A Népszava információi szerint a kisebb adagokban és a tömegtermelés során készülő vakcina nem teljesen egyezik – ezt is kifogásolták szakértők az orosz szer hazai engedélyezése során. A lap szerint más azt nehezményezte: az OGYÉI szakértői mindössze néhány órát kaptak a gyártás ellenőrzésére. 

A Szputnyik V klinikai vizsgálatában nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami most forgalomba kerülhet, vagyis a kisebb mennyiségű készítmény és a tömegtermelés során előállított vakcina nem teljesen egyezik az iratok szerint

– a Népszava értesülése szerint ez volt a szakértők egyik kifogása az oroszok koronavírus-oltóanyagával szemben.

Hétfőn a Telex írta meg, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) múlt szerdán annak ellenére adott vészhelyzeti engedélyt a Szputnyiknak, hogy

a hatóság által felkért szakértők problémákat fogalmaztak meg a vakcinával szemben, ezek mibenléte azonban nem derült ki a cikkből.

A lap információi szerint a segítségül hívott külső szakértők még az OGYÉI pozitív döntése előtt szóvá tették az orosz dokumentáció ellentmondásait, és azok alapján egy sor olyan kérdést vetettek fel, amely bizonytalanná teheti, hogy a Magyarországra érkező vakcina valóban használható-e az egyes célcsoportokban, illetve az alkalmazása milyen egészségügyi kockázatokkal járna.

A felkért tanácsadókat meglepte az is, hogy aggályaik tisztázása előtt, azokat lényegében eltagadva beszélt az OGYÉI főigazgatója arról, hogy az orosz vakcina dokumentációja megfelelő – fogalmaz a Népszava.

Szentiványi Mátyás múlt pénteken azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak, hogy rekordidő alatt, a megszokott 210 nap helyett bő két hónap alatt, megfeszített munkával vizsgálták a Szputnyik V-t. Átnézték a vaskos dossziét, videókonferenciát tartottak, helyszíni szemlén is részt vettek. „Összességében elmondható, sok kérdést tettünk föl – s ha nem feleltek volna rá, akkor most nem számolhatnánk be arról, hogy lezártuk az érintett vakcina vizsgálatát” – mondta akkor Szentiványi. Hozzátette: "Az OGYÉI engedélye sem jelez mást, mint hogy a dokumentáció megfelelő. S még valami, amit nem lehet eleget hangsúlyozni: világosan ki kell mondani, hogy az OGYÉI szakmai szervezet, s bár az elmúlt időszakban – különösen az orosz vakcina kapcsán – a politika célkeresztjébe került, ennek ellenére itt csak és kizárólag tudományos munka folyik.”

A Népszava forrásai szerint volt, aki azt nehezményezte, hogy az OGYÉI szakértői mindössze néhány órát kaptak a gyártás ellenőrzésére. Amikor ezt kifogásolták, akkor azzal próbálták nyugtatni őket, hogy több időt is kapnak majd, nem sokkal később mégis engedélyezték a vakcinát.

Az engedély kiadása után állítólag volt olyan professzor, aki ki is lépett a vakcina értékelését végző a testületből, mert látva a következményeket feleslegesnek érezte a munkáját.

A Népszava kérdéseire azonban sem ő, sem az OGYÉI nem válaszolt.

Forrás: Népszava, 24.hu, Telex

Címlapkép (illusztráció): Pixabay CCo

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Már megy a maszatolás. A végén kiderül, hogy minden rendben, csak a csomagolása nem tetszik a politikailag befenyített eü szakembereknek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lemming
A hős nyugdíjas, aki kiskora óta nyugdíjas, megérdemelte, hogy meghaljon a Pártért.
Most jöttem rá, hogy vannak pártfüggők, akik csak pártban tudják elképzelni a múltjukat és a jövőjüket.
Hősi halált élt a zombi kisnyugdíjas a Párt szellemében.

Egy a zászló, egy a tábor, egy a Párt!
cikicakk55
@Lepényleső: Mire te kerülsz sorra,addigra a vakcina már benne lesz a fecskendőben. Esetleg ha túl sokan reklamálnak,vagy alacsony lesz(mint ahogy most is alacsony az oltási kedve a Kínai és Orosz vakcinákhoz),akkor legfeljebb átcimkézik az összeset. Orbánnak semmi sem drága,ha a nyugdíjasok kivonása a tét a jogos nyugdíjak kifizetésénél,vagy a rokkantak támogatásánál. O1G. Sajnos ezt már 10. éve tudjuk.
cikicakk55
@Yoda69: Na ez az! Én például 66.éves vagyok és eddig sikerült elkerülnöm a Covidot,Pedig nálunk Hódmezővásárhelyen is rendesen aratott. Maszk,követési távolság, csak oda ahova nagyon kell,akkor is úgy,hogy lehetőleg a csekkeket összevárom, úgy vásárolok be,hogy maximum a sarkon lévő kis pékségben a friss kenyér legyen a minden másnapos dolgom. Nem tudom,hogy mi történne velem,ha elkapnám,hisz mint minden ennyi idős embernél nekem is van pár alapbetegsége,de ezekkel gyógyszerek mellett,még lehet pár évem hátra. Lehet,hogy a vírus szövődménye ezt elvenné,de,hogy direkt beledugjam a fejem a hurokba,azt már nem. Tudom,hogy előbb utóbb úgy is olyan helyzetbe hoznak,hogy kénytelen leszek valamelyiket beadatni,de bízom benne,hogy addig még hónapok vannak hátra és talán kiderül mennyire biztonságos,vagy ha nincs szerencsém beszedem a Covidot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.