Az Index készített interjút a magyar diplomácia vezetőjével a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Szijjártó Péter beszélt az Európai Unió vakcinastratégiájának kudarcáról, az emberéleteket követelő hibák felelősségi kérdéséről.

Szijjártó Péter még nem kapott oltást, de várja a vakcinát

Fotó: MTI

Az oltásról így beszélt Szijjártó:

Nem kaptam még oltást, és az oltási sorrend miatt még messze vagyok tőle. Igaz, én most jobban ráérek. Megviselten ugyan, de túl vagyok a betegségen. Sajnos naponta 100-150 ember hal meg a járvány miatt, és ugyanígy 10-15 milliárd forintnyi veszteség éri a gazdaságot. A helyzet tehát világos: ha csak egy nappal korábban tudunk oltani, akkor ennyivel több ember életét tudjuk megmenteni, és ennyivel kevesebb veszteséget tudunk elkerülni. Ha két nappal korábban, akkor a szám duplázódik. Az oltáshoz viszont oltóanyag kell, aminek az ellátása az Európai Unió egész területén akadozik.

A teljes nyitás kapcsán elmondta, hogy a külgazdaságnak és az embereknek is ez esne a legjobban.

A rövid távú eufória azonban egy hónap múlva visszaütne: a vírus újabb tombolásával emberek esnének ki a munkából, újra lassulna a gazdaság, így a kígyó végül saját farkába harapna. Az egyetlen kivezető út a vakcina. Minél előbb be kell oltani az embereket, és akkor újra elindulhat az élet. Addig azonban ez felelőtlen lépés lenne.

- tette hozzá a politikus.

A teljes interjút itt lehet elolvasni!

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
12 millió adag vakcinát terveznek beszerezni kizárólag NEM kínai és NEM orosz forrásból. Miután tudni lehet arról, hogy a kínai és az orosz felekkel is tárgyal a magyar kormány vakcinabeszerzésről, az tűnik valószínűnek, hogy összességében sokkal több oltóanyag megvásárlása van tervbe véve.Ebben az országban talán 9 millió ember él életvitelszerűen (a megbízhatóbb statisztikák szerint legalább félmillió honfitársunk nem itt él, de az itteni adatokban is szerepel). Ha azt feltételezzük, hogy mindenki – a csecsemőtől a dédiig – kéri és meg is kapja az oltást, ez a mennyiség akkor is indokolatlan. Pontosan az az érzésem, ami a bődületes mennyiségű lélegeztetőgép esetében is volt. Iszonyatos összegért beszereznek valami olyasmit, aminek a töredékét sem tudja használni a lakosság, valószínűleg valakik valahol nagyon meg fognak gazdagodni a dologból, elszámolni soha, senki nem fog vele, viszont remek propagandaanyag lesz: lám, a kormány mindenre gondolt, és megállította a járványt. Fél kézzel.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Az efftársi polgármesterek után egyszer majd sor kerül rá is!
kereső
@ómió: Má' bocsánat, de a kormánny maga irta le az oltási sorrnedben, ki minősül eü dolgozónak. E szerint az is! akinek eü végzettsége van- de már nem praktizál. Ja jól rémlik akkor László Imre- dr. László Imre , aki a László kórház igazgató főorvosa volt majd egy évtizeden át. akkor most mit is akar budai, meg a fideSS hülye lakájmédiája??(Magyar Hirlap). Vissza kell ezekbe nyomni a xart, nem kell más csak egy ilyen tartalmú MTI-s közlemény, amelyben idézik a kormány rendeletét.És nem kell magyarázkodni sem tovább.
ómió
@kereső: És miért nem "idézed" a rendeletet, bolSSijózsi!? Mert csak némi hazugságátdolgozással lenne "kompatibilis" a böffeneteddel? Ha valamit "visszanyomnál", akkor a hazudozásoddal kezdjed!
NKF
Oltsák be és kész.Ha bolsi polgármester beoltatja magát,hű káosz!Ha a falábúakat oltják
az is baj!Leszarom ,én felülről kezdeném mert fejétől bűzlik a hal!
Lepényleső
... és vajon mely szerrel lesz oltva,azzal amit a megállapodás előtt külön e célra vásárolt repülő Kínából hoz sorra?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.