van - hogy ezek közül sokan nem ismerik és/vagy nem gyakorolják a vallásukat, azt most hagyjuk -, a világ népessége jelenleg 7,8 milliárd vagyis a reformátusok 5,3 milliárd(!) embert pokolra küldenek)

Csak úgy árad a keresztényekből - köztük a reformátusokból - a szeretet !!!

Ezek szerint semmit nem tud Balog Zoltán Isten kegyelmének mélységéről. Ha pedig - többek közt - erről sem tud semmit, akkor balog Zoltán nem... ismétlem: NEM ismerte meg az Istent!
Rá is igaz a mondás (ami valójában egy bibliai idézet és történetesen Jézus mondta): "ha pedig vak vezeti vakot, mind a ketten a verembe esnek."
teljes terjedelemben: "Hagyjátok őket; vakoknak vak vezetői ők: ha pedig vak vezeti a vakot, mind a ketten a verembe esnek."
Hagyjátok Balog Zoltánt, mert ő (is) csak félrevezet benneteket és vele a verembe estek !!!
sgl
Amikor Ocsmány Vigyor maga mellé vette miniszternek ezt a szarházit, apja nemsoká' nyílt levélben szólította fel:
"Fiam!
ideje lenne visszatértni a becsüleets útra!!"
..
Már késő!!
kissé felnőttem
akkor már nem kell túltolni a biciglit sem ? Ja luxusautó sofőrrel.. Na azért egy tanácsom: Ne hajtsatok gyorsabban mint ahogy az Őrangyalod repül . Mivel a fizikai tőrvények élnek és hatnak ám

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.