Elismerte, hogy lassú a gazdasági életet érintő segítségnyújtás, azt gyorsítani kell, viszont mindenkit türelemre intett, aki már kinyitna, vagy enyhítené a korlátozásokat. Az egyetemeknek javasolta a modellváltást, hogy ne maradjanak ki a felsőoktatás érintő fejlesztésekből és forrásokból.

Megtartotta szokásos péntek reggeli rádióinterjúját Orbán Viktor miniszterelnök, a hvg.hu cikke szerint az oltás volt a fő téma. 

Óvatosságra int a kormányfő egyelőre

A cikk szerint Orbán arról beszélt, hogy meghallgatták a szakembereket a korlátozások fenntartása kapcsán, és bár fájó, de igazat ad nekik abban, hogy egy túl korai enyhítéssel három hónapos eredményt áldozhat fel az ország, 

most még az óvatosságé a főszerep, még ha vágjuk is a centit.

Orbán a kínai vakcinában hisz, jövő héttől indul a regisztrációs alapú oltás

Fotó, címlapkép: Facebook/Orbán Viktor/videórészlet

A miniszterelnök arra is kitért, hogy bár sokan akartak enyhíteni (egyes üzletek, mint például az edzőtermek kinyitásával, vagy a kijárási korlátozás este 10 órára tolásával), ám egyelőre a vakcinák beszerzésén kell dolgozni. Azt is hozzátette, hogy nem tudni, mikor lesz elegendő vakcina, így egyelőre senkin se hatalmasodjon el az érzés, hogy hamar vissza lehet térni a normális élethez. 

A miniszterelnök arra kérte az interjúban a hatóságokat, hogy azért ne tartóztassanak le senkit, ha kinyit – de ugyanakkor arra kéri a türelmetlen vendéglátósokat és a közönséget, hogy egyelőre ezt hanyagolják, mert a vírus még fertőz, azt továbbadhatják, ha elkapják. 

Orbán elismerte, hogy igazuk van azoknak, akik szerint lassúak a gazdasági élet szereplőit érintő támogatások kifizetései, így arra kérte fel az illetékeseket, hogy gyorsítsák fel azokat. Ugyanakkor a kinyitó éttermeket azzal figyelmeztette, hogy elsorolta, mennyibe is kerül a büntetés (150 ezertől 1 millió forintig terjedhet, és fél- és egyéves bezárást kockáztat a hely, a működtetőt pedig ugyanennyi időre eltilthatják a foglalkozásától). 

A miniszterelnök közölte a friss adatokat is, eszerint az elmúlt 24 órában 83 ember hunyt el és 1459 új fertőzöttet találtak, 258-an vannak lélegeztetőgépen. 

Februártól indul a regisztrációs alapú oltás

A miniszterelnök az interjúban elmondta, jövő héttől indul a regisztrációs alapú oltás, így aki oltást akar, az regisztráljon. Orbán Viktor szerint most olyan kétmillió körül van a regisztráltak száma, ez egyelőre kevés. 

Azt is elmondta, hogy ő is be fogja oltatni magát, viszont ő a kínai vakcinában bízik a legjobban, azt fogja megvárni, mivel szerinte a kínaiak ismerik a legjobban a vírust, és ők tudják a legjobban, hogyan kell azt kezelni.

Többféle vakcinából lehet majd választani, ám ha épp nem lesz olyan oltás, ami az oltakozónak kellene, akkor a sor végére kerül, és akkor szólnak neki, ha már van a kívánt vakcinából. 

A miniszterelnök elmondta, kitüntetett figyelemmel kíséri Szerbiát, ott már kínai vakcinával is oltanak, jól szervezetten, ők most a "laboratórium" az ország számára.

A húsvét még nagy kérdés

Arra is kitért, hogy előtte van egy táblázat, melyik héten mennyi vakcina érkezik az országba, ez alapján – kínai vakcina nélkül – március elejéig 880 ezer embert lehet beoltani egyszer úgy, hogy 21 nap múlva megkapják a második oltást. A kínai vakcináról a napokban kötik meg a megállapodást, ha az jön, akkor akár meg is kétszerezhető a fentebb vázolt kapacitás. 

