A kormány és az egészségügy arra törekszik, hogy minél több oltóanyagot be tudjanak szerezni, mivel egyértelmű, hogy csak a tömeges oltások megkezdésével lehet enyhíteni a biztonsági előírásokon – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján. A beoltottak száma azonban még kevés, ezért is nem indokolt a különböző védelmi intézkedések feloldása – hangsúlyozta a tisztifőorvos. 

Az operatív törzs keddi tájékoztatóját azzal kezdte Müller Cecília, hogy már közel 100 millióan fertőződtek meg koronavírussal világszerte, az áldozatok száma pedig a 22 millió körül jár. Az oltási folyamat viszont lassan zajlik az országos tisztifőorvos szerint. A magyar járványügyi folyamatokat ismét kedvezőnek nevezte a szakember.

Mind a 25 oltóponton serényen zajlik a tevékenység

– állította Müller Cecília, hozzátéve, hogy az oltás sebessége kizárólag a vakcinaszállítmányoktól függ.

Eddig öt Pfizer-, és egy Moderna-szállítmány érkezett, amiből 165 ezer embert oltottak be. Hétfőn és kedden érkezett egy-egy Pfizer-szállítmány, vasárnap pedig egy Moderna-csomag, ez összesen 45 ezer ember beoltására elég.

A 12 ezer magyar áldozatról szólva azt mondta Müller Cecília, hogy

4 százalékuknak nem volt semmilyen alapbetegsége.

Az egészségügyi dolgozóknak azt üzente a tisztifőorvos, hogy az oltási kampányuknak lassan a végére szeretnének jutni, mert sokan várnak még oltásra.

Aki az egészségügyi dolgozók közül még nem oltatott, azt arra kérte, hogy tegye meg, ha szeretné.

A mintegy 1600 idősotthonban, és a 300 egyéb bentlakásos intézményben következik majd az oltás. Müller Cecília elárulta, hogy

annyira kevés az oltóanyag, hogy eddig csak 80 intézménybe jutott belőle.

A kedvezően alakuló járványügyi adatok ellenére a fenyegetettség nem múlt el – mondta Müller Cecília, és arról beszélt, hogy a vírusmutációk még okozhatnak gondot.

A brit variáns ellen – úgy tűnik – működnek a vakcinák, a brazil-, illetve az afrikai verzióról viszont még nincsenek adatok.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy több helyen csökkent a szennyvízben lévő koronavírus-örökítőanyag mennyisége, több településen pedig stagnált. Mindez azt mutatja, hogy kedvező a járványügyi helyzet – tette hozzá.

Újságírói kérdések ezúttal nem hangzottak el.

Forrás: 24.hu, Origo

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.