Ma érkezik a bamlanivimab nevű, koronavírus elleni gyógyszer Magyarországra, a készítményt elsőként a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet alkalmazhatja – nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója az M1 aktuális csatornának.

Vályi-Nagy István azt mondta, hogy a készítmény egy már meggyógyult beteg vérplazmájából készített monoklonális antitest, amely az esetek háromnegyedében megakadályozza, hogy súlyosabb szövődmények alakuljanak ki, és emiatt a beteg kórházba kerüljön.

A készítményt az igazolt megbetegedés után egy héttel, maximum tíz nappal lehet beadni azoknak a betegeknek, akiknél nagy a kockázta a betegség súlyos lefolyásának, de még nem kerültek kórházba

- ismertette.

Hozzátette: a gyógyszert egyórás infúzió formájában, járóbeteg-ellátás keretében kell beadni.

Azt, hogy ki kapja meg a gyógyszert, az orvosok döntik el.

A főigazgató beszélt arról is, hogy a szert Amerikában már bevezették, és sok ember meg is kapta már. Magyarországon először a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben próbálják ki egy-két hétig, majd fokozatosan bevezetik más intézményekben is – közölte, hozzáfűzve:

a készítményből három ütemben több mint hatezer adag érkezik Magyarországra, de ha a későbbiekben többre lesz szükség, újból lehet belőle rendelni.

Korábban Kásler Miklós Facebook-bejegyzésben adott hírt a koronavírus elleni küzdelem következő állomásáról. Eszerint Magyarország Európában elsőként alkalmazhatja az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár által fejlesztett bamlanivimab nevű készítményt. A legújabb vizsgálatok szerint ez a gyógyszer a koronavírus új típusú, angliai mutációja ellen is hatékony.

A magyar infektológusok folyamatosan vizsgálják a COVID-19 fertőzés terápiájába beépíthető új gyógyszereket. Ennek eredményeként Európában elsőként engedélyeztük az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár által előállított készítményt, a bamlanivimab gyógyszert

- ismertette keddi videójában Kásler Miklós.

A gyógyszerért nagy nemzetközi verseny alakult ki. Ebben a versenyben a Magyar Kormány szerződött először, az OGYÉI vizsgálatai alig egy hónappal az amerikai jóváhagyást követően megtörténtek

- mutatott rá a miniszter. A bamlanivimab alkalmazásával kapcsolatban úgy fogalmazott: a még nem kórházban tartózkodó, ambuláns ellátást igénylő, enyhe és középsúlyos, de a klinikai progresszió magas kockázatával járó betegeknél lehet alkalmazni 1 órás infúzió formájában. Hozzátette: az antitest alapú készítmény 70-75 százalékkal csökkenti a súlyosabb szövődmények kialakulását, így a betegek háromnegyedének állapota nem súlyosbodik, és kórházi felvétel sem szükséges Ezáltal jelentősen csökkenhet a kórházakra és az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomás is – zárta üzenetét a miniszter.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Giovanni Alba
A cikken kívül, csak a címhez. Én még úgy tanultam, hogy a fokozatok sora az alappal kezdődik, aztán a felsőfok, utána a legfelső fok, tehát jó, jobb, legjobb. A legeslegjobb már inkább humoros csengésű. Jó lehet sok, jobb már kevesebb, de legjobb csak egy van. Szerintem.
Giovanni Alba
@Nessy: Szép és jó amit mondott, de ott a de, az EU gyógyszerészeti hatósága vajon mit szólt hozzá? Vészhelyzetben persze minden államnak joga van engedélyezni a gyógyszert, de engem érdekelne, hogy például a példaképünk, laborunk Ausztria hol tart ezzel?
"Eleve Amerikában csak azoknál javasolt alkalmazni, akik különösen veszélyeztetettek (azaz félő, hogy a covid előrehaladása esetükben súlyos, intenzív kezelést igénylő, életveszélyes állapotot váltana ki) – www.covid19treatmen...
Még nem tekintik a standard kezelés részének. Ráadásul elég drága 1750 dollár egy páciensre az infúzió. Ehhez jön hozzá, amit Te is említettél: csak enyhe vagy mérsékelt tünetekkel, a fertőzés korai szakaszában lehet hatásosan alkalmazni, amihez persze korán és teszttel igazoltan fel kellene ismerni a fertőzöttséget. Ha egy hasonlós kínai szerrel együtt alkalmazzák, 70%-kal csökkenti a súlyos állapot vagy a halál bekövetkezésének rizikóját: www.biospace.com/ar... A kombinált kezelés áráról még nem tudni – de azt nem gondolom, hogy tömegesen alkalmazni fogják"
Eléggé el nem ítélhető módon átemeltem egy hozzászólást egy másik portálról, de majd szólok az illetőnek. Egyébként meg úgy tűnik, ért a témához.
Kesler meg inkább legózzon a csontokkal, most Pintér Sanya az orvosságos ember, nem?
silber13
A regi munkahelmen volt dolgunk az amerikai gayáróriással nekik kösöne tobramicin is Korrekt tisztességes partnerek voltak, maximálisan megbízom bennük
Gazella
@silber13: kibogoztam a lényeget.
Van mikor én is így írok mint te ;)
Lepényleső
Ez ha a leghatékonyabb,az átlag annak adagjaiból kimarad?
Sámannus
Hogy adják be, ha kórházba kerülés előtt kel a kórházi dolgozóknak beadni?
@Gazella: hát én sem vagyok egy Lőrince doctor nékem is robotok segítenek.
@Lepényleső: Ők nem adják a hálapénzt hanem kapják ez a maffia

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.