A kormányfő nagy kérdésnek nevezte a húsvétot, meg kell fontolni szerinte, hogy egyből legyen egy nagy nyitás, vagy inkább több lépcsőben történjen ez, és azt is vizsgálni kell, hogy a beoltottakra más szabályozás vonatkozzon-e, mint azokra, akik még nem kaptak vakcinát. Ezeket a kérdéseket széles körben kezdheti meg megvitatni az egész ország március közepén.

Az uniós vakcinabeszerzés kapcsán Orbán Viktor elmondta, nem látnak bele a lapokba, nem tudják, hogy vannak-e ott üzleti vagy politikai játszmák. Azt is mondta, hogy meg lehet feszíteni azért, mert hozott egy döntést a közös uniós beszerzésről. 

Az interjúban felemlegették a gyöngyösi ellenzéki polgármester esetét, aki soron kívül kapott oltást, ennek kapcsán a kormányfő kifejtette, hogy először a 60 év feletti krónikus betegeket kell oltani, a védekezésben résztvevők utána jönnek. Szerinte gyávaság lenne, ha a kormánytagok hamarabb oltatnának, mint mások, ők akkor kapják meg a vakcinát, mikor a katonák és a védekezés más résztvevői.

Amíg nincs elég vakcina, addig megvédik a munkahelyeket

A gazdaságot érintő döntésekről is beszámolt a kormányfő, szerinte amíg nincs elég vakcina, addig a munkahelyek megvédése a legfontosabb. Amikor már lesz elegendő oltás, akkor újra kell indítani a gazdaságot, az akcióterv erre kész, már elfogadták, 6000 milliárd forintról döntöttek. Kidolgoztak egy olyan programot is, amivel elérhető lesz, hogy minden faluban legyen bolt, jelenleg 300 olyan település van ugyanis, ahol nincs kisbolt, néhány száz település pedig a lét-nemlét határán áll.

