A Demokratikus Koalíció írásbeli kérdéssel fordul a kormányhoz, mert információi szerint a koronavírus elleni kínai vakcina akár "szélsőségesen drága is lehet" a többi oltóanyaghoz képest.

Varga Zoltán, a DK frakciószóvivője szerdai, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az AstraZeneca-vakcina, amelyet várhatóan január végén engedélyez az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), nagyjából két és fél amerikai dollárba, azaz kevesebb mint ezer forintba kerül majd adagonként.

Ehhez képest a kormány által megrendelt, Európában be nem vizsgált és nem engedélyezett kínai Sinopharm oltóanyagáról "azt hallani", hogy egy adagja nagy tételben is harminc dollárba, azaz közel kilencezer forintba kerül, de az ára kisebb tételben elérheti az adagonkénti 145 dollárt, vagyis a 42 ezer forintot is

- közölte Varga Zoltán.

Hozzátette, amikor emberéletekről van szó, az az utolsó kérdés, hogy melyik vakcina mennyibe kerül, az akár 35-szörös árkülönbség azonban "kísértetiesen emlékeztet minket a ma is raktárakban porosodó kínai lélegeztetőgépek történetére".

A képviselő hangsúlyozta, nem az lenne a legnagyobb baj, ha kiderülne, hogy a vakcina drága, hanem az a probléma, hogy a készítményt az Európai Gyógyszerügynökség nem engedélyezte.

Egy működő és biztonságos oltóanyag minden pénzt megér, de egy ismeretlen, bizonytalan hatékonyságú és bevizsgálatlan vakcinára ez már nem igaz – szögezte le Varga Zoltán.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Jó nagy lehet rajta a tákolmányos költség...

(A kínaiakat is csak otthon zavarja a korrupció...)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.