Az orosz vakcinát hatékonynak és biztonságosnak találta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pedig a vakcina minden gyártási tételét külön ellenőrzi – emelte ki az OGYÉI szerdai közleményében.

OGYÉI: az orosz vakcinát hatékonynak és biztonságosnak találtuk

Mint írták: az elmúlt napokban az orosz Szputnyik V vakcinával kapcsolatosan számos információ jelent meg a sajtóban. Ezek kapcsán kifejtették: az OGYÉI bő kéthónapos értékelői munkát és a gyártóhely megtekintését követően engedélyezte az oltóanyag veszélyhelyzeti behozatalát és alkalmazását. Munkatársaik a vakcina gyártási körülményeinek ellenőrzése során

modern és jól felszerelt gyárat láttak, ahol garantált a minőség biztosítása, és minden, a gyártást illető kérdésükre is választ kaptak

- szögezik le.

Az intézet szerint a gyógyszerbiztonságot garantálja, hogy az általuk kiadott engedély feltételei között szerepel, hogy a vakcinának át kell esnie az NNK laboratóriumi vizsgálatán, amely körülbelül 3 hetet vesz igénybe. "Az oltóanyag csak abban az esetben használható fel hazánkban, ha a laboratóriumi vizsgálat eredménye alapján a vakcina megfelelő minőségű" – szögezték le. Hozzátették: annak érdekében, hogy minden beérkező vakcinaszállítmány minősége biztosított legyen, az NNK minden gyártási tételt külön ellenőriz majd.

Az OGYÉI a vakcinával kapcsolatos döntését – csakúgy, mint más gyógyszer esetében – a kockázatok és előnyök maradéktalan mérlegelésével, több belső, illetve külső szakértői vélemény figyelembevételével hozta meg – írták.

Kiemelték továbbá, hogy bármilyen készítmény engedélyezési folyamata során felmerülhetnek véleményütközések, amelyek kijelölik a tisztázandó kérdések körét is. Az OGYÉI ennek megfelelően tisztázta a gyártóval a kérdéseket és az aggályokat. Az OGYÉI minden kérdésre megnyugtató választ kapott, a vakcinát hatékonynak és biztonságosnak találta. Az NNK gyártási tételenként történő ellenőrzése pedig szintén a megfelelőséget biztosítja – írták.

Az OGYÉI az ideiglenes engedély kiadását követően is figyelemmel kíséri a vakcina hatásosságát és biztonságosságát – olvasható a közleményben.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Próbáltátok volna NE annak találni. Mégcsak nem
is az Orbán/Szijjártó duótól kaptatok volna útilapút, hanem már az általuk az OGyÉI élére kinevezett ejtőernyősöktől. Már azok vigyázzba kapták volna magukat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
A jo K. anyatokat OGYEI!
Más vakcinát vizsgáltak a Szputnyik tesztjén, mint ami forgalomba kerülhet.
Meg az is lehet hogy néhány ampullába novicsok kerül csak úgy véletlenül.
lemming
Lehetnék irodalom tanár is, de inkább akció hős leszek - ha eljön az idő (idő előtt semmi nem ugyanaz)
Ne tudd meg, hogy mire képeztek ki, hogy mire vagyok képes, ha eljön az idő.
Kezdetnek maradjunk annyiban, hogy egy állat vagyok.
Nem én akartam!
Kiválasztottak.
Nem én akartam!
Idegileg nem bírtam, hogy kiválasztottak... idegileg nem bírom a kiválasztottságot.
lemming
Azért nem tudja senki a nevem, mert senki nem maradhat életben, aki tudja nevem.
Nem bírom idegileg, ha tudják a nevem.
Ne tudd meg, ha mégis megtudod, ne jegyezd meg - ez az első alapszabály!
ölni tudnék a nevemért... a nevemben...
Nessy
@kereső: Én is ezt kérdezném tőlük! Várható válasz: amelyikre éppen rámutattak, és amelyikről O.V. eldöntötte, hogy tökéletes.
ómió
Jó-jó! A "külsős szakértőket" kivéve! És efftársilag itt a "lényeg"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.