A gazdasági újraindítás legnagyobb nyertes a felsőoktatás lesz, ide EU-s források érkeznek, olyan egyetemfejlesztések indulnak, amire a kormányfő szerint még nem volt példa. Hozzátette, ezért is javasolja, hogy mindenhol fontolják meg a modellváltást, korszerűsítést, mert a mostani teljesítményszinten kis mértékben térül meg a befektetés. A következő hetekben több ezer milliárdos fejlesztésekről fognak dönteni – mondta Orbán Viktor, aki abbéli reményét is kifejezte, hogy a következő évtizedben a gazdaság "lokomotívja" a felsőoktatás, a tudomány lesz.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Remélem is, h kínai löttyöt nyomatsz magadba, másodikként meg az oroszt.
Ez hülye, úgy beszél mint akit most dobtak le Magyarországra, mint aki nem is itt élt eddig, mint akinek köze nincs ahhoz, h milyen szarrá tette ezt az országot.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
"A miniszterelnök arra kérte az interjúban a hatóságokat, hogy azért ne tartóztassanak le senkit, ha kinyit " ...zabszem a seggében.,...most már tart egy zavargástól...pedig nyugodtan aludhat,a sok birka semmit nem tesz, nyel már 10 éve!!!
lampa laz
Remélem is, h kínai löttyöt nyomatsz magadba, másodikként meg az oroszt.
Ez hülye, úgy beszél mint akit most dobtak le Magyarországra, mint aki nem is itt élt eddig, mint akinek köze nincs ahhoz, h milyen szarrá tette ezt az országot.
tudode
Remélhetőleg kevesen vannak, akik képesek a felcsúti nemzetvezető spéci fejével gondolkozni, a járványvezénylésben gyengén muzsikál, de
.
----Egy évtized munkája beérett, az EU legkoruptabb országa lettünk
hvg.hu/gazdasag/20210128_korrupcio_transparency_cpi
--------------------------------
.
.Az összeguberált, un. gazdaságvédelmi alap sem ússza meg a szárazon, un. hideg fejjel, kézzel, lábbal, könyökkel
.
www.google.com/search?q=gazdas%C3%A1gv%C3%A9delmi+alapb%C3%B3l+a+korm%C3%A1ny&oq=Gazd&aqs=chrome.1.69i57j35i39j0j0i395i433j0i395j46i395j0i395j0i131i395i433j0i395j46i395i412i424.4587j1j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
-------------------------------
.
Aki követni képeSS a mondókáját az Nóbel-díjat érdemel, a zemberi élet védelmében!
Nessy
@tudode: Ha egy Orbán szózat szövegét kellene elemezni az érettségi vizsgán, a diákok nagy része belebukna!
Gazella
Hát erre nem mondok semmit, pedig rendesen tódul bennem a rengeteg szó.
Remélem amikor rengeteg elhunyt lesz , lecsukják nép buzditásért!
tudode
@Nessy: .
Az nem derült a szokásos pénteki hetyempity során, hogy Szijjártó teljhatalmat kapott vakcina beszerzéssel kapcsolatban
.
----A magyar hatóság engedélye helyett Szijjártó igazolása is elég lesz a koronavírus elleni vakcina behozatalához
.
444.hu/2021/01/29/a-magyar-hatosag-engedelye-helyett-szijjarto-igazolasa-is-eleg-lesz-a-koronavirus-elleni-vakcina-behozatalahoz
.
Megjelent az a kormányrendelet, ami jelentősen lazít az új gyógyszerek engedélyeztetésén, ezzel utat nyitva a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakciájánának.
------------------------------
.
Különben vakcina dömping van, amelyet a Quibit gyűjtött egycsokorba:
.
----- ITT A QUBIT NAGY KÉPES VAKCINAHATÁROZÓJA
.
qubit.hu/2021/01/29/itt-a-qubit-nagy-kepes-vakcinahatarozoja?_ga=2.90701337.2075838425.1611497889-229326371.1611497889
----------------------------------
.
???
Nessy
@Horizont: És naponta lehet minden ellenőrzés nélkül rendeletileg fosztogatni,osztogatni!
vitriol
orbán azt mond, amit akar, semminek nincs hitele, ezt ő maga vívta ki magának a folytonos hazudozással, és erre kötelezi a kormány tagjait is. Egy ilyen hiteltelen kormány nem működhet érdemben az országa javára, a további világméretű kudarc csak úgy kerülhető el, ha lemond!
Yoda69
O1G!
Ez nem hit, hanem tudomány kérdése. A kínai vakcina egy elavult, azonban működő technológia 50-70%-os hatásfokkal, es ki tudja milyen mellék hatásokkal, főleg az idősekre nézve. A kínaiak csak azért nem gyártják a modern vakcinát, mert meg nem tudtak ellopni a technológiát mert az nagyon új (magyar fejlesztés). Te nem e miatt választod a kínai es ruszki vakcinát, hanem azért, hogy mutyizz vele, es 100 milliárdokat lopj.
Ismerünk, geci! Nem azt nézzük, amit mondassz, hanem amit csinálsz.
Nessy
Orbán a vakcinák "hatásosságát" a lenyúlható pénz nagyságán méri! Hogy 100 éves technológia, millió mellékhatással? Drágán számlázott, olcsón kapható. Ez a lényeg. A többi csak a tudósok nyavalygása.
Eladott Ország
Az hogy ő miben hisz egy dolog. Adja be magának és a sleppjének! Mi elsősorban abban hiszünk, hogy minél hamarabb a börtönbe kerülsz, te hazaáruló, bűnöző, tolvaj!
Peller Anikó
@sgl: Azt senki nem állította, hogy aki hamar regisztrál az előbb kapja be.
Gazella
Kinjaival fix hogy nem engedem beoltatni a családomat. Kivárjuk az amerikai vagy német gyártású vakcinát.
Gazella
Dagadék és sleppje már kezdetektől be vannak oltva.
RonaGyuri
tartok tőle, hogy - nem első alkalommal - ez már túl van az alkotmányos lehetőségeiken! =))
134.bátor
Sajnos fogalmunk sem lesz mivel oltat be minket.
Interjút olvastam ma egy orvostól,aki beoltatta magát. Felszivott fecskendővel fogadták, sem az üres ampullát,sem a csomagolást nem látta,így nem tudta mit adnak be neki.. Ilyen körülmények között,nem tudom elképzelni,hogy tömegek jelentkezzenek. Az idősotthonokat fogja tesztelni... Már,aki túlèli.. Nèpirtás,emberisèg elleni bűntett. Azt hiszem,így szokták mondani.
kereső
Előre is bocsánat az érzékeny lelkűektől, de nem lehet erre szép szóval reagálni.
Na szóval, ki a lóf@xt érdekel, hogy te miben hiszel, vagy miben nem. Mert engem momentán nem érdekel. Te már oly sok mindenben"hittél", hogy most éppen miért ebben higgyek én is?? Te, mert már nem látsz a hatalmodon kivül senkit és semmit Isten játszol? Most éppen annak képzeled magad, hogy te vagy élet-és halál ura Magyarországon, és most már nem csak képletesen, hanem tetetteidben is? Hát ki vagy te, te gonosz, metákalkodott ember utánzat? Mert ember nem vagy, az egyszer biztos. Téged nem az Isten teremtett a "saját képére", téged a sátán teremtett. Mert sátáni a terv - nincs háború, nem lőnek- de te elhatároztad, hogy te leszel az első Európában- és ehhez százezernyi életet is kész vagy meggyilkolni. Mert Kinában az egy milliárd között fel sem tűnik 1 millió, ha elvész- de itt azok, akik már nem hasznosak számodra, azok dögöljenek. Mind a 60+ évesek, a betegek, a semmire sem jók- a te szemedben. Neked kéne már megpusztulni, hogy többé ne árthass .Sátán fajzat.
cikicakk55
Akkor ha a kínaiban hisz,miért kérte fel a Szerbeket,hogy nekünk kísérletezzenek saját magukon. Csuti zsebdiktátor. Túl sok vagy már! Menj el pihenni Grazba.
gina
Mocskos szemét higyjél benne, remélem Anyád ,Apád és a családod is ezzel oltakoztatod te patkány, annyira átlátszó ez a hazug szöveg hogy már fáj, azt hiszed minden magyar ennyire hülye???magadból indulsz ki te elmebeteg rohadt patkány??? !!!
gina
@lampa laz: Tudja ö. de leszarja, mi lesz ezzel a néppel. ez egy alja mocskos parazita. félelemkeltő hogy egy ilyen elmebeteg hitler utánzat egy nép életéről dönt. mikor a sajátját sem tudja kezelni !!!..
gina
@kereső: A történelem is azt bizonyitja, hogy a mocskos diktátotroknak egyszer vége lesz, OV nagyon közel jár a szakadékhoz, és már a vesztébe rohan, higyjünk benne!!!
simmering73
"A NER eddig sem szűkölködött botrányokban és elfogadhatatlan intézkedésekben, de Orbán mostani rendelete vélhetően túltesz minden eddigi törvénytelenségen: európai és magyar hatósági engedély nélküli vakcinákkal oltatják be a magyarokat. Az alaptörvény XX. cikk (1) bekezdése szerint: “Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez”. Olyan vakcina, amelynek forgalomba hozatalát nem előzte meg semmi vizsgálat, s amely nem rendelkezik sem európai, sem magyar forgalomba hozatali engedéllyel, nem alkalmazható, mert veszélyezteti a beoltott emberek egészségét..."

