Elismert szakemberek – mások mellett András Ferenc Kossuth-díjas rendező és Koltai Lajos Kossuth-díjas rendező, operatőr, a nemzet művésze – irányítják a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) szeptemberben induló mozgóképes osztályok munkáját – közölte az egyetem vezetése csütörtökön az MTI-vel.

Ők lesznek a Színház- és Filmművészeti Egyetem új osztályfőnökei

Az SZFE Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének vezetője, Sára Balázs által felkért osztályfőnökök az egyes osztályokat a hagyományoknak megfelelően 6-12 fős hallgatói létszámmal tervezik.

A filmrendező osztályt András Ferenc fogja irányítani. A Balázs Béla- és Kossuth-díjjal kitüntetett művész számos egyéb alkotása mellett a Veri az ördög a feleségét, a Dögkeselyű, valamint A nagy generáció című filmek rendezője. Teendőinek ellátásában Soós Péter rendező segíti majd, aki többek között a Jóban rosszban, a Hacktion, a Tűzvonalban és a Korhatáros szerelem tévésorozatok rendezője.

Az alapképzésen részt vevő operatőrhallgatók osztályfőnöke Sára Balázs lesz, aki többek között az És mégis, a Törvénytelen és A vád című filmek operatőre és korábban a Duna Televízió, jelenleg az MTVA vezető operatőre. Az operatőr művész mesterképző osztályfőnöke Vecsernyés János Balázs Béla-díjas operatőr lesz, aki egyebek mellett a Gaudiopolis, az Éjszaka, az Üvegtigris 2., valamint a Szabadság, szerelem és a Zuhanórepülés című filmek operatőre volt.

A filmrendező művész mesterképző osztályvezetője Koltai Lajos, a nemzet művésze, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, az Oscar-díjas Mephisto operatőre. Az óceánjáró zongorista legendája című filmért Európai Film-díjat kapott legjobb operatőrként, a Maléna című filmért pedig Oscar-díjra jelölték a legjobb operatőr kategóriában.

A filmíró osztályt Fonyódi Tibor regény- és forgatókönyvíró, az Utolsó rapszódia, a Kincsem és a Feltaláló című filmek forgatókönyvírója, valamint Bán János író, a tizenegy kötetes Hunyadi című regényciklus szerzője, az M5 televízió csatornaigazgatója vezeti majd.

A filmvágó osztály vezető tanára Koncz Gabriella Balázs Béla-díjas vágó lesz, akit munkájában Komár István vágó támogat.

A gyártásszervező osztályt Hábermann Jenő producer vezeti majd, akinek a nevéhez többek között A hídember, a Felhő a Gangesz felett, valamint Az ajtó című filmek fűződnek.

A televíziós műsorkészítő osztályt Erhardt Ágoston az MTVA kiemelt szerkesztője fogja vezetni.

A látványtervező művész mesterképzés osztályfőnökei Esztán Mónika és Pálfi Szabolcs látványtervezők lesznek.

A dokumentumfilm rendező művész mesterképzést Barlay Tamás rendező-szerkesztő, az MTVA főmunkatársa irányítja majd.

Az SZFE megújulásának fontos lépéseként a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet a képzés céljait tekintve korszerűtlen és szűkös Szentkirályi utcai épület, valamint a méltatlan állapotú Róna utcai filmgyár pincéjének kazánházában kialakított műterem helyett munkáját a jövőben az egykori Duna Televízió volt székházában folytatja. Az épület felújítva, a kor igényeinek megfelelő tantermekkel, speciális, hangszigetelt oktatótermekkel, vetítőkkel, vágószobákkal, filmműteremmel és tévéstúdiókkal várja a hallgatókat, akik számára folyamatban van továbbá egy digitális utómunkastúdió kialakítása, valamint a tévéstúdió új kameraláncának beszerzése – olvasható a közleményben.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
jó...jó...szeptemberben...és addig? a régi(maiak)hol, mit, kivel?

olyan csend lett... csend lett?
Gauntlet
Elfogadhatatlan!
Fiatalok!
Ne fogadjatok el magatok felé semmilyen kádert!
#Pour la liberté!
Lepényleső
...akik napnyugta után majd ártatlan áldozatként fognak tetszelegni,és kártérítést fognak maguknak követelni,
-azoktól akikről most a bőrt az ő hathatós segítségükkel fogják lenyúzni?
evacica
Koltain nagyon csodálkozom! Elárulta a müvész világot!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.