"...Orbán ezzel bizonyította, hogy neki semmi nem számít, csak a pénz és a hatalom. Nem érdekli, hogy magyar emberek millióit veszélyezteti. Ez az ember elmebeteg, köztörvényes bűnöző, akit azonnal le kell váltani, mert közveszélyes. Orbán orosz rulettet játszik a vakcinákkal."
nepszava.us/vilagbotrany-orban-hatosagi-engedely-nelkuli-vakcinaval-oltatja-be-a-magyarokat/
csak úgy....
én azt hittem,hogy orbán istenbe hisz ...
Peller Anikó
@ómijó: helyes, oltakozzanak a kínaival, kellenek a tesztalanyok.

Még az is lehet, hogy lyó, működik (félig meddig) és kevés áldozattal jár májd. Jájj. Csák nem válószínű.
Aki Én
@ómió: Szerb vagy?
Azért ilyen silány a magyar szókincsed.
Aki Én
Abban hiszel, amiben akarsz. Képzeld baszod, olyan is van, aki benned hisz. Durva, nem?
csak úgy....
@Aki Én: én orbánba hiszek és a kínai vakcinában,aztán másnap a ruszki vakcinában,és hiszek a kásleri 10 parancsolatba is meg a szíjjártó pötyiben,aki hamarosan térdre kényszeríti az usa-t ! :)
Lepényleső
Istenben hiszek. Papnak,politikusnak mondottaknak lehet,- ha közeleg a végítélet mert akkor már nem érinthet?
csipetke
Csak a címre.- hát akkor nosza,orbán csak oltassa magát,és a pereputtyát a kínai cuccal. A fidesz vezérkar meg kollektíve követi a vezérkost,,és őket meg a többi birka.
ómió
@Aki Én: Azért nem ismered fel a magyart, mert mindig is bolsi internáci tetü voltál?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.